Τοπικά

Ερώτηση της ΛΑΣ Βόλου στο δημοτικό συμβούλιο για την πυροπροστασία

Ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου αναφορικά με την πυροπροστασία. Η ΛΑΣ Βόλου ρωτά τη δημοτική αρχή τι μέτρα θα πάρει για την ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας αλλά και ποια είναι τα έργα που προγραμματίζει για την ανάπτυξη της αντιπυρικής προστασίας.
Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

«Η πρόσφατη καταστροφική φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας, αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων που αφήνουν στο έλεος των πυρκαγιών τον λαό, μετατρέποντας χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και σπίτια σε παρανάλωμα του πυρός.
Το μείγμα της «εύφλεκτης» πολιτικής συγκροτούν όλοι οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι, που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές NATURA(!), για να γίνονται επενδύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ενέργεια, στον Τουρισμό, κ.ά. Νόμοι και ρυθμίσεις, όπως οι νέοι δασικοί χάρτες, που μετατρέπονται, κυριολεκτικά, σε «εμπρηστικούς μηχανισμούς».
Το «εύφλεκτο» μείγμα συμπληρώνουν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και σε μέσα του πυροσβεστικού σώματος. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός των 16.500 πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης και εποχιακοί), παραμένει τραγικά χαμηλός. Περίπου 1.700 από το προσωπικό της Πυροσβεστικής είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων.
Επιπλέον, για την νέα αντιπυρική περίοδο, για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, η κυβέρνηση θα διαθέσει, για το 2021, το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ σε 326 Δήμους της χώρας, ποσό που είναι ελάχιστο και δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες. Απ’ αυτό το ποσό ο Δήμος Βόλου θα χρηματοδοτηθεί μόνο με 139.000 €, ενώ με βάση το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, για το 2021, φαίνεται να υπάρχουν ακόμη 189.000 € για πυροπροστασία από τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών από τις επιχορηγήσεις του 2019 και 2020.

Μέχρι στιγμής, και ενώ έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, η δημοτική αρχή έχει προβεί σε διαγωνισμό για την πυροπροστασία του ’21, διαθέτοντας, με την εργολαβική έκπτωση, το ποσό 56.000 €, ενώ με αξιοποίηση άλλων κωδικών του προϋπολογισμού, για καθαρισμό οικοπέδων και καθαρισμό περιαστικών δασών πρόκειται να διαθέσει το ποσό περίπου των 55.000 €.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι για την αντιπυρική προστασία ο Δήμος Βόλου, στην τεράστια έκταση στην οποία εκτείνεται, με μεγάλες δασικές εκτάσεις, στις οποίες μέσα αναπτύσσονται πολλά χωριά και οικισμοί, πρόκειται να διαθέσει, για ακόμη μια χρονιά, «ψίχουλα», εγκυμονώντας μεγάλους κίνδυνους για το περιβάλλον, για την περιουσία και για τη ζωή των κατοίκων. Ακόμη, το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών πυρκαγιών αποτελεί ένα ανεπαρκές «σχέδιο επί χάρτου», αφού ακόμη και τα όσα μέτρα περιλαμβάνει είναι αμφίβολο αν μπορούν να αποδώσουν, εξαιτίας της μη ύπαρξης των αναγκαίων έργων και υποδομών, καθώς επίσης και λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης των κατοίκων.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
• Τι μέτρα θα πάρει για τη ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας ενόψει και της θερινής περιόδου;
• Ποια έργα προγραμματίζει για την ανάπτυξη της αντιπυρικής προστασίας (ζώνες, δεξαμενές, κρουνούς, κ.ά) σε όλες δημοτικές ενότητες του Δήμου Βόλου;
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός που έχει για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με τα κατάλληλα δασοτεχνικά – αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του δήμου;
• Τι θα κάνει για την εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των ελλείψεων στο μηχανισμό με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις πολιτικής προστασίας;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ντακούμης Βασίλης
Ριζόπουλος Απόστολος
Τσαλούχας Θεόδωρος»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το