Ελλάδα

Εσπερινά λύκεια: Στο ΣτΕ για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Την ακύρωση του νόμου 4777/21 του Υπουργείου Παιδείας ως παράνομου και αντισυνταγματικου ζητουν 49 γονείς μαθητών εσπερινών λυκείων και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διαμαρτυρόμενοι για τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των όρων των Πανελληνίων εξετάσεων. Παράλληλα, οι γονείς με τους ίδιους νομικούς ισχυρισμούς ζητούν να ακυρωθεί η από 13.5.2021 υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Αντισυνταγματική η κατάργηση του μπόνους»
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες το παλαιό νομοθετικό καθεστώς ηταν ευνοϊκότερο για τους μαθητές, καθώς έδινε μπόνους, ώστε να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις, σε ποσοστό 1% του γενικού συνόλου των εισακτέων. Με την κατάργηση του μπόνους όμως, μειώνονται οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποστηριζουν οι γονείς. Πλέον αυτού, οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις προτιμήσεως τους στις Σχολές, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους βάζουν ακόμη το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντάγματος), καθώς η Πολιτεία με την κατάργηση του μπόνους, κάθε άλλο παρά προστατεύει και ενισχύει την εκπαίδευση, αφού δεν αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών που χρήζει ειδικής ρύθμισης εξομοιώνεται με τους άλλους υποψηφίους. Ακόμη, σημειώνουν οι γονείς ότι παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), καθώς η εξομοίωση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων με τους υπόλοιπους μαθητές είναι ανεπίτρεπτη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το