Τοπικά

Εθισμένοι με το διαδίκτυο παιδιά και ενήλικες – Σημαντικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας

Στο 10% ανέρχεται το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που είναι εθισμένοι με το διαδίκτυο, δηλαδή ασχολούνται με το ίντερνετ είτε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή είτε στο κινητό τηλέφωνο για πάνω από έξι ώρες κάθε μέρα, ενώ ένα 30% των ενηλίκων εμφανίζει προβληματική συμπεριφορά λόγω της ενασχόλησης με το διαδίκτυο. Επίσης ένα 30% των παιδιών ασχολούνται με το διαδίκτυο επίσης αρκετές ώρες. Μάλιστα ο εθισμός εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες.
Ενδιαφέρουσα εισήγηση για τον εθισμό παιδιών και εφήβων με το διαδίκτυο πραγματοποίησε χθες στο πλαίσιο του φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και πρόεδρος της εταιρείας εθισμού στο διαδίκτυο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος ο οποίος είναι από τον Φεβρουάριο και υπεύθυνος του ειδικού ιατρείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Ο κ. Σιώμος τόνισε πως «ένα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαρτητικής συμπεριφοράς σε σχέση με το διαδίκτυο και κυρίως τα διαδικτυακά παιχνίδια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο για τον εθισμό στο παιχνίδι είτε είναι βίντεο παιχνίδι είτε on line ως νέα ψυχική νόσο με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αναδεικνύει ένα πρόβλημα που έχει βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις. Τα παιδιά που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο αποκτούν προβληματικές σχέσεις με τις οικογένειες, άσχημες σχολικές επιδόσεις και άλλα ζητήματα. Στην Ελλάδα στις δύο οικογένειες ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαρτητικής συμπεριφοράς. Μάλιστα έχουμε δείξει σε μια έρευνα από εννιά ευρωπαϊκές χώρες με τη συμμετοχή και της Ελλάδας πως η χώρα μας είναι δεύτερη σε κατάταξη ως προς τον εθισμό στο διαδίκτυο».

Ο κ. Σιώμος τόνισε πως «περίπου ένας στους τρεις ενήλικες εμφανίζει ζήτημα προβληματικής συμπεριφοράς λόγω της σύνδεσης με το διαδίκτυο. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εξάρτηση, αλλά σίγουρα υπάρχει εκτροπή πέραν του μέτρου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ενήλικας είναι αρκετές ώρες τη μέρα συνδεδεμένος με τον υπολογιστή, ενώ οι κυριότερες δραστηριότητές του, είναι η χρήση των κοινωνικών δικτύων, ο διαδικτυακός τζόγος, τα παιχνίδια καθώς επίσης και η πορνογραφία. Επίσης είναι άνθρωποι που δυσκολεύονται να λειτουργήσουν και να οργανώσουν την καθημερινότητά τους με συνέπειες στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, στην παραγωγικότητα, στην ψυχοπαθολογία».
Παράλληλα ο κ. Σιώμος είπε πως ο εθισμός με το διαδίκτυο αντιστοιχεί με περίπου έξι ώρες για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Να σημειώσουμε δε πως η χρήση του διαδικτύου για εργασιακούς λόγους δεν επηρεάζει σημαντικά την εξαρτητική συμπεριφορά ούτε την ψυχοπαθολογία.
Μάλιστα ανέφερε πως «οι ενήλικες δεν έχουν την πραγματική εικόνα του πόσο χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο και ο εθισμός κάποιες φορές βρίσκεται εκεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το