Τοπικά

Ερώτηση του βουλευτή Κων. Μαραβέγια για συνταξιοδοτικά θέματα αξιωματικών του στρατού

Ενημέρωση για συνταξιοδοτικά και άλλα θέματα που αφορούν τους αξιωματικούς προερχομένους από Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ζητεί ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση.

Σημειώνεται ότι, απαντώντας στις 23/10/20 σε σχετική Αναφορά του κ. Μαραβέγια, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τη Βουλή ότι στο πλαίσιο αναθεώρησης του άρθρου 126 του ν. 4472/2017 εξετάζεται από το ΥΠΕΘΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, η προώθηση τροπολογίας για τη μισθολογική αποκατάσταση των Εθελοντών Μακράς Θητείας.

Ο βουλευτής Μαγνησίας επισημαίνει ότι πρόκειται για σημαντική δέσμευση που έρχεται να επιλύσει ένα πρόβλημα των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία προέρχονται από ΕΜΘ. Συναφή, όμως, εκκρεμή προβλήματα είναι ο υπολογισμός του Βοηθήματος Οικογενειακής / Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) και της σύνταξης των εν λόγω αξιωματικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στελέχη προερχόμενα από ΕΜΘ, το μισθολογικό κλιμάκιο κατά την αποστρατεία τους δεν συμβαδίζει με τον βαθμό που φέρουν πραγματικά, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στις συντάξιμες αποδοχές τις οποίες χρησιμοποιεί ο e-ΕΦΚΑ για να υπολογίσει τις παροχές που δικαιούνται λόγω συνταξιοδότησης.

Δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να υπάρξουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργείων, ο κ. Μαραβέγιας ζητεί να ενημερωθεί:
1. Πότε θα αναλάβει το ΥΠΕΘΑ νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση προεδρικού διατάγματος ώστε να αποστρατευτούν οι μόνιμοι αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ με τον προβλεπόμενο βαθμό;
2. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υπολογισμού του Βοηθήματος Οικογενειακής / Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) των παραπάνω δικαιούχων
3. Ποια είναι τα άμεσα συνταξιοδοτικά θέματα που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα οποία αφορούν τα εν λόγω εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ; Πώς σχεδιάζεται η επίλυση τους και ποια προεργασία έχει γίνει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το