Τοπικά

Escape Room στο Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου: Μια βιωματική προσέγγιση του μαθήματος των Γερμανικών

Η βιωματική μάθηση είναι μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην ενεργό συμμετοχή των μαθητ(ρι)ών κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων, μια εκ των οποίων είναι και το βιωματικό εργαστήρι του Goethe-Institut Αθήνας: «Μυστήριο στο Ντίσελντορφ» που υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου στο πλαίσιο της δράσης «Νέοι ορίζοντες με τα Γερμανικά».
Γιατί όμως βιωματική μάθηση; Ποια τα οφέλη; Η βιωματική μάθηση μπορεί να βοηθήσει τους/τις μαθητ(ρι)ές να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες σε όλες τις πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης, της ομιλίας, της ανάγνωσης και της γραφής. Όταν οι μαθητ(ρι)ές συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα σε διάφορους τρόπους, βελτιώνουν τις δεξιότητές τους σε όλες τις πτυχές. Έτσι, αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση στη χρήση της γλώσσας και διασκεδάζοντας μαθαίνουν.Τα παιχνίδια και τα εργαστήρια μπορούν να είναι ένας διασκεδαστικός και αποτελεσματικός τρόπος για τους μαθητές να μάθουν νέες λέξεις και φράσεις.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου με το Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου και της δημιουργίας ενός δικτύου σχολείων στη Μαγνησία με στόχο τη συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, οι καθηγήτριες Γερμανικών Κωνσταντίνα Θεοχάρη και Χριστίνα Χατζηγιαννίδου επέλεξαν να υλοποιήσουν ένα βιωματικό εργαστήρι που έχει τη μορφή παιχνιδιού δωματίου διαφυγής (escape room). Τα escape room στην εκπαίδευση είναι ένα είδος βιωματικής μάθησης που ωθεί τους μαθητές να συνεργαστούν για να λύσουν γρίφους και να ξεφύγουν από ένα δωμάτιο.

Πολλαπλά είναι τα οφέλη των escape room, καθώς μέσω αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι μαθητ(ρι)ές μαθαίνουν
πώς να συνεργάζονται και να λύνουν προβλήματα: Τα escape room απαιτούν από τους μαθητές να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Πώς να σκέφτονται δημιουργικά: Τα escape room συχνά απαιτούν από τους μαθητές να σκεφτούν έξω από το κουτί για να λύσουν γρίφους. Αυτό βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.
Πώς να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε πραγματικές καταστάσεις: Τα escape room θέτουν τους μαθητές σε ένα περιβάλλον όμοιο με τον πραγματικό κόσμο όπου δοκιμάζουν τις γνώσεις και δυνατότητές τους σε πραγματικές καταστάσεις.
Καθώς το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου συνεχίζει να αναζητά και να εφαρμόζει νέους και καινοτόμους τρόπους μάθησης, θα πραγματοποιηθούν και άλλες τέτοιες δράσεις.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί θερμά τη συνάδελφο Χριστίνα Χατζηγιαννίδου, πολλαπλασιάστρια της δράσης «Νέοι ορίζοντες με τα Γερμανικά» του Goethe-Institut Αθήνας και καθηγήτρια Γερμανικών του Προτύπου Γυμνάσιου Βόλου για την παρουσίαση, το στήσιμο και την πολύτιμη βοήθεια της στη διεξαγωγή αυτού του διαφορετικού και διασκεδαστικού μαθήματος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χριστούγεννα στην Αγριά – Γιορτή στο λιμάνι

    Τα φετινά Χριστούγεννα στην Αγριά θα είναι τόνο διαφορετικά! Ομάδα εθελοντών με τη…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ανακύκλωση μπαταριών στο 4ο Δημοτικό Αλμυρού

  Στον διαγωνισμό της ΑΦΗΣ - Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών συμμετέχει το 4ο Δημοτικό Σχολείο…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Μαϊμού» τεχνικοί της ΔΕΗ ξάφρισαν δυο γυναίκες στη Λάρισα

Ταυτοποιήθηκαν οι δυο «μαϊμού» τεχνικοί της ΔΕΗ οι οποίοι κρύβονταν πίσω από δύο περιστατικά κλοπής…

1 Δεκεμβρίου 2023

Δίκη για την 21χρονη Έμμα: «Δε με ενδιαφέρει η συγγνώμη, ζητώ την καταδίκη του», λέει η μάνα της

Την παραδειγματική τιμωρία του 27χρονου κατηγορούμενου που, πέρσι τον Νοέμβριο, παρέσυρε με το αυτοκίνητο που…

1 Δεκεμβρίου 2023

Σήμερα το βράδυ η αστρονομική ομιλία

  Σήμερα Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση…

1 Δεκεμβρίου 2023

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡ. ΠΡΙΝΤΖΟΥ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡ. ΠΡΙΝΤΖΟΥ συντ/χου…

1 Δεκεμβρίου 2023