Τοπικά

Ερώτηση του Αθ.Λιούπη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους αλιείς

Τη διευθέτηση των προβλημάτων, που ανέκυψαν στην απόδοση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους αλιείς, θέτει σε ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης, επισημαίνοντας πως στη Μαγνησία μεγάλο ποσοστό αλιέων και συμπλοιοκτητών, δεν έλαβε το έκτακτο οικονομικό βοήθημα, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου φορολόγησής τους.

Αναλυτικά η ερώτηση του Βουλευτή Ν. Μαγνησίας είναι η εξής:
“Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησής μας για την ανακούφιση των πληγέντων φορέων από την πανδημία, οι αλιείς εντάχθηκαν στις διατάξεις για την απόδοση οικονομικής ενίσχυσης από την Πολιτεία.
Στη Μαγνησία -όπως ενημερώθηκα από τον Αλιευτικό Σύλλογο Βόλου-, μεγάλο ποσοστό αλιέων αλλά και συμπλοιοκτητών, δεν έλαβε το έκτακτο οικονομικό βοήθημα λόγω του ιδιαίτερου τρόπου φορολόγησής τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ε 2023/13/-01-20 ΑΔΑ 679846ΜΠ32-ΧΝΝ γνωμοδότηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, το εισόδημα από αλιεύματα πλοίων, ανεξαρτήτως χωρητικότητας και φυσικής η νομικής υπόστασης (ατομική επιχείρηση ή συμπλοιοκτησία), από το 2014 φορολογείται με την ειδική φορολογία του Ν27/1975 (Παρ.9).
Συνεπώς, το εισόδημά τους αναγράφεται στον κωδ. 659 του έντυπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, και όχι στον κωδ. 461-462, όπου απαιτείται ώστε να εμφανίζεται το εισόδημα των συμπλοιοκτησιών, με αποτέλεσμα στη διασταύρωση των στοιχείων να μην εμφανίζεται οικονομικό αποτέλεσμα.
Επειδή γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και της Κυβέρνησης συνολικά για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Επειδή οι αλιείς ζημιώθηκαν από τις συνέπειες της εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων και στην πλειοψηφία τους είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.
Επειδή δεν κατέστη εφικτό να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω Covid 19 όλοι οι αλιείς αλλά και οι συμπλοιοκτήτες.
Είναι απολύτως αναγκαίο να διευθετηθούν τα προβλήματα απόδοσης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω Covid 19 στους αλιείς.
Κατόπιν των ως άνω,
Ερωτάσθε κύριoι Υπουργoί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη διευθέτηση των προβλημάτων απόδοσης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω Covid 19 στους αλιείς και τους συμπλοιοκτήτες;
2. Ποια περαιτέρω μέτρα προστασίας για τους αλιείς προτίθεστε να λάβετε, ώστε να στηρίξετε το συγκεκριμένο τομέα πρωτογενούς παραγωγής;”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το