Τοπικά

Ανοίγει ξανά το θέμα μεταφοράς αποβλήτων της εταιρείας Καλογρίτσα στον ΧΥΤΑ Βόλου – Νέα απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ

Η Εταιρεία του Καλογρίτσα ΑΝΣΥ, που μετέφερε στον ΧΥΤΑ του Βόλου απόβλητα από την Τρίπολη, ζητά να ανακαλέσει η Περιφέρεια απόφασή της και να της επιτραπεί η συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού Μαγνησίας. Ο ΣΥΔΙΣΑ είχε λάβει απόφαση για την εναπόθεση των αποβλήτων, αλλά μετά από την γενική κατακραυγή το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε τη διακοπή της συνεργασίας.

Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΔΙΣΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία, παρά την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την αποδοχή αποστειρωμένων υγειονομικών αποβλήτων από την εταιρεία ANSY της Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Βόλου.
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους έξι υπέρ και πέντε κατά και αφορά συγκεκριμένα την αποδοχή αποστειρωμένων υγειονομικών αποβλήτων τόσο από την εταιρεία ANSY όσο και από την εταιρεία “Aνακύκλωση» που εδρεύει στον Βόλο.

Σημειώνεται πως, με έγγραφό της η εταιρεία του Καλογρίτσα ζητά από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να ανακαλέσει την απόφασή της που αναφέρει πως η μεταφορά των αποβλήτων από την Τρίπολη δεν είναι νόμιμη. Η εταιρεία επιμένει ότι η συνεργασία με τον ΣΥΔΙΔΑ γίνεται μέσα από ιδιωτική συμφωνία, που επιτρέπει ο Νόμος. Δηλώνει ότι από τη διακοπή της συνεργασίας με τον ΧΥΤΑ έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ηθική και οικονομική βλάβη.

Η εταιρεία, που διαμαρτύρεται και δεν απευθύνεται στο Δήμο Βόλου , ο οποίος έλαβε απόφαση για τη διακοπή της συνεργασίας, είναι συμφερόντων Καλογρίτσα, ένα πρόσωπο το οποίο απασχόλησε το πανελλήνιο. Από την Τρίπολη μέχρι τον Βόλο παρεμβάλλονται δώδεκα ΧΥΤΑ, και το ερώτημα γιατί δεν συνεργάστηκε με κανένα άλλον δήμο παρά με τον Δήμο Βόλου, δεν έχει απαντηθεί.  Ο υιός Καλογρίτσας,  είναι γέννημα θρέμμα Νεοσμυρνιώτης, με ενεργή συμμετοχή μάλιστα στους «ΠΑΝΘΗΡΕΣ» του Πανιωνίου.

Η εταιρεία θέλει να ανακληθεί η εξής απόφαση:

Συγκεκριμένα, με το αρ. πρωτ. 4991/31-05-2016 έγγραφό της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και τον ΣΥΔΙΣΑ Ν. Μαγνησίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η Υπηρεσία μας… θεωρεί ότι η με αριθμό 1/2016 Απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου με θέμα «Αίτημα της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ – ANSY Α.Ε.» για τη μεταφορά και απόρριψη αποστειρωμένων Ε.Α.Α.Μ., στον Χ.Υ.Τ.Α.Π.Σ. Βόλου» ελήφθη, κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», παραθέτοντας ως λόγους ότι: σύμφωνα με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μπορούν να διατίθεται σε αυτόν αστικά στερεά απόβλητα προερχόμενα μόνο από τους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου (εκτός Δ.Δ. Μουρεσίου) και του Δ.Δ. Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, και ειδικότερα όσα απομένουν μετά από την εφαρμογή του συστήματος Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ). Επιπλέον, ότι ο ΧΥΤΑ θα μπορούσε να δέχεται τα συγκεκριμένα εκτός νομού απόβλητα, εφόσον ήταν δημοτικά, και όχι ιδιωτικής επιχείρησης, και με τον όρο της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας, που προβλέπει τη, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έκδοση κοινής απόφασης των δύο Γενικών Γραμματέων των εμπλεκόμενων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (στην προκειμένη περίπτωση, Πελοποννήσου και Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας).

Στο μεταξύ, το Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας ανακάλεσε σε συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2016 την άδεια διάθεσης  αποβλήτων της ANSY A.E. στον ΧΥΤΑ Βόλου.
 Στο σκεπτικό της απόφασης που έλαβε ο ΣΥΔΙΣΑ αναφέρεται ότι η ανάκληση της απόφασης γίνεται  μετά την καταγγελία που κατατέθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία αμφισβητεί με σχετικό έγγραφό της τη νομιμότητα της απόφασης που έλαβε το Δ.Σ. του ΣΥΔΙΣΑ, σύμφωνα με την οποία είχε εγκριθεί το αίτημα της εταιρείας «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ – ANSY A.E.», για την διάθεση των αποβλήτων της, με κωδικό ΕΚΑ Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων 190203, από την Μονάδα Διαχείρισης ΕΑΥΜ που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης στο Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το