Πολιτισμός

«Έτσι Πολεμήσαμε» από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, εκτός των παγίων μουσειοπαιδαγωγικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπόνησε και εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου, υλοποιεί και άλλα με επίκαιρο χαρακτήρα, όπως το τρέχον, με τίτλο «έτσι πολεμήσαμε».

 
Το νέο μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «έτσι πολεμήσαμε», είναι αφιερωμένο στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και εφαρμόζεται σε αυτό το διάστημα. Στο πρόγραμμα σκίτσα και ζωγραφικοί πίνακες του μαχητή του Έπους της Αλβανίας και παράλληλα μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη (1913-1968) ζωντανεύουν και προσφέρουν ένα μάθημα ιστορίας και ιστορίας της τέχνης, μια διαφορετική σκοπιά με βασικό σκοπό να δουν και να προσεγγίσουν οι μαθητές τον Πόλεμο του 1940. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου – Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου, προσαρμοσμένο στο γνωστικό και εξελικτικό τους επίπεδο και σκοπό έχει να τους ευαισθητοποιήσει με αυτή την πτυχή της ελληνικής ιστορίας, διαμέσου της τέχνης της ζωγραφικής. Επιμέρους στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον ζωγράφο Αλ. Αλεξανδράκη, τον «Όμηρο» του Έπους του ’40, όπως τον ονόμασαν, αφού με τα έργα του, υπηρετώντας στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας πολυβολητής, αποτύπωσε τις εντυπώσεις του σε μία σειρά σκίτσων και ελαιογραφιών που έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό. Τα έργα του, κυρίως, ανατυπώθηκαν σε αφίσες και χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται σε πάμπολλες σχολικές εορτές.

 

Περίπου εκατό έργα του από τον Πόλεμο δημοσιεύθηκαν επίσης μεταπολεμικά σε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα, απεικονίζοντας τον απελπισμένο αγώνα, το θάρρος, την αντοχή, τη σωματική και πνευματική αφοσίωση, πάνω απ’ όλα την αγάπη για την πατρίδα και για ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει. Αυτά τα πράγματα άγγιξαν και τον ίδιο τον Αλεξανδράκη, ένα ευαίσθητο πνεύμα, φύση και πράξη καλλιτέχνη. Την απεικόνιση όσων είδε και έζησε στα βουνά της Αλβανίας, αποδίδει στα σχέδιά του με μια αμεσότητα και μια δύναμη που λίγοι καλλιτέχνες πολεμικών θεμάτων επιτυγχάνουν. Αυτό από μόνο του καθηλώνει τα παιδιά, που εντυπωσιασμένα παρακολουθούν το πρόγραμμα και συμμετέχουν με μεγάλη προσοχή στις δράσεις που έχουν ως παιδαγωγικό στόχο να κατανοήσουν τις ιστορικές συνθήκες της εποχής, τον πόλεμο, τη ζωή και τον θάνατο, που αυτές επέφεραν. Άλλος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τη συνεισφορά του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στον Πόλεμο του 1940 με την περίθαλψη οικογενειών των στρατευμένων και παροχή πρώτων ειδών φροντίδας στα παιδιά και ορφανά αλλά και με τη συμμετοχή αρκετών μελών του ως αδελφές εθελόντριες και βεβαίως στον συντονισμό αποστολών ρουχισμού και περιλαίμιων για τον ελληνικό στρατό. Συνεισφορά που συνεχίστηκε και σε όλη την περίοδο την Κατοχής. Τελικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν με τις αξίες της εθνικής επετείου, να συνεργαστούν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά αποκτώντας μία ακόμα εκπαιδευτική εμπειρία μέσα στον μουσειακό χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

 
Υπενθυμίζεται ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στον μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου, είναι: «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας», «Ο τόπος μου: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου», «Μουσεία: ένας κόσμος για εξερεύνηση!», «εκπαιδευτικοί περίπατοι: γλυπτά με φόντο τη θάλασσα» Εκτός των παραπάνω υλοποιούνται ακόμη και άλλα Ε.Π. με επίκαιρο χαρακτήρα, όπως με αφορμή τις παραδόσεις και τα έθιμα των Χριστουγέννων, του Πάσχα κ.λπ. Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός: Αποστολία Αρμπελιά. Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες- δήλωση συμμετοχής καθημερινά στη γραμματεία του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου: Κοραή 79 (10.30-14.30) και στα τηλέφωνα: 2421033938, 2421305753 και 6945852406.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το