Τοπικά

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον έγκαιρο εφοδιασμό δημόσιων νοσοκομείων και φαρμακείων με φάρμακα

Ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας 34 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους και οι Βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, για το θέμα του έγκαιρου εφοδιασμού των δημόσιων νοσοκομείων και φαρμακείων με φάρμακα.
Οι σοβαρές καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) για ελλείψεις σε αντινεοπλασματικά φάρμακα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και για ελλείψεις φαρμάκων σε ιδιωτικά φαρμακεία, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και ακυρώσεις προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, καθώς και η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (Φ.Σ.Α.) που αναφέρει ότι για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα για πρώτη φορά έφτασαν τα 400, περιγράφουν μία απογοητευτική και επικίνδυνη εικόνα για τη δημόσια υγεία.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η Κατερίνα Παπανάτσιου και οι άλλοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και καλούν τον Υπουργό να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη των 400 φαρμάκων που καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς και η έλλειψη αντινεοπλασματικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και πληθώρα δημοσιευμάτων, αλλά και ανακοινώσεις από επίσημους φορείς, όπως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σχετικά με έλλειψη φαρμάκων στην αγορά.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς το νέο Υπουργό Υγείας (και από τότε έχει επανέλθει αρκετές φορές) με την οποία, ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων.
Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνονται κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών.

Παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία
Μετά τις σοβαρές καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) για ελλείψεις σε αντινεοπλασματικά φάρμακα σε πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και ακυρώσεις προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, καθώς και για ελλείψεις φαρμάκων σε ιδιωτικά φαρμακεία, ο Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (Φ.Σ.Α.) εξέδωσε ανακοίνωση, περιγράφοντας μια απογοητευτική εικόνα, με επικίνδυνες προεκτάσεις τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους ασθενείς, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα για πρώτη φορά έφτασαν τα 400.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.), μετά από δύο παρεμβάσεις που έχει προς το Υπουργείο Υγείας για το πρόβλημα τις έλλειψης φαρμάκων, κάλεσε στις 22/1/20 τα μέλη του, εντός μίας εβδομάδας να καταγράψουν και τον ενημερώσουν για τις ελλείψεις σε φάρμακα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο 1316/83, «κάθε δικαιούχος άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων έχει υποχρέωση να εφοδιάζει κανονικά την αγορά με τα προϊόντα που εισάγει ή παράγει. Σε περίπτωση αδυναμίας- του ή πριν από κάθε μεταβολή που μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία από άποψη επάρκειας ή τιμών έχει υποχρέωση να ειδοποιεί έγγραφα τον Ε.Ο.Φ. τουλάχιστον πριν από 3 μήνες», συνεπώς αν η έλλειψη των φαρμάκων είναι πραγματική και όχι τεχνητή όπως καταγγέλλεται από τον ΕΛΛ.Ο.Κ., θα έπρεπε ο Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Υγείας να το γνώριζε ώστε να προχωρούσε στην εισαγωγή οποιουδήποτε προϊόντος, χωρίς ποσοτικούς ή άλλους περιορισμούς, αν οι ανάγκες της δημόσιας υγείας το επιβάλλουν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη των 400 φαρμάκων που καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αντινεοπλασματικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας;
3. Έχετε προχωρήσει σε έρευνα για την καταγγελία του ΕΛΛ.Ο.Κ. σύμφωνα με την οποία η έλλειψη φαρμάκων είναι «τεχνητή»; Και αν ισχύει η καταγγελία τους, ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να σταματήσει αυτή η «τεχνητή» έλλειψη;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το