Τοπικά

Εθισμένοι στα ηλεκτρονικά παιχνίδια 1 στους 2 μαθητές σύμφωνα με έρευνα στο 7ο ΓΕΛ Βόλου

Ένας στους δύο μαθητές κυρίως της Α’ Τάξης, παίζει πολύ συχνά ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ ένα 50% εξ’ αυτών είναι απορροφημένο πάνω από δύο ώρες την ημέρα. Οι περισσότεροι αρέσκονται στα παιχνίδια προσομοίωσης, δράσης, στρατηγικής. Μάλιστα ο εθισμός είναι πιο έντονος στα αγόρια και λιγότερο στα κορίτσια.

Πρόκειται για ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνα που διεξήχθη στο 7ο ΓΕΛ Βόλου.
Η καθηγήτρια πληροφορικής του 7ου ΓΕΛ Βόλου κ. Γεωργία Στρούγγη ήταν η υπεύθυνη του προγράμματος που υλοποιήθηκε στο σχολείο για τη σχέση των μαθητών με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μεταξύ των δράσεων διενεργήθηκε και έρευνα με ερωτηματολόγιο, όπου συμμετείχαν πάνω από 80 παιδιά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 55% των μαθητών παίζει συνεχώς ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ειδικότερα το 31% είπε πως παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια κάθε μέρα, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα απάντησε το 21%, μία με δύο φορές την εβδομάδα απάντησε το 22% και μία με δύο φορές τον μήνα απάντησε επίσης το 26%.
Όσον αφορά στις ώρες που αφιερώνουν, όσοι παίζουν πολύ συχνά, διαπιστώθηκε πως το 20% των μαθητών παίζει λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, από μία έως δύο ώρες την ημέρα απάντησε το 30%, το 24% είπε δύο με τρεις ώρες την ημέρα, ενώ ένα ποσοστό 15% παίζει πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα.
Ουσιαστικά ένα 50% των μαθητών παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια πάνω από δύο ώρες την ημέρα.
Στο ερώτημα από πού παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, φάνηκε πως πολλοί παίζουν μέσα από το play station και άλλες συσκευές. Ωστόσο το 50% των μαθητών παίζουν από το κινητό τους τηλέφωνο που ίσως είναι και πιο εύκολο γι’ αυτούς. Όσον αφορά στο αγαπημένο τους παιχνίδι, φαίνεται ότι οι περισσότεροι αρέσκονται στα παιχνίδια προσομοίωσης, δράσης, στρατηγικής.

Πολλές ώρες στα παιχνίδια
«Αυτό που φαίνεται από την έρευνα, είναι πως οι μαθητές αφιερώνουν αρκετές ώρες στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αυτό αποβαίνει εις βάρος των ωρών διαβάσματος. Επίσης τα παιδιά ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα, χάνουν τον χρόνο που θα έπρεπε να έχουν με τους φίλους τους» επισήμανε η κ. Στρούγγη.
Από την πλευρά τους τρεις μαθητές του 7ου ΓΕΛ Βόλου κατέγραψαν τις δικές τους απόψεις για το θέμα.
Ο μαθητής της Α’ Τάξης Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης επισήμανε πως οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίσουν τον χρόνο που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία βλέπουν ως μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα. Όσον αφορά στα είδη παιχνιδιού, είπε πως παίζουν μεταξύ άλλων παιχνίδια επιβίωσης σε ένα εικονικό κόσμο. Και συμπλήρωσε πως παλιότερα μαζεύονταν τα παιδιά σε ένα σπίτι και έπαιζαν ένα επιτραπέζιο, ενώ τώρα βγαίνουν έξω και επικοινωνούν ακόμη και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, αν και κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Η μαθήτρια Μαρία Κανελλοπούλου ανέφερε πως στις μέρες μας πολλά παιδιά είναι εθισμένα στη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Επιλέγουν να είναι στο σπίτι τους και να παίζουν παρά να βγουν έξω με τους φίλους τους και να ψυχαγωγηθούν. Ωστόσο ακόμη και όταν το κάνουν και αυτό, είναι πάλι με το κινητό στο χέρι. Έτσι χάνεται η έννοια της φιλίας.
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Α’ Τάξης Μελία Κυριάκη ανέφερε πως οι έφηβοι αντί να είναι κλεισμένοι στο δωμάτιο σπιτιού τους και να παίζουν απομονωμένοι ηλεκτρονικά παιχνίδια, καλύτερο θα ήταν να βγαίνουν έξω και αυτό τον χρόνο να τον αξιοποιούν παίζοντας με τους φίλους τους. Έτσι θα κοινωνικοποιούνται καλύτερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το