Τοπικά

Εθελοντική προσφορά στον καιρό της πανδημίας – Πλούσιο το έργο της Λέσχης Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας

Οχτώ χρόνια μετά την ίδρυσή της, πλούσιο είναι το κοινωνικό και εθελοντικό έργο της Λέσχης Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας. Σήμερα η Λέσχη αριθμεί 60 ενεργά μέλη και απαρτίζεται από παλιούς και εν ενεργεία αλεξιπτωτιστές.

Για την ιδέα πίσω από την ίδρυση της Λέσχης αλλά και για την πλούσια δράση της μίλησε στη «Θ» ο πρωτεργάτης και νυν πρόεδρός της Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Η Λέσχη ιδρύθηκε από 20 μέλη και το πνεύμα ήταν ο εθελοντισμός και η προσφορά. «Υπηρετήσαμε ως αλεξιπτωτιστές σαν εθελοντές. Από εκεί ξεκινάει το πνεύμα της Λέσχης. Γίναμε αλεξιπτωτιστές μετά από δική μας θέληση. Είμαστε κατά μία έννοια «εκ γενετής» εθελοντές», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι καθημερινά παρατηρούσαν ότι αυξάνονταν τα άτομα, που είχαν ανάγκη από προσφορά, τρόφιμα και έναν συνάνθρωπο να τους φροντίσει. «Εμείς είμαστε δίπλα στον συνάνθρωπο, είχαμε μέσα μας το μικρόβιο του εθελοντισμού. Και τη Λέσχη να μην είχαμε, πάλι θα προσφέραμε», πρόσθεσε. Από το 2012 οι δράσεις και το έργο της Λέσχης είναι πολυποίκιλο. Τους θερινούς μήνες, κάθε χρόνο, τα μέλη συνδράμουν στην πυρασφάλεια. Στη διάθεσή τους έχουν δύο αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αλ. Παπαδόπουλος

Τα άτομα, με βάρδιες, κάνουν περιπολίες τις ημέρες που είναι υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς. «Μεταξύ μας, ανάλογα με τις εργασίες μας, βγάζουμε πρόγραμμα και ρυθμίζουμε το ωράριο και τις αλλαγές. Τέσσερα άτομα κάθε μεσημέρι κάνουν περιπολία», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Πλούσιο είναι όμως και το έργο προσφοράς, αφού τα μέλη της Λέσχης είναι αιμοδότες. Παράλληλα δίνουν το «παρών» σε αγώνες και διοργανώσεις εντός και εκτός νομού. Τα τελευταία έξι χρόνια, έχουν επικεντρωθεί στην κοινωνική προσφορά. Λόγω των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών δεκάδες είναι δίπλα μας οι οικογένειες που έχουν ανάγκη ξύλων και τροφίμων. Η Λέσχη συνδράμει όμως και σε υποθέσεις αγνοουμένων και διασώσεις, καθώς τα μέλη της είναι εκπαιδευμένα. Κάθε έξι μήνες παρακολουθούν σεμινάρια και εκπαιδεύονται συνεχώς. «Η εκπαίδευση που έχουμε κάνει, είναι για αυτές τις περιπτώσεις και μπορούμε να προσφέρουμε. Για εμάς είναι τρόπος ζωής», σημείωσε. Την περασμένη Πέμπτη έγινε διανομή τροφίμων από έξι μέλη της Λέσχης στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας.

«Μεγάλη είναι η συνδρομή των ανώνυμων συμπολιτών μας. Και στο πρώτο lockdown είχαμε βγάλει ανακοίνωση, ότι συγκεντρώνουμε τρόφιμα για τους συμπολίτες μας. Το ίδιο κάναμε και τώρα. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και πρόσφεραν διάφορα είδη, όπως μακαρόνια, όσπρια, λάδι, διάφορα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμη έχουμε δωρεές και για ξύλα, τα οποία στη συνέχεια τα μοιράζουμε σε πολίτες που έχουν ανάγκη». Παράλληλα υπάρχουν μέλη της Λέσχης, που εξυπηρετούν πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν ή δεν πρέπει λόγω της πανδημίας και αναλαμβάνουν την πληρωμή των λογαριασμών τους και την αγορά φαρμάκων. Ακόμη η Λέσχη συνεργάζεται με την οργάνωση HELMEPA για τον καθαρισμό βυθών και ακτών και τον Οκτώβριο συμμετείχε σε καθαρισμό στη Μηλίνα. Μία ακόμα εθελοντική πράξη-βοήθεια αποτελεί και αυτή που έχει αναπτυχθεί από το 2012-2018 με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπου μέλη της Λέσχης Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών κάθε εβδομάδα μετέβαιναν στα σούπερ μάρκετ, που συνεργάζονταν με τη δομή, παίρνοντας και μεταφέροντας τα τρόφιμα στο Παντοπωλείο. «Κινητήρια δύναμη» για τους εθελοντές αποτελούν οι δωρεές των πολιτών, ενώ συνεισφέρουν και από το υστέρημά τους. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Λέσχης «οι ανάγκες των πολιτών παραμένουν μεγάλες. Έτσι παραμένει και η ανάγκη για προσφορά τροφίμων. Κάθε προσφορά όμως έχει την αξία της». Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει τρόφιμα, μπορεί να μεταβεί στα γραφεία της Λέσχης ή να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6981867882. Τα γραφεία βρίσκονται στον Άνω Βόλο, στην οδό Καλλέργη 8, όπου υπάρχει και χώρος εκπαίδευσης. Επίτιμο μέλος της Λέσχης Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας είναι και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Χρ. Μανωλάς, ο οποίος χάρισε τρία αλεξίπτωτα με πλήρη εξοπλισμό στη Λέσχη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το