Τοπικά

Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα δηλώνουν φορείς και υπηρεσίες του Βόλου

Σε ετοιμότητα βρίσκονται υπηρεσίες, φορείς και σώματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Σήμερα, στις 10 το πρωί, συνεδρίασε το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Δημαρχείο Βόλου και όπως τονίστηκε το σημαντικότερο ζήτημα είναι η καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των υπηρεσιών.
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Θ.Θεοδώρου ο δήμος Βόλου έχει κάνει την προετοιμασία του ενώ υπάρχει και κωδικός ύψους 500.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για την πολιτική προστασία. Σημείωσε ότι ο δήμος έχει προμηθευτεί 300 τόνους αλάτι ενώ έχει συμβασιοποιηθεί και ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό ρεμάτων. Ο Γ. Πράτος ευχαρίστησε τους εθελοντές για πρόσθεσε πως έχουν γίνει 48 προσκλήσεις σε ιδιώτες για να είναι καταγεγραμμένα όλα τα μηχανήματα στις δημοτικές ενότητες.

Ο Β. Λιακόπουλος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σημείωσε ότι υπάρχει το προσωπικό και τα μηχανήματα για να συνδράμουν σε δύσκολα καιρικά φαινόμενα. “Η σωστή βάση πάνω στην οποία πρέπει να αντιμετωπίσει το κάθε θέμα είναι το σημαντικότερο. Η πυροσβεστική ασχολείται με τη διάσωση όχι την πρόληψη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να κάνουμε όσες λιγότερες διασώσεις” δήλωσε.  Τόνισε επίσης ότι πρέπει και οι πολίτες να ετοιμαστούν. “Δεν γίνεται κάποιος να πάει να φροντίσει τα γελάδια όταν τρέχει το νερό και μπορεί να τον πάρει το ρέμα. Το χιόνι είναι και ευχή και κατάρα. Μακάρι να περάσουμε τις δύσκολες στιγμές όσο γίνεται πιο ανώδυνα” .

Από την πλευρά του ο Δ. Λιβογιάννης ανέφερε ότι ένα πρόβλημα που δημιουργείται στις δημοτικές ενότητες είναι τα αντλιοστάσια και πως πολλές φορές είναι λάθος ο συναγερμός. ” Κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι το πρόβλημα τους είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει. Μπορούν να αναφέρουν το πρόβλημά τους στον πρόεδρο της κοινότητας. Δεν χρειάζεται να πέφτουν βροχή τα τηλέφωνα και να γίνεται χαμός” είπε.

Εκπρόσωπος της 111 Πτέρυγας Μάχης  δήλωσε την ετοιμότητα του σώματος να συνδράμει και με  μετεωρολογική ενημέρωση τόσο για πρόβλεψη και κατά τη διάρκεια των φαινόμενων.
Από την ταξιαρχία πεζοναυτών αναφέρθηκε ότι μπορούν να διαθέσουν δύο λόχους με 35 άτομα ο καθένας. Ανέφερε επίσης πως τα μηχάνημα είχαν βλάβες και τελειώνουν άμεσα οι συντηρήσεις.  Μπορεί να διατεθεί και άλλη μια διμοιρία με στελέχη που έχουν εκπαιδευτεί και με την πυροσβεστική καθώς και δύο ειδικές ομάδες για πλημμύρες και χιονοσκεπείς περιοχές. Στη διάθεσή τους βρίσκονται επίσης τα ερπιστριοφόρα που μπορούν να κινηθούν στο χιόνι.

Σε ετοιμότητα να συνδράμει βρίσκεται και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, σε θέματα διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο με την ετοιμότητα του προσωπικού και τα μέσα που διαθέτει.
Από τη ΔΕΔΔΗΕ ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει 24ωρη βάρδια για αντιμετώπιση βλαβών. “Το προσωπικό δεν είναι αυτό που θέλουμε καθώς είναι μειωμένο και λόγω των συνταξιοδοτήσεων αλλά έχουμε βοήθεια από τον εργολάβο. Σε περίπτωση πλημμύρας ελπίζουμε να αυτή είναι ήπια και χρειαζόμαστε τη συνδρομή της πυροσβεστικής όταν πλημμυρίζουν υπόγειοι υποσταθμοί. Στις χιονοπτώσεις θέλουμε πρόσβαση για τα συνεργεία μας στις περιοχές βλαβών”  είπε χαρακτηριστικά.

Ο εργαζόμενος στον στον Δήμο Βόλου Αλ.Μεταφτσής  σημείωσε την ανάγκη να γίνει καθαρισμός των ρείθρων γιατί υπάρχει  πρόβλημα.  Πρόσθεσε επίσης πως πρόβλημα υπάρχει και στο οδόστρωμα μετά την Ανακασιά και έχει στείλει σχετικό έγγραφο. Από τη ΔΕΥΑΜΒ ο κ. Κοντογιάννης δήλωσε ότι οι υπάλληλοι είναι πανέτοιμοι,  υπάρχουν έτοιμα συνεργεία και εξοπλισμένα αυτοκίνητα με αντλίες.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού επισημανθήκε επίσης πως όταν χιονίσει είναι σημαντικό αυτοί που κάνουν αιμοκάθαρση να μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Ο κ. Β. Ηλιόπουλος από τη Λέσχη ειδικών δυνάμεων Μαγνησίας επισήμανε την ανάγκη να διατεθεί ένα ποσό από τον Δήμο Βόλου για τα καύσιμα των εθελοντικών ομάδων αλλά επισήμανε πως από τις 14  εθελοντικές ομάδες της περιοχής μόνο η μία έδωσε το “παρών” στη συνεδρίαση.
“Τα δύο διασωστικά και το σκάφος που έχουμε είναι διαθέσιμα και οι εθελοντές μας είναι εκπαιδευμένοι και δοκιμασμένο. Κοιτάξτε όμως ποιες είναι οι ομάδες και τι κάνουν και δώστε μας μια κάρτα για τα καύσιμα με ένα ποσό. Δεν μπορούμε άλλο να πληρώνουμε από την τσέπη μας. 18 χρόνια το κάνουμε. Όταν βγαίνεις έξω έχεις ζημιές, ασφάλειες. Δεν γίνεται κάθε φορά να ψάχνουμε το τόπο να βρεθούν 20 ευρώ. Δεν είμαστε ζητιάνοι” δήλωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το