Παραπολιτικά

Εσωστρέφεια και παραγοντισμός «σκοτώνουν» τον τουρισμό

Κωμικοτραγική η εξέλιξη να πραγματοποιηθούν χθες δύο ημερίδες για τον τουρισμό με το ίδιο θεματικό αντικείμενο.

Τουρισμός χωρίς συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασίες για αναπτυξιακή δυναμική δεν υπάρχει και απορούμε πώς η ίδια η Ένωση Ξενοδόχων αγνοεί το αξίωμα.
Ο τουρισμός είναι ευαίσθητος τομέας και η Μαγνησία έχει φανεί αδύναμη να ανταποκριθεί στις σοβαρές προσκλήσεις και προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την κρίση.
Ο Νομός δεν έχει αποφασίσει την τουριστική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει και «σπουδαία» επιτεύγματα θεωρούνται οι συμμετοχές σε εκθέσεις, όπου ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι εμφανίζονται σε φωτογραφίες διάφοροι παράγοντες, που μετέχουν σε ταξίδια αναψυχής.
Οι τοπικοί φορείς αδυνατούν να ενωθούν, να καθιερώσουν μια στενή σχέση, να ενώσουν τους ιδιώτες που παράγουν ανάπτυξη χωρίς να έχουν καμία βοήθεια.
Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και στόχο μιλούν συνεχώς για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, για τις ομορφιές της Μαγνησίας, για τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Όλο αυτό το concept που απλά φαντασιώνονται, καταλήγει σε ακατάσχετη φλυαρία.
Δίνουν την εντύπωση ανθρώπων από τη φυλή των Μασάι, που με δεήσεις στους θεούς περιμένουν να «βρέξει» επισκέπτες.
Το σχέδιο μάρκετινγκ της Περιφέρειας Θεσσαλίας δείχνει ότι η Μαγνησία δεν συναγωνίζεται πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, αλλά συναγωνίζεται τα Τρίκαλα που εξελίσσονται σε δυναμικό brand και κανένας δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, το άνοιγμα νέων αγορών, η καθιέρωση πτήσεων για να μην εξελιχθεί σε κουφάρι το αεροδρόμιο, και η ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, έχουν εξελιχθεί σε κουραστικά ευχολόγια.
Είναι αδύνατον να συνεργαστούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τουρισμού, ο πολιτικός κόσμος, οι τουριστικές επιχειρήσεις και ο ιδιωτικός τομέας; Τα γεγονότα αυτό απέδειξαν, ότι είναι αδύνατον. Δεν μπορούν να εργαστούν συντονισμένα και μεθοδικά, αλλά με μιζέρια και εσωστρέφεια διαχειρίζεται ο κάθε παραγοντίσκος τον τουρισμό ως …προσωπική υπόθεση και προσβλέπουν όλοι σε ευκαιριακά οφέλη.
Τα χθεσινά γεγονότα έδειξαν πως δεν υπάρχει αίσθημα ευθύνης απέναντι σε έναν τομέα με ισχυρή προοπτική ανάπτυξης παρότι σε αυτή την προοπτική στηρίζονται δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες άμεσα ή έμμεσα απασχολούμενοι.

Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το