Τοπικά

«Εθισμό» της Τρίτης Ηλικίας στα social media: «Στο διαδίκτυο οι παππούδες μας για ειδήσεις και οι γιαγιάδες μας για συνταγές…»

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Ομίλου Δημοσιογραφίας, φιλόλογο Σοφία Κανταράκη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια μόδα της εποχής μας, η οποία έχει εξαπλώσει παντού τα πλοκάμια της. Η μόδα αυτή έχει συμπαρασύρει και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι κάνουν μεγάλη χρήση και ίσως και κατάχρηση. Τι τους οδηγεί εκεί; Κάποιοι μιλούν για εθισμό και αποσυναρμολόγηση του ίδιου μας του εαυτού και του κόσμου, αντί για οικοδόμηση κοινωνικής συνοχής. Έτσι, οδηγηθήκαμε να μιλάμε για ψηφιακό εθισμό και της Τρίτης Ηλικίας. Τα ευρήματά μας μιλούν για μείωση του αισθήματος της μοναξιάς και της απομόνωσης που συχνά αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Τι λένε, όμως, οι μαθητές μας και μέλη του ομίλου;

Χρυσούλα Ελένη Τόπα: Ως έφηβη πολλές φορές έχω ακούσει σχόλια, όπως «Μην είσαι όλη την ώρα μπροστά από μια οθόνη» και «Αυτή τη γενιά την έχουν καταστρέψει τα κινητά» παρόλα αυτά τον τελευταίο καιρό παρατηρείται η αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από άτομα της 3ης ηλικίας. Πριν από μερικά χρόνια παρακαλούσαμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας να μάθουν να χειρίζονται ένα κινητό τηλέφωνο λίγων δυνατοτήτων έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους πιο εύκολα. Πλέον πολλοί όχι μόνο γνωρίζουν το πώς να χρησιμοποιούν το κινητό, αλλά είναι ικανοί να το μάθουν και σε εμάς τους νεότερους. Όσο για τους ηλικιωμένους που ακόμα και σήμερα δεν τους είναι εφικτό ή εύκολο να χρησιμοποιούν ένα κινητό, ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτό το παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών που ονομάζεται διαδίκτυο. Για παράδειγμα ο δικός μου παππούς, 84 ετών, μπορεί να μην ξέρει να χειρίζεται ένα κινητό ή έναν υπολογιστή, αλλά δεν έχει παραιτηθεί. Κάθε φόρα που μιλάμε θα μου ζητήσει να του δείξω πώς δουλεύει το laptop μου, πώς μπορεί να δει τον καιρό και τις ειδήσεις online και σε τι μπορεί να με βοηθήσει μια τέτοια συσκευή. Μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο σε μερικούς. Μπορεί παλιότερα τα πράγματα να μην ήταν έτσι, αλλά οι καιροί αλλάζουν. Σήμερα οι μεγαλύτεροι ξοδεύουν περισσότερες ώρες σε εφαρμογές όπως το facebook και είναι απόλυτα κατανοητό ιδίως όταν κάποιος θέλει να απασχοληθεί με κάτι που τον ευχαριστεί ή νιώθει μοναξιά. Αρκεί να μην κατηγορούνται οι έφηβοι για την ίδια ακριβώς ενασχόληση.

Μάρθα Παυλίδη: Στις μέρες μας ο κόσμος του διαδικτύου έχει τραβήξει, όπως γνωρίζουμε, όλα τα παιδιά μικρής και μεγάλης ηλικίας, αλλά και τους ενήλικες, καθώς τους εξυπηρετεί στη λύση πολλών προβλημάτων, στην επικοινωνία, αλλά και στις καθημερινές τους ασχολίες (δουλειά ,σχολείο). Όμως τι συμβαίνει με τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας; Παρατηρούμε πολλούς ηλικιωμένους να κάθονται στις καφετέριες και αντί για εφημερίδα να κρατάνε ένα κινητό τηλέφωνο. Έτσι καταλαβαίνουμε πως και σε αυτήν την ηλικία το ενδιαφέρον για τη μάθηση καινούργιων πραγμάτων είναι αρκετά μεγάλο, αφού ο ελεύθερός τους χρόνος το επιτρέπει. Τι παρακολουθούν στο διαδίκτυο, όμως; Κυρίως οι γιαγιάδες παρακολουθούν συνταγές ή διαβάζουν για τις αγαπημένες τους σειρές. Από την άλλη οι παππούδες ασχολούνται με τις ειδήσεις, τα αθλητικά και τα πολιτικά. Βέβαια όλα αυτά τα μαθαίνουν από τα παιδιά ή τα εγγόνια τους που έχουν τις κύριες γνώσεις. Όμως, τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας χρησιμοποιούν τα σόσιαλ μίντια; Παρόλο που με αυτόν τον τρόπο περνάει ευχάριστα η ώρα τους, έρχονται και σε κίνδυνο χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, καθώς δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις παγίδες. Μπορεί δηλαδή να χάσουν χρήματα ή να κινδυνέψει η προσωπική τους ζωή. Τέλος από προσωπική εμπειρία ξέρω πως οι ηλικιωμένοι έρχονται πιο κοντά στα παιδιά και στα εγγόνια τους, αφού περνάνε πολύ χρόνο μαζί μαθαίνοντας για το διαδίκτυο. Βέβαια κάνουν και πολλά λάθη που φέρνουν το γέλιο στην οικογένεια.

Βασιλική Χαρδαλούπα: Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε οι ηλικιωμένοι τείνουν να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών των social media. Παρά το χάσμα των γενεών οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο ώστε η τρίτη ηλικία να παραμείνει σε επαφή με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας της. Επιπλέον, σημαντικό κίνητρο των μεγαλύτερων για τη χρήση των social media είναι η συμμετοχή τους στη δημιουργία νέων κοινωνικών κύκλων, η ανάγκη να συνδεθούν με άτομα από το παρελθόν ή με άτομα που έχουν την ίδια πάθηση. Επίσης χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά μέσα διατηρούν επαφή με τα νεότερα μέλη της οικογένειας και φυσικά τα social media αποτελούν ένα λαμπρό εργαλείο διασκέδασης για να παίξουν ένα παιχνίδι ή να διαβάσουν κάποιο βιβλίο. Καταλήγοντας οι νεότεροι μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους, ώστε να ταξιδέψουν στο κόσμο των social media με ασφάλεια.

«Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν viber και skype για να επικοινωνήσουν με αγαπημένα πρόσωπα»

Ιουλία Πρίφτη: Στις μέρες μας οι νέες τεχνολογίες έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητά μας και μας έχουν κάνει την ζωή μας πιο εύκολη. Οι μικρές και μεσαίες κυρίως ηλικίες αξιοποιούν περισσότερο την τεχνολογία και τα social media. Για τους νέους και τα παιδιά που είναι πιο εξοικειωμένοι, η χρήση των social μπορεί να είναι πολύ εύκολη. Για την Τρίτη Ηλικία, όμως, που τα χρησιμοποιεί, πρέπει να είναι κάτι αρκετά δύσκολο και να απαιτεί κάποιες ικανότητες τις οποίες οι ηλικιωμένοι δεν έχουν. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, όμως, χρησιμοποιούν social media, όπως viber και skype, για να επικοινωνήσουν με αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς ή φίλους που ζουν μακριά ή στο εξωτερικό. Αυτό έχει επηρεάσει αρκετά την Τρίτη Ηλικία εφόσον η τεχνολογία έχει γίνει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους και τη χρησιμοποιούν καθημερινά. Έτσι όμως οι ηλικιωμένοι νιώθουν κοινωνικά συνδεδεμένοι και ένα μέλος της τεχνολογίας. Σε μερικούς φαίνεται παράξενο ότι η τρίτη ηλικία είναι πλέον τόσο εξοικειωνόμενη με την χρήση των social αλλά εφόσον η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς γιατί να μην εξελιχθούν και οι ηλικιωμένοι; Αξίζουν και αυτοί να μάθουν κάποια πράγματα και να νιώσουν πιο κοντά.

Πρόδρομος Νατσικόπουλος: Είναι γεγονός ότι το ίντερνετ και η τεχνολογία δεν έχει εισβάλει μόνο στη ζωή των νέων και των παίδων, αλλά επίσης και στις ζωές των ανθρώπων τρίτης ηλικίας. Τι αντίκτυπο έχει αυτό στη κοινωνία και στους ίδιους; Συνήθως, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να ενημερώνονται, ακολουθώντας το παράδειγμα των νέων, αφήνουν πίσω τις εφημερίδες και ενημερώνονται μέσω του ίντερνετ. Είναι τυχεροί όσοι ηλικιωμένοι έχουν εγγόνια, καθώς από αυτά ζητάνε βοήθεια για να μπουν στα social media. Είναι συχνό φαινόμενο πλέον, στο instagram η στο tiktok να παρατηρούμε ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς η μόδα τούς έχει παρασύρει και αυτούς. Αυτό το γεγονός τέλος δείχνει ότι η κοινωνία ακολουθεί το τι κάνουν οι πολλοί. Δεν υπάρχει διαφορετικότητα σε μεγάλο βαθμό, καθώς τώρα πια όλοι έχουν ένα κινητό νέας τεχνολογίας, ακόμη και οι γιαγιάδες μας. προσωπικά, δεν έχω βιώσει αυτό το γεγονός, αλλά είναι αντιληπτό και αισθητό στη κοινωνία μας, και ίσως αν επιβάλλουμε μερικά όρια στους ανθρώπους αυτούς, εξασφαλίσουμε το ασφαλές τους «σερφαρισμα».

Ελένη Καραγιάννη: Στις μέρες μας η Τρίτη Ηλικία είναι πολύ εξελιγμένη με την τεχνολογία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάποιες φορές ίσως να θεωρείται παράξενο λόγω τις ηλικίας τους. Σίγουρα όλοι έχουμε κάποιον στην οικογένειά μας που να είναι μεγάλης ηλικίας και να έχει έναν εθισμό με το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ. Πιστεύω ότι μέχρι ένα σημείο είναι λογικό να θέλουν να εκσυγχρονιστούν και να ανακαλύψουν τον κόσμο της τεχνολογίας, όμως, επειδή δεν κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις κάποιες φορές κάνουν πολλά λάθη και προσπαθώντας να τα διορθώσουν από μόνοι τους καταλήγουν σε ένα μεγάλο χάλι. Πρέπει να τους βοηθάμε και να τους δείχνουμε τα βασικά, όμως, δεν χρειάζεται να ξέρουν για πράγματα που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους και πόσο μάλλον για τα ΜΜΕ.

Αναστασία Σκολαρίκη: Προσωπικά, πιστεύω πως το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι κάτι το οποίο φαντάζει πρωτόγνωρο και παράξενο στους σημερινούς πολίτες. Ωστόσο, η χρήση του κινητού και από την Τρίτη Ηλικία, είναι κάτι χρήσιμο για τις σημερινές κοινωνίες, διότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, θα πρέπει να εξελισσόμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο μελέτης, καθώς όλοι οι νέοι, έχουν αναμφισβήτητα ένα παρόμοιο βίωμα, το οποίο αξίζει να μοιραστούν με συνομηλίκους τους. Αναφερόμενη στη δική μου περίπτωση, η μία γιαγιά μου, χρησιμοποιεί το κινητό της ανά τακτά διαστήματα μέσα στη μέρα, ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες κι έπειτα να τις μεταλαμπαδεύσει και σε εμένα, μέσω βιντεοκλίσης! Τέλος, αν και διαθέτει λογαριασμό στο Facebook, δεν είναι κάτι με το οποίο ασχολείται συχνά, αν και αυτό δεν αποκλείεται να συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις γιαγιάδων ή παππούδων.

Βασιλική Ζαλώνη: Πιστεύω ότι αυτή η ξαφνική αφοσίωση των ηλικιωμένων οφείλεται κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, καθώς τα εγγόνια τους ή γενικότερα οι έφηβοι είναι αυτή οι οποίοι προχωρούν στο μέλλον της τεχνολογίας άφοβα και χωρίς δισταγμό, πράγμα το οποίο κάνει και τους υπολοίπους να προβληματιστούν και να επιθυμούν να μάθουν τι είναι τελικά τόσο ενδιαφέρον με την τεχνολογία. Ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι το κάνουν είναι επειδή, αν όχι όλοι τότε οι περισσότεροι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, το κάνουν για να έρθουν πιο κοντά με τα εγγόνια τους, καθώς αυτό είναι το μοναδικό ενδιαφέρον των παιδιών στην σημερινή εποχή. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι μπορεί να νιώθουν μεγάλη μοναξιά, αφού οι συγγενείς τους μπορεί να μην τους επισκέπτονται συχνά κάνοντας έτσι τους ηλικιωμένους να νιώθουν μια μονοτονία στη ζωή τους και έτσι να βρίσκουν παρηγοριά στο διαδίκτυο, αφού κι άλλοι μπορεί να βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτούς.

Τριανταφυλλιά Σακισλή: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα στον τομέα της επικοινωνίας. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει, στην εποχή μας να υπάρχει μια σχέση εξάρτησης ανάμεσα στους νέους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο αν εμβαθύνουμε θα διαπιστώσουμε πως αυτός ο εθισμός δεν περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά και σε γηραιότερα άτομα. Προσωπικά δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να βοηθήσω τη γιαγιά μου ανοίγοντας τον δικό της λογαριασμό σε κάποιο από αυτά τα μέσα, τα οποία με τον καιρό έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητά της. Ενώ παράλληλα της έχει γίνει ψύχωση να απαθανατίζει κάθε στιγμή βγάζοντας φωτογραφίες. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει πως η ενασχόληση της Τρίτης Ηλικίας με την τεχνολογία αποτελεί σπατάλη χρόνου, κάτι που, όμως, δεν ισχύει πραγματικά. Είναι λογικό κατά τη γνώμη μου μετά από τόσα χρόνια ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής να υπάρχει μια δυσκολία στη χρήση και τον έλεγχο, αλλά και τον ενθουσιασμό που προσφέρουν οι δυνατότητες μιας σύγχρονης συσκευής. Συνοψίζοντας λοιπόν αντιλαμβανόμαστε τον δικό μας ρόλο ως καθοδηγητές, καθώς και την ευθύνη μας να προστατέψουμε τα άτομα αυτά από την κατάχρηση και τους κίνδυνους του διαδικτύου.

«Η επιθυμία να ασχοληθούν με την τεχνολογία πηγάζει από την μοναξιά…»

Ανδρέας Ρεμί: Ο κύριος λόγος που πιστεύω ότι εθίζονται είναι η μοναξιά διότι από προσωπική εμπειρία οι παππούδες μου δεν ασχολούνται καθόλου με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γιατί ζουν κοντά στην οικογένεια τους άρα μήπως πρέπει να περνάμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας για να μην χάνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ανδρέας Καλλίας: «Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας προσπαθούν να εγκλιματισθούν στον χώρο της τεχνολογίας δημιουργώντας λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, συχνό είναι το φαινόμενο να ζητούν και την βοήθεια ενός νεαρού μέλους της οικογένειάς τους για να τους βοηθήσει καθώς οι ίδιοι δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Κατά την άποψή μου, αυτή τους η επιθυμία να ασχοληθούν με την τεχνολογία πηγάζει από τη μοναξιά που μπορεί να νιώθουν. Ίσως αισθάνονται αποκλεισμένοι από τον περίγυρό τους και θέλουν να εγκλιματιστούν σε κάτι το οποίο τραβάει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Αυτή τους η συμπεριφορά μπορεί από πολλούς να θεωρηθεί κατακριτέα, αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι το κακό σε όλο αυτό. Μάλιστα, θεωρώ πως αντί να προσπαθούμε εμείς οι νέοι να αποτρέψουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς μας να ασχοληθούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να τα βοηθήσουμε ώστε να πάρουν τις κατάλληλες γνώσεις και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφαλή τρόπο. Διότι όλοι ξέρουμε ότι το ίντερνετ κρύβει πολλούς κινδύνους, ιδίως για άτομα που δεν γνωρίζουν πώς να το χρησιμοποιήσουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το