Τοπικά

Εθελοντισμός στην πράξη από τους «Φίλους του Νοσοκομείου Βόλου»

Η προσφορά των «Φίλων του Νοσοκομείου Βόλου» παραμένει σημείο αναφοράς για το εθελοντικό κίνημα στη Μαγνησία. Η πρόεδρος του σωματείου κ. Γεωργία Σταγάκη – Σπυροπούλου, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται για περισσότερες από δύο δεκαετίες, όμως παράλληλα έθιξε ένα σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την αναστολή λειτουργίας του ξενώνα φιλοξενίας συνοδών.

Η συνταξιούχος καθηγήτρια ανήκει στην 25μελή ομάδα εθελοντών, που μέχρι τον περασμένο Μάρτιο επισκέπτονταν καθημερινά τους θαλάμους του «Αχιλλοπούλειου» και παραστέκονταν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στους ασθενείς με τους συγγενείς τους. Η κ. Σταγάκη ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, αφού το 1997 βρέθηκε στο πλευρό της αείμνηστης Αγνής Σκουζού, η οποία υπήρξε μπροστάρισσα στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

«Την εποχή που ιδρύθηκαν οι «Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου» ήταν πρωτοποριακή κίνηση. Ειδικά με το πρόγραμμα συμπαράστασης που έχουμε για τους ασθενείς, πηγαίναμε κάθε μέρα σε όλες τις κλινικές και παρείχαμε βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη», σημείωσε η κ. Σταγάκη, η οποία στη συνέχεια μίλησε για το εκτεταμένο πρόγραμμα δωρεών που έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Τόσο μέσω των μελών του σωματείου, όσο και ευεργετών, με προεξάρχουσες τις προσφορές του Μιλτιάδη Γεωργακόπουλου, ενός Βολιώτη που διέπρεψε επιχειρηματικά στις ΗΠΑ και του Χαράλαμπου Τσιμά (ο τελευταίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποπεράτωση του ξενώνα φιλοξενίας συνοδών): «Η προθυμία των Βολιωτών, είτε ανώνυμων είτε επώνυμων, παραμένει συγκινητική καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μας. Χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου έχουμε κάνει μεγάλες δωρεές. Έχουμε εξοπλίσει το Νοσοκομείο με ψηφιακή θερμοκοιτίδα, αναπνευστήρες, ειδικά κρεβάτια για πολυτραυματίες, καρδιογράφο και πολλά ακόμη, ενώ φροντίζουμε επίσης για τη συντήρηση του κτιρίου -μέχρι πόρτες έχουμε αντικαταστήσει- και την αγορά αναλώσιμου υλικού. Τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας του Covid-19 προμηθεύουμε το Νοσοκομείο με μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.ά.».

Στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που έχουν ανοίξει οι «Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου», τους τελευταίους μήνες έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με την κ. Σταγάκη να έχει μόνο καλά λόγια να πει για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο σωματείο: «Όλοι οι συμπολίτες αναγνωρίζουν το έργο μας και το πόσο σημαντική είναι η παρουσία μας στον χώρο του «Αχιλλοπούλειου», παρότι από την πρώτη καραντίνα έχουμε αδρανοποιηθεί και προσωρινά δεν προσφέρουμε διά ζώσης τις υπηρεσίες μας, γιατί τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του κορωνοϊού. Όμως, μέχρι και τώρα εξακολουθώ να δέχομαι τηλεφωνήματα από ανθρώπους, που ενδιαφέρονται να συνδράμουν στο εθελοντικό μας έργο».

Ωστόσο, η… αθάνατη γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργεί εμπόδια στην πορεία των «Φίλων του Νοσοκομείου», που παράγουν αξιοπρόσεκτο έργο και μάλιστα δίχως κρατική επιχορήγηση. Η αναστολή λειτουργίας του ξενώνα φιλοξενίας για τους συνοδούς των ασθενών, επιβεβαιώνει την ανάγκη στήριξης από τα θεσμικά όργανα. «Ο ξενώνας, που ολοκληρώθηκε χάρη στη μεγάλη δωρεά του κ. Τσιμά, υπήρξε η μεγαλύτερη παρέμβασή μας. Ήταν όνειρο πολλών ετών, ώστε να παρέχουμε φιλοξενία σε αδύναμους οικονομικά ανθρώπους, που συνόδευαν ασθενείς από την ορεινή και νησιωτική Μαγνησία, αλλά αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν στέγη», είπε η κ. Σταγάκη, που βλέπει τη δομή φιλοξενίας εδώ και ενάμιση χρόνο να μην εντάσσεται στον οργανισμό λειτουργίας του Γ.Ν.Β. «Αχιλλοπούλειο», ώστε να πάψουν να υπάρχουν συνοδοί που κοιμούνται στα παγκάκια…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το