Τοπικά

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Βόλου

stergiou

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας το θέμα της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στο Βόλο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης, ζητώντας την τακτική χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΣΥΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία δεν θα πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για τη φιλοξενία των παιδιών τους και τις όποιες αναγκαίες θεραπείες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Από τον Απρίλιο του 2014 στην πόλη του Βόλου λειτουργεί Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), που δημιουργήθηκε με την αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013″ του Υπουργείου Υγείας. Έτσι επιτεύχθηκε η ένταξη 9 ατόμων, πάνω από 18 ετών, με νοητική υστέρηση και άλλες βαριές αναπηρίες, τα οποία δε μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη.
Η εγκατάσταση της ΣΥΔ είναι στην περιοχή της Αγριάς Βόλου, στην πρώην «Παιδόπολη», σε κτίρια που παραχωρήθηκαν στο Δήμο Βόλου για 25 χρόνια από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, τα οποία επισκευάστηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στις 31 Οκτωβρίου 2015 έληξε το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Η Σ.Υ.Δ. διέκοψε τη λειτουργία της από 1/11/2015 έως 21/12/2015, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε, με καθυστέρηση, την τρίμηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων με αναδρομική ισχύ από 1/11/2015 έως 31/1/2016, διάστημα για το οποίο ο Δήμος Βόλου ανέλαβε τα λειτουργικά έξοδα της δομής. Για το χρονικό διάστημα από 1/2/2016 και έως σήμερα, η ΣΥΔ δε λειτουργεί λόγο της έλλειψης των ανάλογων πιστώσεων και της μη ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων.
Τα παιδιά με αναπηρίες που καλυπτόντουσαν από τη λειτουργία της στέγης κλείστηκαν στα σπίτια τους, με κίνδυνο από μια πλευρά να υποτροπιάσουν και επιβαρύνοντας παραπέρα τις ήδη βεβαρημένες οικογένειές τους, που πρέπει να εξασφαλίζουν άνθρωπο σε 24ωρη βάση να είναι μαζί τους γιατί δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Οι ωφελούμενοι από τη λειτουργία της δομής αυτής, τα ΑΜΕΑ και οι οικογένειές τους, έχουν γίνει θεατές της επαίσχυντης ανευθυνότητας τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και της δημοτικής αρχής Βόλου, αφού «πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, για τις ευθύνες που έχουν για το κλείσιμο της Σ.Υ.Δ.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, που σε συνέχεια των προηγούμενων και της ΕΕ, φορτώνουν το βάρος της στήριξης των αναπήρων στις ίδιες τις οικογένειες και τους κάνει έρμαια της εκμετάλλευσης των επιχειρηματιών και των διαφόρων ΜΚΟ. Γι’ αυτό αποσαθρώνουν και τις ελάχιστες δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που υπήρχαν έως τώρα στο όνομα της δήθεν από- ασυλοποίησης, ενώ πριμοδοτούν αδρά τις διάφορες ΜΚΟ και τους επιχειρηματίες του χώρου. Γι’ αυτό τα δημόσια ιδρύματα και δομές για ανάπηρους μεγαλύτερης ηλικίας είναι ελάχιστες και σε άθλια κατάσταση ενώ οι δημόσιες ΣΥΔ ουσιαστικά είναι ανύπαρκτες, αναγκάζοντας τις οικογένειες ακόμα και γονείς μεγάλης ηλικίας να έχουν τα βαριά ανάπηρα παιδιά τους κλεισμένα στο σπίτι, βιώνοντας κυριολεκτικά τη βαρβαρότητα. Ενώ ένα μεγάλο μέρος πληρώνει σημαντικά ποσά στις διάφορες ΜΚΟ για να πάει το παιδί τους έστω και προσωρινά σε κάποια ΣΥΔ. Οι ανάγκες στην πόλη του Βόλου αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ περισσότερες και είναι προκλητικό κι αυτή η μοναδική δημόσια ΣΥΔ να μην μπορεί να λειτουργήσει εν έτη 2016.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, γιατί είναι λαϊκό δικαίωμα

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί,

– Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση και πώς θα διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς καμιά διακοπή, η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Βόλο. Πιο συγκεκριμένα τι μέτρα θα λάβει για, την τακτική χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΣΥΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και τη διασφάλιση του ότι οι οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία δεν θα πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για τη φιλοξενία των παιδιών τους και τις όποιες αναγκαίες θεραπείες.
– Επίσης τι μέτρα θα ληφθούν ούτως ώστε να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες δομές ανοιχτής ή κλειστής μορφής, προσωρινής ή μόνιμης περίθαλψης, με την αναγκαία στελέχωση με μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, αποκατάστασης, όπως και υποστηριζόμενης διαβίωσης, για τους ανθρώπους με αναπηρία της πόλης του Βόλου και της Μαγνησίας γενικότερα. Δημόσιες δομές εκατό τοις εκατό χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση, άμεση ή έμμεση των οικογενειών των αναπήρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το