Ελλάδα

Οι αιτήσεις για σύνταξη που εκκρεμούν ανά Ταμείο

sintaxi

Ανοιχτή πληγή συνιστούν οι 177.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη που στοιβάζονται στα συρτάρια των Ταμείων.

Τα προβληματικά οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών επιδεινώνονται από την… κρυφή ρουκέτα των χιλιάδων εκκρεμοτήτων. Η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς πριν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού η έκδοση οριστικών –τουλάχιστον– συντάξεων είχε μπει εν πολλοίς στον πάγο, μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς. Τώρα, μετά και την έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες των Ταμείων τρέχουν και δεν φτάνουν. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται κατά μέσον όρο στους 12 μήνες, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις εκτοξεύεται στους 33.

Μεγάλος ασθενής είναι το ΙΚΑ, ενώ σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται και στο ΤΣΑΥ. Στο Δημόσιο εκτιμάται πως περί τις 60.000 αιτήσεις είναι στην αναμονή για έκδοση σύνταξης. Απόθεμα υπομονής χρειάζεται να έχουν όσοι αποχωρούν με διαδοχική ασφάλιση, καθώς η επικοινωνία μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη υπόθεση. Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις συντάξεις έχει απασχολήσει και τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, λόγω των χρημάτων που απαιτούνται για την εξόφληση των οφειλομένων. Το κύμα φυγής που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια –εξαιτίας του φόβου για αλλαγές στα όρια ηλικίας– επιδείνωσε την κατάσταση, ενώ τη… χαριστική βολή δίνει η έλλειψη μηχανογράφησης. «Ανάσα» στους υποψήφιους συνταξιούχους δίνει η καταβολή της προσωρινής σύνταξης.

Η μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του υπουργείου Εργασίας. Στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός της αναμονής, με όπλο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Στο μεταξύ, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ταμεία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι.

ΙΚΑ
Περί τις 75.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη είναι σε εκκρεμότητα στο ΙΚΑ. Οι 67.000 αφορούν σε ασφαλισμένους με ένσημα μόνο στο μεγάλο ταμείο των μισθωτών και οι υπόλοιπες σε διαδοχική ασφάλιση. Ο μέσος χρόνος αναμονής φτάνει τους 8-12 μήνες. Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης εκτινάσσεται στους 20 μήνες.

Υπάρχουν ωστόσο τυχεροί και άτυχοι ασφαλισμένοι, καθώς ανάλογα με το υποκατάστημα ο χρόνος έκδοσης της πολυπόθητης απόφασης μπορεί να ξεκινά από τους τρεις μήνες και να προσεγγίζει ακόμη και τα δυόμισι χρόνια.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, τον τελευταίο καιρό έχουν καταβληθεί προσπάθειες να μοιραστεί το βάρος ανάμεσα σε Αθήνα και επαρχία. Φάκελοι από προβληματικά υποκαταστήματα της πρωτεύουσας στάλθηκαν στην επαρχία σε περιφερειακές μονάδες, ώστε να γίνει εκεί η ανακεφαλαιοποίηση των ενσήμων και να προχωρά η διαδικασία. Στόχος της Διοίκησης είναι όλα τα υποκαταστήματα να φτάσουν μέχρι το τέλος του 2016 στους φακέλους του 2015.

Στους πλέον αδικημένους συγκαταλέγονται οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, καθώς ο μεγάλος όγκος αιτήσεων και οι σημαντικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΙΚΑ:

• Υποκατάστημα Πατησίων. Εκκρεμούν 7.000 αιτήσεις και για την επεξεργασία τους υπάρχουν πέντε υπάλληλοι (εισηγητές/τριες). Εξετάζονται αιτήσεις του Αυγούστου 2014.

• Υποκατάστημα Αγίων Αναργύρων. Οκτώ εξειδικευμένοι υπάλληλοι καλούνται να εξετάσουν 7.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα. Ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δύο χρόνια. Εξετάζονται αιτήσεις του Ιουλίου 2014.

• Υποκατάστημα Αλεξάνδρας. Πέντε εξειδικευμένοι υπάλληλοι πρέπει να διεκπεραιώσουν 6.500 αιτήσεις. Η λίστα αναμονής φτάνει μέχρι τον Ιούλιο 2014.

• Υποκατάστημα Αμαρουσίου. Τις 8.000 φτάνουν οι αιτήσεις που καλούνται να διεκπεραιώσουν έξι υπάλληλοι. Αιτήσεις σε εκκρεμότητα από Ιούνιο – Ιούλιο 2014.

• Υποκατάστημα Νέας Ιωνίας. Τρεις υπάλληλοι εξετάζουν 2.200 αιτήσεις. Η λίστα αναμονής φτάνει μέχρι τον Γενάρη 2015.

• Υποκατάστημα Νέου Κόσμου. Εκκρεμούν 6.500 αιτήσεις και για την επεξεργασία τους υπάρχουν 3 εξειδικευμένοι υπάλληλοι. Εξετάζονται αιτήσεις του Ιανουαρίου 2014.

• Υποκατάστημα Δάφνης. Εκκρεμούν 7.500 αιτήσεις και πρέπει να εξεταστούν από τέσσερις υπαλλήλους. Διεκπεραιώνονται αιτήσεις του Ιουλίου 2014.

Υπάρχουν και υποκαταστήματα στο Λεκανοπέδιο, όπου οι διαδικασίες προχωράνε με πιο γοργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, στην Ηλιούπολη και στο Περιστέρι ο χρόνος αναμονής είναι 4 με 6 μήνες καθώς υπάρχουν περισσότεροι εισηγητές, ενώ σημαντική βελτίωση παρατηρείται και στο υποκατάστημα της Νικηφόρου που εξετάζει πλέον αιτήσεις του 2016 (παλιά απαιτούνταν 2-3 χρόνια).

Σε καλύτερη μοίρα είναι συνήθως όσοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη από υποκαταστήματα της περιφέρειας.

Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα και στην Καλαμάτα ο μέσος χρόνος αναμονής είναι τρεις με τέσσερις μήνες. «Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο Λεκανοπέδιο, όπου οι υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί και ο όγκος των αιτήσεων είναι μεγάλος», παρατηρεί ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΚΑ νομού Αττικής και νήσων Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

«Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος ορίζει πως το τυχόν πλεονάζον προσωπικό του ΕΦΚΑ θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Το προσωπικό όχι μόνο δεν είναι πλεονάζον αλλά δεν επαρκεί», προσθέτει ο ίδιος.

ΕΤΑΑ
Τις 8.300 φτάνουν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα στο ΕΤΑΑ, με τον χρόνο αναμονής να παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με τον τομέα ασφάλισης. Στο ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) είναι σε εκκρεμότητα 2.000 αιτήσεις (το 40% παίρνει προσωρινή) και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι περιμένουν από 12 έως 14 μήνες.

Αυτήν τη στιγμή εκδίδονται αποφάσεις για αποχωρήσεις τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2015. Καλύτερη είναι η κατάσταση στον τομέα νομικών (ΤΑΝ), όπου η έκδοση της σύνταξης απαιτεί συνήθως 8 μήνες.

Οι αιτήσεις που εκκρεμούν φτάνουν τις 1.800 (το 20% εισπράττει προσωρινή). Αυτή την περίοδο εξετάζονται αιτήσεις από τον Ιανουάριο του 2016. Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στο ΤΣΑΥ (υγειονομικοί), καθώς υπάρχουν περίπου 4.500 αιτήσεις (το 50% παίρνει προσωρινή) και ο χρόνος αναμονής φτάνει ακόμα και τους 33 μήνες (κυρίως λόγω προβλημάτων στη μηχανογράφηση και έλλειψης προσωπικού).

ΟΑΕΕ
Γερά νεύρα πρέπει να έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που περιμένουν τη σύνταξη, καθώς εκκρεμούν 33.000 αιτήσεις (το 45% παίρνει προσωρινή). Εξ αυτών, περίπου οι 18.000 αφορούν διαδοχική ασφάλιση, ενώ 9.000 είναι αναπηρικές και εκκρεμούν στα ΚΕΠΑ. Ο χρόνος αναμονής φτάνει κατά μέσον όρο στους 6-7 μήνες όταν όλα τα ένσημα είναι στο Ταμείο, ενώ αγγίζει τους 20 μήνες αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

Eπικουρικό Ταμείο
«Γολγοθάς» για την απόδοση επικουρικής από το ΕΤΕΑ

Εμφραγμα επικρατεί στο ΕΤΕΑ, το υπερ-επικουρικό Ταμείο της χώρας, καθώς περί τις 120.000 αιτήσεις για έκδοση σύνταξης βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Εκτιμάται πως για να εξοφληθούν πλήρως απαιτούνται 380 με 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ προσθέτουν μηνιαία δαπάνη 20 εκατομμυρίων. Σχεδόν οι μισές, δηλαδή περί τις 62.000 αιτήσεις, αφορούν στο επικουρικό του ΙΚΑ. Την κατάσταση περιπλέκει η αποσύνδεση του ΕΤΕΑ από τον αναπνευστικό σωλήνα της κρατικής χρηματοδότησης και η συνεπακόλουθη υποχρέωση για μηδενικό έλλειμμα, φρενάροντας μοιραία την αθρόα έκδοση νέων συντάξεων. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γερά νεύρα, καθώς ο χρόνος αναμονής αγγίζει τους 28 μήνες από την έξοδο (περί τους 18 μήνες κάνει να βγει η κύρια σύνταξη).

Οι πλέον αδικημένοι είναι οι εμποροϋπάλληλοι που καλύπτονται από το ΤΕΑΥΕΚ (Ταμείο υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων) καθώς για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης απαιτούνται 3 – 3,5 χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι πως τώρα εξετάζονται οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στις αρχές του 2013, ενώ στην ουρά είναι 8.000 συνταξιούχοι.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής στοιχεία για τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων:

• Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) 35.000 αιτήσεις. Αυτή τη στιγμή βγαίνει η απόφαση σε όσους αποχώρησαν στις αρχές του 2014, καθώς πρέπει να βγει η κύρια σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

• ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) 62.000 αιτήσεις. Η αναμονή αγγίζει τα δυο χρόνια (18-24 μήνες) και αυτή τη στιγμή βγαίνει η απόφαση σε όσους αποχώρησαν στα μέσα του 2014.

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (TEAYNTΠ) 800 αιτήσεις.

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ) 150 αιτήσεις.

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ) 400 αιτήσεις.

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ανωνύμων Εταιρειών Οινοποιίας, Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ) 350.

• Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΚΑΠ-ΔΕΗ) 1.700 αιτήσεις.

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) 8.000 αιτήσεις.

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΡΤ και Τουρισμού 650 αιτήσεις.

• Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών (προσωπικό Αγροτικής Τράπεζας) 300 αιτήσεις.

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΤΒΑ 30 αιτήσεις.

• Τομέας Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) 3.100 υπάλληλοι (πληρώνονται όσοι αποχώρησαν στα μέσα του 2014).

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) 3.500 αιτήσεις

(εξετάζονται οι αιτήσεις όσων αποχώρησαν στις αρχές του 2014).

• Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Τράπεζας Πίστεως (ALPHA BANK) 200 αιτήσεις.

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΛΤΑ (ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ) 1.000 αιτήσεις (πληρώνονται τώρα όσοι αποχώρησαν στα μέσα του 2014).

• Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΕΑΠ-ΟΤΕ) 1.300 αιτήσεις (εξετάζονται οι αιτήσεις όσων αποχώρησαν στα μέσα του 2014).

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το