Αθλητισμός

Έτοιμος για επανεκκίνηση ο υγρός στίβος – Η ΚΟΕ ανακοίνωσε τον σχεδιασμό διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της

Πανέτοιμη είναι η ΚΟΕ για την αγωνιστική επανεκκίνηση των έξι αθλημάτων της πάντοτε φυσικά στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών και αποφάσεων της Πολιτείας και της αρμόδιας Επιστημονικής Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ενέκρινε ομόφωνα τον σχετικό προγραμματισμό, για κάθε ένα από τα αθλήματα της.

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Πρόθεση της ΚΟΕ η αγωνιστική δράση να γίνει το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος, με τη βασική προϋπόθεση όλα τα κολυμβητήρια να επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα.

Η Α1 και Α2 Ανδρών, καθώς και η Α’ Γυναικών θα διεξαχθούν στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, η Β’ Γυναικών στις τρεις τελευταίες εβδομάδες Ιουλίου και η Β’-Γ’ Ανδρών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για τα ηλικιακά πρωταθλήματα οι τελικές φάσεις Νέων Ανδρών και Νέων Γυναικών προγραμματίζονται για τις 16-19 Ιουλίου, στο Παιδικό και Κορασίδων θα έχουμε ολοκλήρωση 3-5 Ιουλίου, 16-19 Ιουλίου και 7-9 Αυγούστου, στο Εφήβων και Νεανίδων, 10/7 και 31/7, ενώ σε Μίνι Παίδων και Μίνι Κορασίδων οι αγώνες θα γίνουν το Φθινόπωρο. Τέλος, το Κύπελλο Γυναικών θα ολοκληρωθεί μία εβδομάδα μετά τη λήξη της Α’ Γυναικών.

Όσον αφορά τις ομάδες που εκπροσωπούν τον νομό Μαγνησίας να θυμίσουμε ότι στην Α2 Ανδρών μετέχει ο Βόλος, που μάλιστα βρίσκεται στην 2η θέση του βορείου ομίλου, έναν μόλις βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο ΟΦΘ. Στις εννέα αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί, το συγκρότημα του Δημήτρη Μπλάνα μετρά πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόνο μία ήττα.

Στη Β’ Ανδρών έγινε μόνο ο πρώτος γύρος με τη συμμετοχή του ΟΕΑ/ΝΑΒ, ενώ η Γ’ Ανδρών, όπου βρίσκεται η Νίκη, δεν έχει ξεκινήσει. Στη Β’ Γυναικών οι ομάδες του Βόλου και του ΟΕΑ/ΝΑΒ συνεχίζουν στην επόμενη φάση, ενώ ο Βόλος έχει ήδη προκριθεί και στα τελικά των πρωταθλημάτων Νέων Ανδρών και Νέων Γυναικών.

Το αναλυτικό σχέδιο της ΚΟΕ είναι το ακόλουθο:
Α1 Ανδρών (Ιούλιος):  Α. Ολοκλήρωση της περιόδου και ανακήρυξη πρωταθλητή.
Β. Συνέχιση και των πλέι οφ (όχι όμως των πλέι άουτ) εάν συμφωνήσουν τα σωματεία. Στην περίπτωση αυτή ο πρωταθλητής θα ανακηρυχτεί μετά τα πλέι οφ
Δεν υποβιβάζεται καμία ομάδα και η κατηγορία, την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2020-21) θα έχει 14 ομάδες (ανέρχονται 2 από την Α2), με την επισήμανση ότι θα υποβιβαστούν του χρόνου 4 ομάδες.

Α2 Ανδρών (Ιούλιος): Οι 2 πρώτες ομάδες των δύο ομίλων, θα παίξουν σε Φάιναλ 4, για να προκύψουν οι 2 ομάδες που θα ανέλθουν στην Α1 Εθνική. Δεν θα γίνουν πλέι άουτ, αφού δεν υποβιβάζεται καμία ομάδα.

Α’ Γυναικών (Ιούλιος): Συνέχιση των αγώνων στη Γ’ φάση, μόνο στον Α’ όμιλο (θέσεις 1-5) και των πλέι οφ, όπου μειώνονται οι τελικοί (3 αντί 5). Δεν συνεχίζονται οι αγώνες στον Β’ όμιλο (θέσεις 6-9) και δεν υπάρχει υποβιβασμός στην Β’ Εθνική.

Β’ Γυναικών (Ιούλιος): Οι 2 πρώτες ομάδες των 4 ομίλων (σύνολο 8), όπως αυτές έχουν προκύψει από τους αγώνες του Α’ γύρου της προκριματικής φάσης (έχουν ολοκληρωθεί), σχηματίζουν δύο νέους ομίλους των τεσσάρων ομάδων (Βορράς, Νότος), για να προκύψει από την τελική φάση (4 ομάδες) η πρωταθλητής που θα ανέλθει στην Α’ Εθνική.

Β’ και Γ’ Ανδρών: Μετάθεση τους το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με σύμπτυξη του αρχικού προγράμματος.

Ηλικιακά πρωταθλήματα: Τελικές φάσεις των πρωταθλημάτων Νέων Ανδρών και Νέων Γυναικών, όπως έχουν ήδη προκύψει οι ομάδες από τα προκριματικά τους με ημερομηνίες στόχο 16-19/7. Σε Παίδες-Κορασίδες θα έχουμε δύο ακόμη φάσεις με ημερομηνίες στόχους  3-5/7 ,16-19/7 και 7-9/8, ενώ σε Εφήβους και Νεάνιδες οι ημερομηνίες στόχοι είναι 10/7 και 31/7. Οι διοργανώσεις  Μίνι Παίδων και Μίνι Κορασίδων μετατίθενται για το ερχόμενο Φθινόπωρο εφόσον το επιτρέψουν οι εν γένει συνθήκες.

Κύπελλο Γυναικών: Διεξαγωγή του Φάιναλ 4 (με την λήξη της αγωνιστικής εκκρεμότητας του αγώνα μπαράζ (Βουλιαγμένη-Πανιώνιος) μία εβδομάδα μετά τη λήξη του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής.

Επίσης, στην ανακοίνωσή της η ΚΟΕ επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση, στα ηλικιακά πρωταθλήματα και πρωταθλήματα κατηγοριών θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί ο τοπικός χαρακτήρας, να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις , ενώ θα πρέπει να συμπληρωθεί νέα δήλωση συμμετοχής μετά την οριστική ανακοίνωση των τελικών ημερομηνιών και πριν την έκδοση των σχετικών προκηρύξεων. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και προκειμένου ΚΟΕ να σταθεί  αρωγός των σωματείων μελών της, στην κατεύθυνση στήριξης των προσπαθειών τους, μέσα στη δίνη της κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία με την αναστολή κάθε αγωνιστικής και προπονητικής δραστηριότητας, εφόσον ο προϋπολογισμός για το 2020 παραμείνει τουλάχιστον στα επίπεδα του 2019, τα σωματεία δεν θα καταβάλουν κανένα παράβολο συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις όλων των αθλημάτων της, όπου θα συμμετάσχουν, ως το τέλος του χρόνου».

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, η 30ή Αυγούστου και με την προϋπόθεση ότι έως τις 30 Ιουνίου θα έχουν ανοίξει τα κολυμβητήρια για χρήση από τα σωματεία. Τα πρωταθλήματα (Age Group, Εφήβων-Νεανίδων, Εθνικό), θα διεξαχθούν ανά Περιφέρεια και στη συνέχεια θα ενοποιηθούν οι επιδόσεις τους. Αναλυτικά ο προγραμματισμός:

Πανελλήνια πρωταθλήματα Age Group, Εφήβων-Νεανίδων: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι κολυμβητές-τριες σε τρία συνολικά αγωνίσματα χωρίς να υπολογίζεται αν έχουν όρια. Οι αγώνες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στις πιο κάτω Περιφέρειες, οι οποίες διαμορφώθηκαν με βασικά κριτήρια τις δυνατόν μικρότερες μετακινήσεις και τους περιορισμούς του πλήθους των συμμετοχών, σε τελικές σειρές.

Η διεξαγωγή των αγώνων είναι άμεσα εξαρτώμενη από την ημερομηνία έναρξης της ταυτόχρονης λειτουργίας των κολυμβητηρίων στη χώρα και τοποθετείται σε 6 έως 8 εβδομάδες και καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής τους στις 30/8/2020.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Εφόσον επιτραπεί στο κλειστό κολυμβητήριο, εάν όχι, στην Θεσσαλονίκη.

Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: Σωματεία Θεσσαλονίκης, Σερρών, Βέροιας, Νάουσας. Οι αγώνες θα γίνουν στο Εθνικό κολυμβητήριο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σωματεία Ηπείρου, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης.  Εφόσον επιτραπεί κλειστό κολυμβητήριο σε Γιάννενα, εάν όχι, στο κολυμβητήριο της Άρτας.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σωματεία Θεσσαλίας, Καρπενησίου, Λαμίας, Κατερίνης. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο ανοικτό κολυμβητήριο του Βόλου.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Εφόσον επιτραπεί κλειστό κολυμβητήριο στην Πάτρα, εάν όχι, στο κολυμβητήριο του Λουτρακίου.

Περιφέρεια Κρήτης-Ρόδου: Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο ανοικτό κολυμβητήριο Ηρακλείου.

Αττική-Εύβοια-Νησιά Αιγαίου: Στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.

Η διεξαγωγή των αγώνων είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις ημερομηνίες έναρξης της ταυτόχρονης λειτουργίας των κολυμβητηρίων στη χώρα και τοποθετείται σε 6 έως 8 εβδομάδες με καταληκτική ημερομηνία του τελευταίου πρωταθλήματος την 30/8/2020.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών: Δικαίωμα συμμετοχής σε τρία συνολικά αγωνίσματα κάθε αθλητής-τρια και μόνο με όρια, τα οποία θα έχουν επιτευχθεί και μετά το πέρας του πρωταθλήματος Age Group και Εφήβων-Νεανίδων. Θα διεξαχθούν σε τελικές σειρές ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το ίδιο αγωνιστικό πρόγραμμα. Κάθε ημέρα των αγώνων θα αποτελείται από μία μόνο ενότητα (δεν θα υπάρχει διάλλειμα μεταξύ πρωινής και απογευματινής).

Θα διεξαχθεί μία εβδομάδα μετά τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Η διεξαγωγή αυτών σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά θα γίνει με ακριβές ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής και θα εξαρτηθεί από το πλήθος των συμμετεχόντων ανά αγώνισμα,  για να εξασφαλιστεί μικρός αριθμός προσέλευσης των αθλητών-τριων. Όπου υπάρχει προθερμαντήριο οι αγώνες θα έχουν συνεχή ροή, όπου δεν υπάρχει, θα υπάρχουν ενδιάμεσες προθερμάνσεις.

Μετά την συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, θα ανακοινωθούν τα αναλυτικά πανελλήνια αποτελέσματα ανά κατηγορία, και θα αποσταλούν στα σωματεία τα αντίστοιχα διπλώματα των αθλητών τους, καθώς και τα κύπελλα των πρωταθλητών των βαθμολογιών (σωματεία – βαθμολογία σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων κολύμβησης).

Σε δεύτερο χρόνο και μετά τις υγειονομικές εξελίξεις και εντολές, θα υπάρξει απόφαση για τα προαγωνιστικά. Όλες αυτές οι ανακοινώσεις ισχύουν εφόσον τα κολυμβητήρια δοθούν για προπονήσεις μέχρι 30 Ιουνίου 2020.

OPEN WATER
Το πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων Open Water προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές αρχές και οι συνθήκες που θα επικρατήσουν την περίοδο εκείνη.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Θα διεξαχθούν δύο Πανελλήνια πρωταθλήματα. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΟΠΕΝ και Α’-Β’ κατηγορίας θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ, στις 10-13 Αυγούστου ενώ το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Γ-Δ’ κατηγορίας, επίσης στο ΟΑΚΑ, στις 23-25 Οκτωβρίου. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει ότι: Εφόσον επιτρέπεται η μετακίνηση αθλητών θα γίνει με τη συμμετοχή αθλητών από Θεσσαλονίκη και Βόλο στο κλειστό καταδυτήριο ΟΑΚΑ, σε αντίθετη περίπτωση θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των σωματείων της Αθήνας.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Το Εθνικό πρωτάθλημα προγραμματίστηκε για τις 17-20 Σεπτεμβρίου, ενώ το Νεανίδων για τις 24-27 Σεπτεμβρίου. Ακυρώνονται τα πρωταθλήματα, Παγκορασίδων (Δ’ Κατηγορία), και Κορασίδων Α’ (Γ’ Κατηγορία). Ειδικά για το πρωτάθλημα Κορασίδων Α’ που θεμελιώνει δικαίωμα πριμ εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα γίνει ξεχωριστή κατάταξη στο πρωτάθλημά Νεανίδων, όπου και έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Αναλυτικά ο σχεδιασμός της Ομοσπονδίας: Ακύρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Δ’ κατηγορίας ηλικίας μέχρι 12 ετών (που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 11-14/6/2020). Ακύρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Κορασίδων Α’, ηλικίας 13-15 ετών (που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 10-12/7/2020). Τα παραπάνω πρωταθλήματα ενδεχομένως να διεξαχθούν από Αύγουστο έως Οκτώβριο, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, δηλαδή:

α) Να μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις για αγώνες με συμμετοχή παραπάνω από 200 άτομα, β) Εάν μπορούν οι αθλήτριες να ταξιδέψουν και με ποιόν τρόπο, γ) Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα αρχίσουν οι προπονήσεις των σωματείων.

Τα Πανελλήνια πρωταθλήματα κατηγοριών ΟΡΕΝ και Νεανίδων που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν στις 17-20/9/2020 και 24-27/9/2020 αντίστοιχα παραμένουν ως έχουν.

Ειδικά για την Γ’ κατηγορία (Κορασίδων Α’) , η τελευταία ηλικία θεμελιώνει δικαίωμα για το πριμ εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και προκειμένου να μην το απολέσουν και λόγω του ότι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην κατηγορία Νεανίδων, θα γίνει ξεχωριστή κατάταξη στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα για τις αθλήτριες της κατηγορίας Νεανίδων από αυτές της κατηγορίας Κορασίδων Α΄ στα αγωνίσματα Σόλο και Ντουέτο.

Όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων του αθλήματος προτείνονται δύο λύσεις ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες: α) με διαχωρισμό των ομάδων ανά ωράριο και β) με τηλεδιάσκεψη (βιντεοσκόπηση και τηλεκρίση).

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στα κολυμβητήρια Χαϊδαρίου (για τα σωματεία της Νότιας Ελλάδας), Εθνικό Θεσσαλονίκης (σωματεία Βόρειας Ελλάδας), Χανίων (σωματεία Κρήτης) και Ιωνικό Χίου (σωματεία νησιών Αιγαίου).

Αναλυτικά: Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε ενιαία μορφή για όλες τις κατηγορίες και η ανάδειξη των νικητών θα γίνει ξεχωριστά ανά κατηγορία στις πιο κάτω περιφέρειες με το ίδιο πρόγραμμα αγώνων σε κάθε περιφέρεια σε τελικές σειρές.

Νότια Ελλάδα: Όλα τα σωματεία από Λαμία και κάτω στην Αθήνα, στο δημοτικό κολυμβητήριο του Χαϊδαρίου.
Βόρεια Ελλάδα: Όλα τα σωματεία από Βόλο και επάνω στην Θεσσαλονίκη, στο Εθνικό κολυμβητήριο.
Κρήτη: Στα δημοτικό κολυμβητήριο των Χανίων.
Νησιά Αιγαίου: Στο Ιωνικό κολυμβητήριο της Χίου

Δικαίωμα συμμετοχής μέχρι 4 στα ατομικά αγωνίσματα χωρίς όρια, ενώ ως ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων προβλέπεται το διάστημα από 1η έως 14 Αυγούστου 2020, με την προϋπόθεση ότι θα έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα 45 ημερών μετά την έναρξη της λειτουργία των κολυμβητηρίων.