Ελλάδα

Εσβησε η φωτιά για τα κοινοτικά κονδύλια των Περιφερειών

ΣΤΑΘΑΚΗΣ Γ  ΒΟΥΛΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν πρόκειται να μεταφερθούν στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Αυτό προέκυψε από την έκτακτη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, και αντιπροσωπείας της Eνωσης Περιφερειών Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Αγοραστό.

Νωρίτερα είχε προκληθεί σάλος από εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Επενδύσεων – ΕΣΠΑ, Αλέξανδρου Χαρίτση, που εστάλη προς τους περιφερειάρχες, τις διαχειριστικές αρχές κοινοτικών προγραμμάτων και τα υπουργεία. Ο κ. Χαρίτσης έκανε γνωστό ότι διαπίστωνε πως «τα υπόλοιπα των λογαριασμών έργων κατά την 31/12/2014 έχουν σε συντριπτικό βαθμό (77%) παραμείνει αναξιοποίητα από τους δικαιούχους», καθώς και πως μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015 «οι καταχωρισμένες δαπάνες στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα αποτελούν μόλις το 11% των διαθέσιμων πόρων στους δικαιούχους κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου».

Προθεσμία
Ζητούσε λοιπόν από τους προαναφερόμενους αποδέκτες της εγκυκλίου, μέχρι τις 19 Απριλίου είτε να αξιοποιήσουν τα χρήματα είτε με εντολές τους έως τις 3 Απριλίου να τα επιστρέψουν. Διαφορετικά, προειδοποιούσε, τα κονδύλια αυτά θα ανακαλούνταν αυτόματα μετά τις 19 Απριλίου. Η εγκύκλιος επεσήμανε ακόμη την αναγκαιότητα να μην υπάρχουν «λιμνάζοντες πόροι σε έργα που δεν έχουν ανάγκη πληρωμών», καθώς έτσι δημιουργούνται «σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη άμεσων αναγκών άλλων έργων».

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το