Τοπικά

Εθισμένοι στο διαδίκτυο οι έφηβοι – Δυο περιπτώσεις σεξουαλικού εκβιασμού στη Μαγνησία

IMG_20150211_190507

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ιδιότυπης σχέσης που αναπτύσσουν τα παιδιά με την πλοήγηση στο διαδίκτυο, καθώς έφηβοι σε ποσοστό άνω του 14% είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο και απαιτείται παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο. Το ποσοστό αποδοχής του διαδικτύου, ειδικά μεταξύ των εφήβων, ξεπερνά το 97% και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο απασχολεί έντονα τις οικογένειες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος παιδιά και έφηβοι να υποστούν σεξουαλική εκμετάλλευση. Το cyberbullying αποτελεί επίσης μεγάλο κίνδυνο για τα παιδιά, αφού ένα στα τρία έχει υποστεί εκφοβισμό μέσω διαδικτύου. Και στη Μαγνησία, πέρυσι η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αντιμετώπισε δύο περιπτώσεις σεξουαλικού εκβιασμού μέσω διαδικτύου και συνέλαβε δύο άτομα, 30 και 50 ετών.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα “Εκφοβισμός-Εθισμός στο Διαδίκτυο”, σήμερα, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο, που διοργάνωσαν ο Δήμος Βόλου – Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Μαγνησίας – Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων, σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογικής Έρευνας και Ψυχοπαιδαγωγικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Στο θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μέσω του διαδικτύου αναφέρθηκε ο Γεώργιος Ντιζές, Αστυνόμος Α’ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Μαγνησίας. Ειδικότερα ανέφερε ότι πέρυσι σε δύο περιπτώσεις, οι δύο δράστες εμφανίστηκαν με ψεύτικα προφίλ στο facebook και, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη σχέση με έφηβες, τις έπεισαν να αποστείλουν φωτογραφίες με εσώρουχα. Στη συνέχεια ζήτησαν γυμνές φωτογραφίες τους και όταν οι έφηβες αρνήθηκαν, εκείνοι εμφανιζόμενοι με διαφορετικό προφίλ, φίλων δήθεν του αρχικού τους φίλου, τις εκβίασαν ότι αν δεν στείλουν τις φωτογραφίες θα δημοσιοποιήσουν τις προηγούμενες με τα εσώρουχα. “Στη μία περίπτωση, μάλιστα, η μία έφηβη ήταν παιδί με ειδικές ανάγκες” ανέφερε ο κ. Ντιζές.

Ο κ. Ντιζές τόνισε ότι οι έφηβοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι φωτογραφίες που αναρτώνται ειδικά στο facebook δεν υπόκεινται στις διατάξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων και ότι τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα που αφήνουμε στο διαδίκτυο δεν σβήνονται ποτέ. Τέλος αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα http://www.cyberkid.gov.gr/ που έχει δημιουργήσει το αρμόδιο υπουργείο και διατίθεται σε εφαρμογή για κινητά, με θέματα που αφορούν παιδιά και γονείς. Τα παιδιά, πέραν της ενημέρωσης που μπορούν να έχουν για διάφορα θέματα και τα παιχνίδια που μπορούν να παίξουν εκεί, έχουν επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν καταγγελία για όποιον αντιληφθούν ότι έχει ανάρμοστη συμπεριφορά.

Στην ημερίδα μίλησε επίσης η Δρ Πηνελόπη Αβαγιανού – Ψυχολόγος του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου. Όπως είπε, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής για τον εθισμό στο Διαδίκτυο, που έχει έδρα τη Λάρισα, πάνω από 14% των εφήβων είναι εθισμένα στο διαδίκτυο και απαιτείται παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο. Πρόκειται κυρίως για αγόρια που είναι εθισμένα στα on line games
Τα συμπτώματα είναι οτι το παιδί αρχίζει να περνάει πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, η μειωμένη σχολική επίδοση, μείωση στις ώρες του ύπνου, ανησυχία και εκνευρισμός, επιθετικότητα προς όποιον προσπαθήσει να το σταματήσει να χρησιμοποιεί το μέσο και φυσικά θέλει να αυξάνει τις ώρες χρήσης του υπολογιστή. Σε προχωρημένο στάδιο θέλει να αφήσει τις δραστηριότητές του, αλλά και το ίδιο το σχολείο.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Μαγνησίας Αντώνης Πλαγεράς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το