Πολιτισμός

Εθνική Άμυνα και Εθνικά Χρέη-200 χρόνια ελληνικής οικονομίας – Νέο βιβλίο των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχ. Ζουμπουλάκη και Χρ. Κόλλια

«Εθνική Άμυνα και Εθνικά Χρέη – 200 χρόνια ελληνικής οικονομίας», τιτλοφορείται το νέο βιβλίο που συνέγραψαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Μιχαήλ Σ. Ζουμπουλάκης και Χρήστος Κόλλιας (αμφότεροι διδάσκουν στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών τόσο στο προπτυχιακό, όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών).
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Gutenberg μόλις στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και στις 298 σελίδες του, οι δύο πανεπιστημιακοί καταπιάστηκαν με τον αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος των στρατιωτικών δαπανών του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Η ελληνική οικονομία: Μια σύντομη αφήγηση, το κόστος της εθνικής άμυνας, πόλεμοι, στρατιωτικές δαπάνες και πτωχεύσεις, αμυντικές δαπάνες και δημόσιο χρέος στη μεταπολεμική Ελλάδα, οικονομία και εθνική άμυνα, είναι τα σημαντικότερα κεφάλαια του βιβλίου, το οποίο βρέθηκε υπό τη σκέπη ενός εκδοτικού οίκου που απευθύνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα με επιστημονικούς τίτλους, λογοτεχνικά βιβλία και τόμους αναφοράς.

«Ο κ. Κόλλιας στην Ελλάδα θεωρείται ειδικός στα θέματα οικονομίας της άμυνας και μάλιστα έχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Από την πλευρά μου δούλεψα πάνω σε μία μελέτη για το δημόσιο χρέος κι έτσι είπαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αναλύσουμε την αιτιώδη σχέση μεταξύ των δύο φαινομένων» ανέφερε ο κ. Ζουμπουλάκης, ο οποίος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Εργαστήκαμε περίπου δύο χρόνια για το συγκεκριμένο βιβλίο, αφού είχαμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε μεγάλο όγκο δεδομένων».
Με το θωρηκτό «Αβέρωφ» να κοσμεί το εξώφυλλο της έκδοσης, δεν έλειψε και η αναφορά στη δόξα του Πολεμικού Ναυτικού. «Το συγκεκριμένο πλοίο υπήρξε μία εμβληματική επένδυση του ελληνικού κράτους πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, που μας χάρισε στις αρχές του 20ού αιώνα μία προσωρινή υπεροπλία στο Αιγαίο» σχολίασε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφερόμενος στο θρυλικό θωρηκτό καταδρομικό, το οποίο πήρε μέρος στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ως ναυαρχίδα του Στόλου, υπό τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και χάρισε στο έθνος σπουδαίες συγκινήσεις.
Η αναδρομή των δύο συγγραφέων ξεκινάει από το 1830, καλύπτοντας μία μακρά περίοδο. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία πλέον και εσχάτως άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτες μελέτες, έχοντας ως σημείο αφετηρίας τη χρονιά ίδρυσης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συγκρίσεις με τις δαπάνες άλλων χωρών, που μας επιτρέπουν να βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα» κατέληξε ο Καβαλιώτης ακαδημαϊκός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το