Τοπικά

Έτρεξε στον Βόλο την κλασική διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθώνιου

Η Βολιώτισσα δασκάλα κ. Βάνα Σπύρου πριν έναν χρόνο έζησε τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής της στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Η στιγμή του τερματισμού της στο Καλλιμάρμαρο έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη της και φέτος ήταν αποφασισμένη να επαναλάβει το περσινό επίτευγμά της. Όμως στην εποχή της πανδημίας, που εκδηλώσεις περιορίζονται, η δρομέας του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου βρήκε τον τρόπο να μην αφήσει τις σκληρές προπονήσεις των προηγούμενων μηνών να πάνε χαμένες. Συμμετείχε στον Virtual (εικονικό) Mαραθώνιο, που προκήρυξε ο ΣΕΓΑΣ, καλύπτοντας τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων στον Βόλο.

H ματαίωση του Μαραθώνιου της Αθήνας δεν πτόησε τη δασκάλα του 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Μαζί με αρκετούς ακόμη συναθλητές της στον ΣΔΥΒ, το περασμένο Σάββατο 14 Νοεμβρίου συμμετείχε στον εικονικό Μαραθώνιο και έγινε μέλος του ταχύτερα αναπτυσσόμενου κινήματος δρομέων παγκοσμίως, που επιχειρεί να δώσει πίσω τη χαμένη αίσθηση ελευθερίας, προτού τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί λόγω Covid-19. Virtual θεωρείται ο αγώνας δίχως συγκεκριμένο σημείο έναρξης ή τερματισμού, στον οποίον ο αθλητής μπορεί να τον εκτελέσει σε οποιοδήποτε μέρος ή ώρα θέλει. Η συμμετοχή στον Virtual Μαραθώνιο προϋποθέτει χρήση μίας εφαρμογής (app), που επιτρέπει την παρακολούθηση του χρόνου στο τηλέφωνο κάθε δρομέα.

Η Βάνα Σπύρου, 54 ετών σήμερα, ασχολείται με τους αγώνες αντοχής από το 2014. Η ενασχόλησή της με το τρέξιμο ήταν τυχαία, όπως αποκάλυψε: «Πιο παλιά πήγαινα γυμναστήριο, ώσπου μία φορά με παρακίνησαν κάποιοι φίλοι να τρέξω στον φιλανθρωπικό αγώνα της «Φλόγας». Μου άρεσε και έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι. Στην αρχή πήγαινα μεμονωμένα σε αγώνες, ενώ στη συνέχεια εγγράφηκα στον ΣΔΥΒ. Πλέον με όλα τα παιδιά στον σύλλογο είμαστε μία καλή παρέα και περνάμε πολύ όμορφα σε κάθε αγώνα ή πεζοπορία».
Η καινούργια συνήθεια γρήγορα εξελίχθηκε σε… λατρεία. «Το τρέξιμο είναι τρόπος ζωής πια. Καθημερινά ξυπνάω στις πέντε το πρωί και τρέχω κάπου είκοσι με είκοσι πέντε χιλιόμετρα, προτού πάω στο σχολείο για μάθημα. Είναι κάτι που μου δίνει ενέργεια και γεμίζει τη μέρα μου», παραδέχθηκε στη συνέχεια.

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, θυμήθηκε την «παρθενική» συμμετοχή της στην αυθεντική διαδρομή των σαράντα δύο χιλιομέτρων. «Μόνο όποιος το ζει, γνωρίζει πως νιώθεις τη στιγμή που τερματίζεις στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έπειτα σχολίασε την πιο ιδιαίτερη στιγμή που της επιφύλαξε ο virtual αγώνας που έδωσε στον Βόλο: «Την ώρα που τερμάτιζα, νόμιζα ότι βρισκόμουν πραγματικά στο Καλλιμάρμαρο». Ωστόσο, τρέχοντας εντός της πόλης δεν έλειψαν και τα απρόοπτα: «Ξεκίνησα από το σπίτι μου στη Νεάπολη, όμως περνώντας από τον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων, μου επιτέθηκαν αδέσποτα σκυλιά. Όσο ακόμη είναι σκοτάδι, είναι πιο αγριεμένα και βλέποντάς με να τρέχω, μου όρμησαν. Ευτυχώς όμως απομακρύνθηκα εγκαίρως από το σημείο και συνέχισα τη διαδρομή μου κατά μήκος της παραλίας, έπειτα πήγα μέχρι το κορδόνι, κάτι που επανέλαβα αρκετές φορές, ενώ στο τέλος έπιασα τις Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως και Παγασών».

Όσο για τον χρόνο της; Στον Virtual Μαραθώνιο που έτρεξε στον Βόλο, κάλυψε τη διαδρομή σε 4 ώρες και 28 λεπτά, οκτώ λεπτά περισσότερα σε σχέση με την παρουσία της το 2019 στην Αθήνα. «Στην πόλη είναι πιο δύσκολα, δεν έχεις και τον ανταγωνισμό από τους υπόλοιπους δρομείς», είπε, ενώ κλείνοντας εκμυστηρεύθηκε πως το ζητούμενο για εκείνη είναι «η επιστροφή στην κανονικότητα. Τώρα λόγω του κορωνοϊού σταματήσαμε σχεδόν κάθε δραστηριότητα, λείπει η ζωντάνια σε ό,τι κάνουμε».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το