Τοπικά

Ερώτηση του Αθ. Λιούπη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΦΑΑ

Ερώτηση προς τις Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης θίγοντας το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Ο Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του πως σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ασκούν οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) των Ελληνικών Πανεπιστημίων με κύρια ειδικότητα στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Επιπλέον, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο αδείας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στους πτυχιούχους Τ.Ε.Φ.Α.Α. χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος κατηγορίας U.E.F.A. A’, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις συγκεκριμένων άρθρων της νομοθεσίας. Επομένως, για την άσκηση του επαγγέλματος προπονητή κατηγορίας U.E.F.A. A’ δεν τίθεται καμία επιπλέον προϋπόθεση, πέραν των ανωτέρω.

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είναι αρμόδια για θέματα του ποδοσφαίρου και υποχρεούται να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, ωστόσο, κατά πάγια τακτική της η Ε.Π.Ο., προκειμένου κάποιος να αποκτήσει την ταυτότητα προπονητή UEFA και ΕΠΟ, ζητά να ολοκληρώσει σεμινάριά της , που έχουν υψηλό κόστος συμμετοχής.

Ο κ. Λιούπης ρωτά τις αρμόδιες Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πτυχιούχων φυσικής αγωγής, σε σχέση με την ανεμπόδιστη πρόσβαση των αποφοίτων Τ.Ε.Φ.Α.Α. με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο, στην άσκηση του επαγγέλματος προπονητή, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση:
Αξιότιμες κυρίες Υπουργοί,
Οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής διαθέτουν παιδαγωγική επάρκεια, η οποία τους επιτρέπει να συμμετέχουν ενεργά, ως προπονητές νεαρών αθλητών στην εξέλιξη, τόσο της αθλητικής τους συμπεριφοράς με βάση τις αξίες και τα ιδεώδη του αθλητισμού, όσο και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, ως αθλητές ή ως φίλαθλοι στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε εντόνως η τακτική καταστρατήγησης και υποτίμησης των συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών Τίτλων, καθώς φορείς απασχόλησης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά εργασίας ζητούσαν επιπλέον αμφισβητούμενες πιστοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης 25533/2005 (ΦΕΚ 773/09-06-2005) ορίζεται, ότι το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ασκούν οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) των ελληνικών Πανεπιστημίων με κύρια ειδικότητα στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Επιπλέον, -σύμφωνα με το άρθρο 3 της ίδιας ως άνω Υ.Α.-, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο αδείας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στους πτυχιούχους Τ.Ε.Φ.Α.Α. χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος κατηγορίας U.E.F.A. A’, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 του Ν. 2725/1999 και του άρθρου 136 παρ. 5 εδ. β΄και γ΄ του ίδιου Νόμου. Επομένως, προκειμένου για την άσκηση του επαγγέλματος προπονητή κατηγορίας U.E.F.A. A’ δεν τίθεται καμία επιπλέον προϋπόθεση, πέραν των ανωτέρω.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι αρμόδια για θέματα του ποδοσφαίρου και υποχρεούται να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τη νομοθεσία (άρθρο 15 παρ. 2 Ν. 4326/2015).

Ωστόσο, κατά πάγια τακτική της Ε.Π.Ο., προκειμένου κάποιος να αποκτήσει την ταυτότητα προπονητή UEFA και ΕΠΟ οφείλει να ολοκληρώσει σεμινάρια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με υψηλό κόστος συμμετοχής.
Επ’ αυτού το ζητήματος έχει ήδη διατυπώσει τη γνώμη του ο Συνήγορος του Πολίτη με το με αριθμ. Πρωτ. 118/2018 έγγραφό του, στο οποίο καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: “Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 21 του ν. 2725/1999, όπως ισχύει, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή, ειδικά για τους κατόχους πτυχίου Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο άθλημα που πρόκειται να εργασθούν, δεν υπόκειται στην έγκριση ή σε περιορισμό άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος από άλλον φορέα, όπως εν προκειμένω είναι η ταυτότητα του προπονητή, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι οι προαναφερόμενοι πτυχιούχοι εξαιρούνται της υποχρέωσης εξασφάλισης της εν λόγω ταυτότητας για την άσκηση του επαγγέλματος προπονητής ποδοσφαίρου”.
Η Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΕΠΦΑ) Μαγνησίας με ενημέρωσε ενδελεχώς για τις εύλογες διεκδικήσεις της και για τις ταυτόσημες προτάσεις-θέσεις των Κοσμητόρων των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα προπονητών αθλημάτων, Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

Γνωρίζοντας τόσο το προσωπικό σας ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και της Κυβέρνησής μας για τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων με γνώμονα την κοινωνική Δικαιοσύνη αλλά και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον Έλληνα πολίτη και στη νεολαία, παρακαλώ για τις ενέργειές σας και τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων με στόχο τη θετική έκβαση του ζητήματος, ώστε οι απόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο ποδόσφαιρο να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα το επάγγελμά τους με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κυρίες Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πτυχιούχων φυσικής αγωγής, σε σχέση με την ανεμπόδιστη πρόσβαση των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο στην άσκηση του επαγγέλματος προπονητή, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται μέχρι σήμερα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το