Ελλάδα

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για ΜΚΟ που διαβίβασε ο Μουζάλας στη Βουλή

Αίσθηση για το ποιος τελικά διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση στη χώρα και γιατί, εγείρουν τα αναλυτικά στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας σχετικά με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο και το προσωπικό που απασχολούν, καθώς και τις προσλήψεις που έχει κάνει το ίδιο το κράτος για την αντιμετώπιση των ροών, καθώς η ζυγαριά στη σύγκριση των αριθμών ευνοεί τις ΜΚΟ, οι οποίες δεν είναι όλες καταγεγραμμένες ώστε να παρακολουθούνται.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε σχετική ερώτηση του Γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια απασχολούνται 1.404 άτομα ενώ οι προσλήψεις που έχουν γίνει για την κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού/μεταναστευτικού ανέρχονται σε 689, εκ των οποίων οι 311 είναι μόνιμοι υπάλληλοι και οι 378 εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή οι 38 μόνιμοι είναι αποσπασμένοι σε άλλη υπηρεσία ή τελούν σε μακροχρόνια άδεια, χωρίς να γνωρίζει κανείς το γιατί ή τουλάχιστον χωρίς να αποκαλύψει ο κος Μουζάλας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισομέρειας που υπάρχει μεταξύ ΜΚΟ και κρατικών υπηρεσιών αποτελούν τα νησιά. Μόνο στη Λέσβο για παράδειγμα στις 8 ΜΚΟ απασχολούνται 705 άτομα όταν το προσωπικό που έχει προσληφθεί για το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου ανέρχεται στα 37 άτομα εκ των οποίων οι 3 μόνιμοι και οι 29 συμβασιούχοι.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται από τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο κος Μουζάλας και στη Χίο, όπου έναντι των 194 απασχολούμενων στις ΜΚΟ εργάζονται στο Γραφείο Ασύλου 32 άτομα (3 μόνιμοι, 29 συμβασιούχοι).

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη κι έτσι οι προσλήψεις που έχουν γίνει για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου επικεντρώνονται στην περιοχή της Αττικής, όπου ενδεχομένως να συσσωρεύονται τελικά όλες οι αιτήσεις, καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί στην Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου έχουν προσληφθεί 88 μόνιμοι και 73 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και 97 μόνιμοι και 45 συμβασιούχοι στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής.

Σαφώς μικρότερος είναι ο αριθμός των προσληφθέντων σε επαρχιακούς νομούς όπου έχουν δημιουργηθεί κέντρα φιλοξενίας για να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που παραθέτει ο Γιάννης Μουζάλας στον κο Αυγενάκη σχετικά με τις ΜΚΟ που έχουν εγγραφεί ως οφείλουν στο ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο, προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση και να παρακολουθείται η δράση τους, δεδομένου ότι καταδεικνύεται ότι αρκετές από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται η κυβέρνηση δεν έχουν λάβει ακόμη το απαιτούμενο πιστοποιητικό καθώς βρίσκονται τώρα σε φάση εγγραφής τους.

Συγκεκριμένα, 30 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός των δομών φιλοξενίας προσφύγων έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο/Μητρώο. Από την έναρξη λειτουργίας του στις 5/12/2016 έως 30/1/2017 έχουν υποβάλλει αίτηση για εγγραφή 77 ΜΚΟ εκ των οποίων 64 ελληνικές και 13 ξένες και σε τελικό στάδιο ένταξης είναι μόλις 19.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το