Οικονομία

ΕΤΕπ: Υπογραφή συμφωνιών ύψους 815 εκατ.

Χαρδούβελης

Δάνεια ύψους 815 εκ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τους τομείς μεταφορών κι ενέργειας, υπέγραψε η Ελλάδα. Μιλώντας στην τελετή υπογραφής των δανείων ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προέβλεψε επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, δεσμεύτηκε από την πλευρά του πως η τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στην ομιλία του, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι επενδύσεις αποτελούν λέξη- κλειδί για την Ελλάδα και ότι η ΕΤΕπ θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές, ενώ αναφέρθηκε και στη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές. Όπως είπε, η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να έχει διάρκεια χωρίς μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τα εισοδήματα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επιβεβαιώσουν ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, οι επενδύσεις από την έναρξη της κρίσης έχουν μειωθεί κατά 50% στη χώρα – έναντι πτώσης 20% στην Ευρώπη – εξαιτίας κυρίως της μεγάλης μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό σταθεροποιούνται, γεγονός που αποτελεί καλό πρόδρομο δείκτη.

Χρυσοχοϊδης

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε από την πλευρά του, ότι επιτεύχθηκε η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων. Όπως είπε, ήδη 10.000 πολίτες εργάζονται στα εργοτάξια, ενώ έχει αυξηθεί η παραγωγή τσιμέντου και αδρανών υλικών. Ζήτησε επίσης τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΤΕπ σε νέα έργα όπως η επέκταση του μετρό της Αθήνας, το αεροδρόμιο στο Καστέλι καθώς και σιδηροδρομικά έργα.

Δάνεια από την ΕΤΕπ για τη διασύνδεση του συνόλου των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε όλους τους καταναλωτές ως το 2030, ζήτησε εξάλλου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον στόχο να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ.
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ.

Υπογραφή συμβάσεων για πέντε έργα
Παίρνοντας τον λόγο στη σημερινή εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ επεσήμανε ότι η χρηματοδοτική στήριξη της τράπεζας προς την Ελλάδα φθάνει συνολικά στο 9% του ΑΕΠ, από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ε.Ε. Αναφερόμενος στις πέντε συμβάσεις που υπεγράφησαν σήμερα, τόνισε ότι τα έργα θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους και μετά την έναρξη λειτουργίας τους και θα έχουν επιπλέον θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Πρόκειται για τα έργα: Ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη, Μετρό Θεσσαλονίκης, Βελτίωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής και ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το