Τοπικά

Έστησαν κάλπες για την αποδοχή των προσφυγόπουλων!

Γονείς μαθητών του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (συνοικία Αγίου Θωμά), συζητώντας το ενδεχόμενο το σχολείο των παιδιών τους να αποτελέσει μια από τις στέγες εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στην πόλη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ψηφοφορία, για να διαπιστωθούν οι διαθέσεις και οι απόψεις όλων των γονέων.
Το ερώτημα που τέθηκε και κλήθηκαν να απαντήσουν ψηφίζοντας όλοι οι γονείς μαθητών, ήταν αν δέχονται ή όχι να δημιουργηθούν τμήματα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο σχολείο τους. Η ψηφοφορία έγινε προχθές Κυριακή, σε χώρο του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Όσο για το τι έδειξε η κάλπη και συγκεκριμένα για το πόσοι ψήφισαν υπέρ και πόσοι κατά της στέγασης των προσφυγόπουλων για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό!
Ερωτηθείς χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, για την ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία, δηλώνοντας ότι θα δοθεί επίσημη απάντηση με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. Μέχρι τότε ουδεμία πληροφορία, ουδέν σχόλιο.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της «Ε», η πρόσκληση των γονέων μαθητών του σχολείου για την ψηφοφορία, φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση. Οι γονείς ειδοποιήθηκαν γι’ αυτήν, μέσω ενημερωτικής ανακοίνωσης που διένειμαν μέλη του Συλλόγου Γονέων του σχολείου στους μαθητές, την περασμένη Παρασκευή.
Η προοπτική να είναι το 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, ένα από τα σχολεία που θα φιλοξενήσουν την εκπαίδευση προσφυγόπουλων, καθώς είναι ένα από αυτά που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό προσφύγων στο Κουτσόχερο, προβλημάτισε τους γονείς, γεγονός που αποδεικνύει και η διαδικασία της ψηφοφορίας.
Το θέμα συζητήθηκε έντονα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκαν φόβοι όσον αφορά στο πολιτισμικό επίπεδο των προσφύγων και ειδικότερα στις ιδεολογίες και πεποιθήσεις τους, που κάποιες όχι μόνο διαφέρουν αλλά έρχονται και σε αντίθεση με αυτές της ελληνικής πραγματικότητας, π.χ. η θέση των γυναικών. Βασικό στοιχείο που απορρέει από όλους του προβληματισμούς είναι η ανάγκη ενημέρωσης.
Πάντως, κατά την προχθεσινή διαδικασία της ψηφοφορίας, εκτιμήσεις γονέων αναφέρουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ψήφισε κατά του να λειτουργήσουν τμήματα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο σχολείο.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ…
Η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε γνωστή και ευρύτερα, με αποτέλεσμα την ημέρα που πραγματοποιήθηκε (την Κυριακή), να βρεθούν στον χώρο του σχολείου μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και μέλη της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).
Οι μεν πρώτοι εισχώρησαν στους χώρους του σχολείου για να μιλήσουν με γονείς μαθητών, διανέμοντας φυλλάδιο με τις θέσεις της Ένωσης, ενώ οι δεύτεροι παρέμειναν σε όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της ψηφοφορίας στην εξώπορτά του, όπου επίσης διένειμαν φυλλάδιο με τις θέσεις τους και τις απόψεις τους, για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφύγων.
-Η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων
Αναλυτικότερα, η θέση της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Λαρισαίων για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που μένουν στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο, είναι η εξής: «Σήμερα, πάνω από 60.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά. Είναι ανάγκη να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, που να περιλαμβάνει τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας, μιας ξένης γλώσσας ανάλογα με τη χώρα που επιθυμούν για τελικό προορισμό τους. Αυτό πρέπει να γίνει και για τα παιδιά του καταυλισμού στο Κουτσόχερο.
Η Ένωσή μας, εργατικά και εκπαιδευτικά σωματεία , γονείς όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν έμπρακτα, την αλληλεγγύη τους στο δράμα των προσφύγων, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρουχισμό με μεγάλη ανταπόκριση. Ταυτόχρονα με την εκδήλωση της πολύμορφης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ικανοποίηση του βασικού αιτήματός τους: να σταματήσει εδώ και τώρα ο εγκλωβισμός τους, να μπορούν να μετακινηθούν στις χώρες του τελικού προορισμού τους, παρά την πολιτική της Ε.Ε, που αποτελεί δέσμευση και της ελληνικής κυβέρνησης, παραβιάζοντας ακόμα και τις διεθνείς συνθήκες.
Ταυτόχρονα το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να παρέχονται οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, όπως εμβόλια, για την πρόληψη ασθενειών.
Στα σχολεία δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για το μίσος του ρατσισμού, του φασισμού και των διακρίσεων. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.
Είμαστε ένας λαός που έχει γνωρίσει καλά τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση.
Καλούμε τους γονείς να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια σ’ αυτούς που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να ζουν σε άθλιες συνθήκες, που στερούν στα μικρά προσφυγόπουλα το σχολειό. Να αγωνιστούν για τα μορφωτικά δικαιώματα και το μέλλον όλων των παιδιών – Ελληνόπουλων, μεταναστών και προσφυγόπουλων και να διεκδικήσουν επαρκείς και κατάλληλες σχολικές υποδομές.
Να απομονώσουν αυτούς που εκμεταλλεύονται την αγωνία των γονιών για να σπείρουν εθνικιστικά, συντηρητικά, ρατσιστικά, απάνθρωπα ιδεολογήματα. Το μάθημα της αλληλεγγύης να αποτελέσει την πιο ουσιαστική παιδεία για τα παιδιά μας».
-Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ)
Αντίστοιχα η θέση της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), για την εκπαίδευση προσφυγόπουλων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, είναι η εξής: «Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Την ίδια στάση κρατάει και σήμερα σε σχέση με το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και καλεί κάθε γυναίκα που ανησυχεί για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της να καλωσορίσει τα προσφυγόπουλα στις λαϊκές γειτονιές.
Αν και από 10 Οκτώβρη πανελλαδικά έχει ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία απογευματινών τμημάτων εκπαίδευσης (τάξεις υποδοχής) των προσφυγόπουλων, δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό μέτρο σε σχέση με το ζήτημα της εκπαίδευσής τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ, που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, φέρει τεράστιες ευθύνες, δίνοντας το πράσινο φως σε διεθνείς οργανώσεις και ΜΚΟ για να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα.
Τα προσφυγόπουλα, όπως και όλα τα παιδιά, έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν σε μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και το κράτος έχει την ευθύνη να διαμορφώσει όλους εκείνους τους όρους για να την παρέχει.
Η ΟΓΕ διεκδικεί για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων:
-Εδώ και τώρα να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
-Απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.
-Καμιά εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).
-Να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν και για τα παιδιά στα κανονικά σχολεία, όπως βεβαίωση γιατρού, εμβολιασμοί. Να εξασφαλιστούν από το κράτος, μέσα από δημόσιες δομές υγείας, ώστε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί.
-Να διασφαλιστεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κ.α.), οι γενικότεροι όροι λειτουργίας (κατάλληλες αίθουσες).
-Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος.
Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλεί ιδιαίτερα τις μητέρες, όλους τους γονείς, να απομονώσουν ξενοφοβικές φωνές μίσους που δηλητηριάζουν ιδιαίτερα τις συνειδήσεις των παιδιών μας. Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι η εκμεταλλευτική κοινωνία που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Είναι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν το κίνητρο του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών.
Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στις γειτονιές μας, οργανώνουμε την πάλη μας για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους, προσφυγιά».

Πηγή: Ελευθερία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το