Τοπικά

Αισιόδοξος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης ο σχολάρχης και ηγούμενος κ. Ελπιδοφόρος

«Προετοιμαζόμαστε για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» τόνισε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος.

Στον Βόλο βρίσκεται από χθες ένας επιφανής ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Ελπιδοφόρος Β. Λαμπρυνιάδης με βαθιά μόρφωση, που τον Μάρτιο του 2011 χειροτονήθηκε μητροπολίτης Προύσης και ορίστηκε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και σχολάρχης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, μίλησε χθες το απόγευμα σε εκδήλωση στο Φόρουμ αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ σήμερα θα λειτουργήσει και θα μιλήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1843. Η Σχολή λειτουργούσε ως μοναστική αδελφότητα, και ως εκ τούτου, είχε τη δυνατότητα να προσλαμβάνει μόνο άνδρες σπουδαστές, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Το 1971, κατόπιν εκδόσεως σχετικού νόμου ο οποίος απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή σφράγισε τις πύλες της.

Μιλώντας στη «Θ» ο μητροπολίτης τόνισε πως «προετοιμαζόμαστε σε διάφορα επίπεδα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, γιατί διαφορετικά θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε».

«Έτσι ήδη ολοκληρώσαμε τα σχέδια αναστήλωσης του κτιρίου που κατασκευάστηκε το 1896, όπου απαιτείται, έχοντας εκπονήσει και τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη. Επίσης έχουμε διαμορφώσει ακαδημαϊκό πρόγραμμα με το πλήρες περιεχόμενο σπουδών και παράλληλα ήδη έχουμε εκπαιδεύσει μερικούς κληρικούς που θα χρειαστούν για την ακαδημαϊκή επάνδρωση της Σχολής» τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Παράλληλα πρόσθεσε πως συστάθηκε μοναστική αδελφότητα με επτά μοναχούς, ενώ αξιοποιείται ο πνευματικός «θησαυρός» της περίφημης Βιβλιοθήκης της Σχολής. Επίσης έχουμε υπογράψει διμερείς συνεργασίας με ΑΕΙ και 50 φοιτητές ήρθαν στη Μονή μέσω Εράσμους και εκπαιδεύτηκαν.

Παράλληλα η σχολή έχει έντονη δραστηριότητα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ασφαλώς η τουρκική κυβέρνηση έχει τον έλεγχο για το πότε θα λειτουργήσει ξανά η θεολογική σχολή της Χάλκης και προς το παρόν τα πράγματα είναι θολά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το