Ελλάδα

Eτοιμάζουν την εκκένωση της Ειδομένης: 20 λεωφορεία στην είσοδο του καταυλισμού

eidomeni-prosfyges-708

Περίπου είκοσι λεωφορεία βρίσκονται από το πρωί στην Ειδομένη, στην είσοδο του καταυλισμού, προκειμένου να επιβιβαστούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να φύγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία και αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

Την ίδια ώρα, ομάδα προσφύγων παραμένει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν.
Στο μεταξύ, ο αέρας που φυσάει και σήμερα δυσκολεύει την καθημερινότητα όσων ζουν κυρίως στις μικρές σκηνές.

Κυρίτσης: «Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη»
«Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη» επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Το κλίμα στην Ειδομένη, είναι ιδιαίτερα φορτισμένο τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την πλευρά των κατοίκων γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, άμεσα. Στόχος είναι να πεισθούν – χωρίς την χρήση βίας – οι φιλοξενούμενοι εκεί να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας.

Οι πρόσφυγες, απελπισμένοι για το κλείσιμο των συνόρων και βιώνοντας εξαιρετικά άσχημες συνθήκες διαβίωσης, κάνουν πορείες διαμαρτυρίας, αρνούνται να σιτιστούν ή να τραφούν, ενώ τα επεισόδια μεταξύ Σύρων και Αφγανών είναι καθημερινά. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απελπισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί.

Υπέρ της σταδιακής εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη έχουν ταχθεί τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής που μίλησε για «Νταχάου», όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας καθώς και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δήλωσε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» ότι ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και, επομένως, η μόνη λύση είναι η σταδιακή εκκένωσή του.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το