Πολιτισμός

Εσθονική ποίηση και πραγματική ιστορία στα δύο βιβλία της Μαγδαληνής Θωμά

Παρουσιάστηκαν χθες τα δύο βιβλία της Μαγδαληνής Θωμά, ένα μυθιστόρημα και μία μετάφραση εσθονικής ποίησης, στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Κλου», με ομιλητές την κ. Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογο και πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, την κ. Γιώτα Κούγιαλη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα και γραμματέα του Δ.Σ. του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, και τον κ. Παναγιώτη Αλεξανδρίδη, καθηγητή Αγγλικών, συντονιστή της Λέσχης Ανάγνωσης της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου.
Τα δύο βιβλία αποτελούν νέα «σοδειά», αφού κυκλοφόρησαν το 2018, με τίτλο «Μες στη νύχτα του κόσμου» και Ανθολογία εσθονικής ποίησης «…απ’ τον αμίλητο καιρό», από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Η κ. Μαγδαληνή Θωμά, φιλόλογος, τόνισε ότι «για πρώτη φορά γίνεται μετάφραση στην ελληνική γλώσσα εσθονικής ποίησης και διατρέχει την πνευματική ιστορία της Εσθονίας με χαρακτηριστικούς εκπρόσωπους από το τέλος 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας».
Η ίδια διατηρεί μέχρι σήμερα δεσμούς με την Εσθονία, αφού έχει συγγενείς εκεί, την επισκέφτηκε όταν άνοιξαν τα σύνορα, ενώ δίδαξε για τρία χρόνια στο κέντρο γλωσσών του Πανεπιστημίου Τάρτου.

Και το δεύτερο βιβλίο αναφέρεται στην Εσθονία, είναι ιστορικό και διαδραματίζεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διατρέχοντας και την περίοδο της ειρήνης μετά τη λήξη του.
«Πρόκειται για ιστορία δράσης και περιπέτεια. Περιγράφει μία απόδραση ανάμεσα στα άλλα από τη Σοβιετική Ένωση της εποχής εκείνης. Μία πραγματική ιστορία με δύο εραστές, Φινλανδός και Εσθονή, που γνωρίστηκαν για ένα μόνο απόγευμα και ήταν αναγκασμένοι να χωρίσουν. Ο Φινλανδός έμενε σε ένα νησί απέναντι από την Εσθονία και έφτιαξε μόνος του μία βάρκα για να γυρίσει πίσω να πάρει κρυφά την αγαπημένη του. Ο Στάλιν είχε κλείσει όλες τις διόδους και τις διεξόδους, οπότε έπρεπε να περάσει μέσα από την ακτοφυλακή των συνόρων» ανέφερε η κ. Μαγδαληνή Θωμά.
Η συγγραφέας και φιλόλογος τόνισε ότι η λογοτεχνία είναι πάντα πολύσημη και ο λόγος της μπορεί να πάρει χίλιες δυο σημασίες, ενώ στο μυθιστόρημα υπάρχει ένα μπακγκράουντ ιστορικό όπου θίγει ζητήματα που είναι επίκαιρα κατά κάποιον τρόπο ξανά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το