Τοπικά

Eρώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου αναφορικά με τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Όπως αναφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ η δημοτική αρχή Βόλου σχεδιάζει τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) το επόμενο χρονικό διάστημα, με καθυστέρηση 5,5 ετών από τότε που σταμάτησε η λειτουργία της (από 1/2/2016).

«Όπως είναι γνωστό η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου και το ΚΚΕ έκαναν αμέτρητες παρεμβάσεις, και στο κοινοβούλιο για τη λειτουργία της ΣΥΔ, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μόνιμο προσωπικό, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους – ΔΩΡΕΑΝ, ώστε να διασφαλιστεί απρόσκοπτα η κάλυψη όλων των αναγκών των ΑμεΑ, τα οποία δε μπορούν να διαβιώσουν, αυτόνομα, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη» αναφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και στην ερώτηση που κατέθεσαν σημειώνουν:
«Σύμφωνα με την ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, του ΣΥΡΙΖΑ, για τις «Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες», το 2019, αποφασίστηκε για τους πόρους χρηματοδότησης των ΣΥΔ ότι «Είναι δυνατή η εκχώρηση στον Φορέα, … μέρους, μέχρι 80% του προνοιακού επιδόματος … και των πάσης φύσης … βοηθημάτων και παροχών, για συμμετοχή στη δαπάνη διαβίωσης που δικαιούται κάθε ένοικος για όσο χρόνο κατοικεί στη Σ.Υ.Δ.». Επίσης στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥ∆), στις «Ενδεικτικές Πηγές Χρηματοδότησης» επαναλαμβάνεται η επαίσχυντη αυτή απόφαση ότι «Είναι δυνατή επίσης η εκχώρηση στον φορέα ως 80% των επιδομάτων των ενοίκων», ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη του αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου ερωτηματικά προκαλεί η δήλωσή του ότι «Η διαμονή στη δομή θα είναι δωρεάν … βάσει κοινωνικών κριτηρίων (;)».

Οι οικογένειες των ΑμεΑ έχουν να αντιμετωπίσουν έναν καθημερινό «Γολγοθά» προκειμένου να προσφέρουν τις απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες και την αναγκαία εκπαίδευση στα παιδιά τους, αντιμετωπίζοντας υπέρογκα οικονομικά κόστη, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται από τα ψίχουλα που τους χορηγούνται ως προνοιακά επιδόματα. Επιπλέον η φιλοξενία των παιδιών στην ΣΥΔ δεν τους απαλλάσσει από τα διαρκή έξοδα για τη φροντίδα τους και την αναγκαία υποδομή που πρέπει να έχουν στα σπίτια τους.
Ακόμη, η ημερομηνία έναρξης της Πράξης «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Δήμου Βόλου» ορίζεται η 01/08/2021. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου η ΣΥΔ θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του Οκτώβρη 2021, με αποτέλεσμα ήδη να χάνονται, αν δεν υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση, 2 μήνες από την προγραμματισμένη λειτουργία της, της οποίας η χρηματοδότηση λήγει στις 31/12/2023. Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
• Τι θα κάνει για να αρχίσει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα η λειτουργία της ΣΥΔ;
• Τι θα κάνει για να μην επιβαρυνθεί καμιά οικογένεια ΑμεΑ για τη φιλοξενία των παιδιών της στην ΣΥΔ με τη καταβολή του 80% του προνοιακού επιδόματος ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική συμμετοχή;
• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου μετά τη λήξη του προγράμματος η ΣΥΔ να συνεχίσει τη λειτουργία της με χρηματοδότηση από τον Κ.Π., με μόνιμο προσωπικό, ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το