Κατηγορίες: Τοπικά

Αίτηση για συνταξιοδότηση κατέθεσαν 68 εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία “Θ”

Στις 68 ανέρχονται οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών στο νομό Μαγνησίας, ενώ σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένες μέχρι και 50%. Παράλληλα έγιναν και γύρω στις δεκαπέντε ανακλήσεις στις αιτήσεις για συνταξιοδότηση που αρχικά είχαν υποβληθεί.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ανήλθαν στις 32. Από αυτές οι 18 προέρχονται από δασκάλους, οι εννιά από νηπιαγωγούς, οι τέσσερις από γυμναστές και μία από καθηγητή αγγλικών.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ανέρχονται στις 36 από τις οποίες οι περισσότερες προέρχονται από μαθηματικούς.

Πάντως αρχικά οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση στη δευτεροβάθμια ήταν 46, αλλά δέκα καθηγητές προχώρησαν μέσα στο Μάιο σε ανάκληση της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Ανακλήσεις είχαμε και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου γενικά οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση σε σχέση με πέρυσι, ήταν φέτος τουλάχιστον οι μισές.

Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών κ. Απόστολος Μούσιος ανέφερε πως ο συγκεκριμένος αριθμός αιτήσεων είναι ο μικρότερος των τελευταίων ετών και πρόσθεσε πως, αν τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούταν ένα κύμα εξόδου των εκπαιδευτικών από την εκπαίδευση, τώρα αυτό που φαίνεται είναι μια συγκράτηση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί φοβούνται, μήπως βγουν στην σύνταξη και υποστούν μειώσεις από τη μνημονιακή πολιτική. Επίσης οι μεγάλες φουρνιές εκπαιδευτικών έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Οι εκπαιδευτικοί που ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν, έπρεπε μέχρι και τις 30 Απριλίου να υποβάλουν αίτηση, ενώ μπορούσαν να κάνουν ανάκληση και μέσα στο Μάιο.

Σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται στις 1.543 εκ των οποίων οι 1.151 είναι δάσκαλοι, οι 231 νηπιαγωγοί και οι 161 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ανήλθαν στις 3.695   και είναι αυξημένες από πέρυσι κατά 13%, καθώς είχαν ανέλθει στις 3.226. Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση προέρχεται από τις ειδικότητες των φιλολόγων και ακολουθούν οι μαθηματικοί και τέλος οι φυσικοί.

Συνολικά οι αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις αγγίζουν τις 5.200 και είναι ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για το υπουργείο Παιδείας που θα πρέπει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν. Ήδη έχουν γίνει ενέργειες για την πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πιθανότατα θα ανέλθουν στις 2.500 για την ερχόμενη σχολική χρονιά χωρίς, όμως να έχει ξεκαθαρίσει πως θα κατανεμηθεί αυτός ο αριθμός ανά ειδικότητα.

Και βέβαια ένας δοκιμασμένος εδώ και χρόνια τρόπος κάλυψης των κενών είναι οι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών που φέτος άγγιξαν στην Ελλάδα τους 20.000.

Αιτήσεις για διευθυντές σχολείων

Περίπου στις 70 ανέρχονταν μέχρι και χθες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από υποψήφιους διευθυντές, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει σήμερα.

Τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι διεργασίες για την επεξεργασία των μορίων των υποψήφιων διευθυντών και την έκδοση σχετικών πινάκων είναι πολύ έντονες και σχεδόν όλο το υπαλληλικό προσωπικό απασχολείται με αυτό το θέμα.

Στις 11 και 19 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια-Λύκεια αντίστοιχα, με τους εκπαιδευτικούς να ψηφίζουν τους υποψήφιους διευθυντές. Παράλληλα έντονες διεργασίες διεξάγονται και για την επιλογή των υποδιευθυντών στα σχολεία.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τονίστηκε πως μέχρι και χθες είχαν κατατεθεί γύρω στις 70 αιτήσεις με φακέλους από τους ενδιαφερόμενους διευθυντές. ωστόσο  εκτιμάται πως σήμερα Τετάρτη που λήγει και η προθεσμία, ο αριθμός  των αιτήσεων θα αυξηθεί.

Στο μεταξύ η ΕΛΜΕ Μαγνησίας απέστειλε ενημερωτικά υπομνήματα σε καθηγητές για να δράσουν αναλόγως σε τρεις περιπτώσεις που η ίδια εξέτασε. Πιο αναλυτικά οι περιπτώσεις είναι οι εξής:  1) Στην περίπτωση κατά την οποία, υπεράριθμος εκπαιδευτικός δε μπορεί να  είναι υποψήφιος υποδιευθυντής ή διευθυντής ΕΚ, 2) Στην περίπτωση κατά την οποία δε μπορούν να είναι εκλογείς, για τη θέση του Διευθυντή ΕΠΑΛ οι εκπαιδευτικοί με μεγαλύτερο ωράριο σε ΕΚ και το αντίστροφο, 3) Στην περίπτωση προσμέτρησης της προϋπηρεσίας Αναπληρωτών Καθηγητών  Ειδικής Αγωγής στους πίνακες της γενικής εκπαίδευσης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κατάληψη σε Λύκεια με αίτημα τη μοριοδότηση

  Κατάληψη σε επτά λύκεια του Βόλου με κεντρικό αίτημα να υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα του…

8 Δεκεμβρίου 2023

Οι αθλητικές μεταδόσεις της Παρασκευής 8/12

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 2 18.00 Ευρωπαϊκό Κολύμβησης σε…

8 Δεκεμβρίου 2023

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για αποζημίωση φθοράς σε Ι.Χ. από Δήμο Βόλου

  Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό προχωρεί ο Δήμος Βόλου για την καταβολή αποζημίωσης που αφορούν υλικές…

8 Δεκεμβρίου 2023

Εξαπάτησαν 78χρονη στη Σούρπη και απέσπασαν 20.000 ευρώ

  Το συνολικό ποσό των 20.000 ευρώ κατάφεραν να αποσπάσουν από 78χρονη στη Σούρπη άγνωστοι…

8 Δεκεμβρίου 2023

Απολογείται σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της 43χρονης Γεωργίας

Απολογείται σήμερα στην ανακρίτρια Πειραιά ο 71χρονος Χρηστός Πατακός για τη δολοφονία της 43χρονης Γεωργίας…

8 Δεκεμβρίου 2023

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο 31χρονος αστυνομικός τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας ο 31χρονος αστυνομικός, που χτυπήθηκε από…

8 Δεκεμβρίου 2023