Κόσμος

Αισιόδοξος ο Γιούνκερ για λύση στο προσφυγικό

giounker

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την αυριανή μίνι σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση επιθυμεί οι ηγέτες της ΕΕ που θα συμμετάσχουν να καταλήξουν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Γιούνκερ έχει καλέσει ηγέτες της ΕΕ από την περιοχή των Βαλκανίων καθώς και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, για συνομιλίες αύριο Κυριακή.

«Θα συζητήσουν για λειτουργικές λύσεις που απαιτούνται επειγόντως ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα ανθρωπιστική κρίση και θα αποφασίσουν την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε ο Γιούνκερ στον γερμανικό εκδοτικό όμιλο Funke, στον οποίο ανήκει και η Hamburger Abendblatt.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», σημείωσε ο Γιούνκερ.

Η Μέρκελ, η κινητήριος δύναμη πίσω από την αυριανή μίνι σύνοδο, πρόκειται να ζητήσει την κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ απευθείας από τα αρχικά κέντρα καταγραφής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γιούνκερ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων στην αυριανή σύνοδο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης να μην στέλνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Γιούνκερ εξήρε την Μέρκελ επειδή επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση, την οποία έχει η ίδια χαρακτηρίσει ‘μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη απ΄ό,τι η ελληνική κρίση χρέους’.

«Εκτιμώ πάρα πολύ το γεγονός ότι η καγκελάριος δεν έχει αποκλίνει από τον στόχο της εξαιτίας των δημοσκοπήσεων. Γιατί εδώ δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη δημοφιλία αλλά για την ουσία», είπε ο Γιούνκερ.

Η Γερμανία αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σχεδόν το 1% του πληθυσμού της. Η δημοφιλία της Μέρκελ έχει μειωθεί από τότε που άνοιξε τις πόρτες στους Σύρους πρόσφυγες πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το