Τοπικά

Εθελοντική αιμοδοσία στο Φυτόκο για ενίσχυση τράπεζας αίματος

Ο Αγροτικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αιμοδοτών «Αλληλεγγύη» πραγματοποίησε χθες εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος.
Η κινητή μονάδα αιμοληψίας του Νοσοκομείου Βόλου βρέθηκε χθες το απόγευμα στο Φυτόκο, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα επανδρωμένη με τη γιατρό κ. Στυλιανή Πέργιου και τη νοσηλεύτρια κ. Δέσποινα Σαμαρά.

Ο κ. Παναγιώτης Μαστροπαναγιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φυτόκου, επισήμανε ότι «ο Σύλλογος πάντα ευαισθητοποιημένος σε τέτοιου είδους θέματα πραγματοποίησε εθελοντική αιμοδοσία που στέφθηκε με επιτυχία, αφού μόλις σε δύο ώρες καταφέραμε και μαζέψαμε 20 φιάλες αίματος. Η εθελοντική αιμοδοσία έγινε με στόχο να δώσουμε αίμα για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, αλλά και για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Συλλόγου».
Ο Σύλλογος Φυτόκου διαθέτει τράπεζα αίματος 12 χρόνια και το αίμα προορίζεται για τα μέλη του, αλλά για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες ανθρώπων, όπως για παράδειγμα αυτοί που κάνουν μετάγγιση αίματος.

«Τα πρώτα χρόνια μέλη του Συλλόγου πήγαιναν στο Νοσοκομείο Βόλου προσφέροντας αίμα, αλλά πλέον πιο οργανωμένα με την κινητή μονάδα του «Αχιλλοπούλειου» προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερα άτομα από την περιοχή μας, με την ανταπόκριση να είναι σε καλό επίπεδο» κατέληξε ο ίδιος.
Από την πλευρά της η κ. Ζωή Γιαρέντη από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» και από το 1986 γραμματέας, σημείωσε ότι «το να δώσει κάποιος αίμα δεν είναι τίποτα. Απλά πρέπει να ξεσηκώσεις τον κόσμο, ειδάλλως δεν προσφέρει ο άλλος αίμα, για αυτό και έχουμε έλλειψη».
Σύμφωνα με την ίδια, η Μαγνησία είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές.
«Αίμα μπορεί να προσφέρει κάποιος στην ηλικία από 18 έως 64 χρόνων. Δόθηκε εντολή από το υπουργείο Παιδείας ότι μπορούν και 17χρονα παιδιά να δώσουν αίμα, κάτι που δεν είναι καλό, γιατί σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι ακόμα στην ανάπτυξη. Συχνότερα αίμα προσφέρουν άτομα ηλικίας από 30 έως 50 χρόνων και κατά ένα περίεργο τρόπο οι γυναίκες είναι περισσότερες σε αριθμό και αυτό διότι οι άντρες φοβούνται περισσότερο» πρόσθεσε η κ. Ζωή Γιαρέντη.
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» φέτος κλείνει τα 35 χρόνια ύπαρξης και άρχισε ως ιδέα έναν σύλλογο της Ξάνθης, ο πρώτος σε όλη την Ελλάδα.
«Κάνουμε αιμοληψίες στα νησιά και σε όλη τη Μαγνησία, ευελπιστώντας η κινητή μονάδα να αντέξει για καιρό ακόμα και αυτό διότι ήδη έχει αρχίσει και παρουσιάζει διάφορα προβλήματα» κατέληξε η ίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το