Τοπικά

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το φράγμα Παναγιώτικο

Παναγιώτικο

Ερώτηση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζει το φράγμα Παναγιώτικο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, αλλά και να θα αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση του έργου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, Σ. Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Όπως ειδικότερα αναφέρεται:

Το έργο «φράγμα Παναγιώτικου Μαγνησίας» έργο πνοής και λύσης των υδροδοτικών αναγκών της περιοχής του νότιου Πηλίου, έξι χρόνια μετά την αποπεράτωση και τη λειτουργία του παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόσφατο πόρισμα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, όπου μελετήθηκαν τα αίτια των αστοχιών που παρουσιάστηκαν στο φράγμα «παναγιώτικου» (Φ.Π.) τεκμηριώνεται η άποψη της ουσιαστικής του αχρήστευσης.
Όπως σημειώνονται στο πόρισμα του ΓΕΩΤΕΕ, διαπιστώθηκε ότι το φράγμα θεμελιώθηκε σε σαθρό έδαφος και ότι διαπιστώνονται τεράστιες διαρροές νερού που ανέρχονται στο ύψος των 1,3 Χ 106. m3 . Διαρροές οι οποίες έχουν ελαχιστοποιήσει ως και εξαφανίσει την ωφέλιμη χωρητικότητα του ταμιευτήρα και την ωφέλεια του φράγματος.
Ο κίνδυνος λειψυδρίας στο Ν. Πήλιο, και όχι μόνο, είναι άμεσος, γεγονός που θα έχει οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή και τους κατοίκους.
Επειδή κατά το πόρισμα του ΓΕΩΤΕΕ η αστοχία αυτής της κατασκευής, φαίνεται, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ότι είναι γεγονός μη αναστρέψιμο με κάποιο έργο παρέμβασης και βελτιστοποίησης και ακόμη επειδή η κατάσταση του φράγματος σε ότι αφορά την ευστάθεια χαρακτηρίζεται ανησυχητική και επικίνδυνη ιδιαίτερα σε περίπτωση ενός σεισμικού γεγονότος:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζει το έργο, για να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της περιοχής του Ν. Πηλίου καθώς και αν θα αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση του φράγματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το