Θ Plus, Υγεία

ΕΣΥ-Χειρουργεία: Έρχεται νέα εφαρμογή – Πώς θα βλέπουν οι πολίτες την αναμονή ανά νοσοκομείο

Σε περίπου δύο μήνες θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας. Σκοπός του Υπουργείου Υγείας είναι η ανάπτυξη ενός ιστοτόπου στον οποίο θα μπορούν οι πολίτες να βλέπουν την αναμονή που έχει κάθε νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση και αναλόγως να επιλέγουν πώς θα κινηθούν.

Σήμερα, τα νοσοκομεία διατηρούν ξεχωριστές λίστες χειρουργείων, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν ενημερώνονται, δεν τηρούνται ή δεν ελέγχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά περιστατικά που βρίσκονται στις λίστες χειρουργείων σήμερα δεν είναι πραγματικά, δηλαδή οι πολίτες έχουν αναζητήσει διαθέσιμο κενό για επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο. Συνεπώς, έχουν φύγει από τη λίστα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Εάν στην απουσία οργάνωσης συνυπολογιστεί η έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα αρκετά χειρουργικά τραπέζια να μη χρησιμοποιούνται, προκύπτουν σημαντικές αναμονές. Οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν τρεις μήνες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τον ένα χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας τους.

Το Υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, με σκοπό να μειώσει τις αναμονές και συνεπώς την ταλαιπωρία των πολιτών. Αυτό το «νοικοκύρεμα» στα περιστατικά για τακτικό χειρουργείο στο ΕΣΥ επιδιώκεται από τις προωθούμενες ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας χθες στο 27ο συνέδριο του Economist σημείωσε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ψηφιοποίηση της λίστας χειρουργείων και σε δύο μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα γνωρίζει τι αναμονή υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο και θα συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο στην επιλογή της θεραπείας του».

Πηγή: ygeiamou.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το