Τοπικά

Ερώτηση της δημοτικής κίνησης “Μαζί για τον Βόλο” για τη χωροθέτηση του εμπορευματικού κέντρου Θεσσαλίας

Ερώτηση προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» ζητώντας απαντήσεις αναφορικά με την χωροθέτηση του εμπορευματικού κέντρου της Θεσσαλίας στη Λάρισα και όχι στη Μαγνησία, όπως προέβλεπε το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού . Όπως τονίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι ο Δήμος Βόλου δεν πρέπει να μείνει άπραγος και αμέτοχος στις εξελίξεις:

Στην ερώτηση που κατέθεσαν αναφέρουν:
«Πρόσφατα, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση πρόκειται να εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός τρίτου εμπορευματικού κέντρου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όχι στη Μαγνησία όπως μέχρι τώρα προβλεπόταν, αλλά στη Λάρισα.
Είναι πιστεύουμε γνωστό το πόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο θα μπορούσε να είναι για την περιοχή μας ένα τέτοιο κέντρο.
Τα Εμπορευματικά Κέντρα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, μέσω της δημιουργίας κόμβων διαμετακόμισης των αγροτικών προϊόντων, της δημιουργίας κέντρων ελέγχου και τυποποίησης, καθώς και μέσω της βελτίωσης της ιχνηλασιμότητας, δηλαδή, της ικανότητας παρακολούθησης και ανίχνευσης της προέλευσης ενός προϊόντος κατά την διάρκεια της παραγωγής και διακίνησής του.
Η Μαγνησία και ως εκ τούτου και ο Βόλος είναι μια περιοχή που διαθέτει λιμάνι, σιδηρόδρομο, αεροδρόμιο και άλλες σχετικές υποδομές.

Στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας (2003), καθώς και το Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου, προτείνονταν ως χώρος διερεύνησης για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Θεσσαλία, αρχικά τη ζώνη Βελεστίνο-Αχίλλειο, ενώ επίσης την ίδια κατεύθυνση, στην Αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης το 2014 επιβεβαιώνονταν ξανά ο υφιστάμενος σχεδιασμός, καθώς προβλεπόταν η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσσαλίας στην περιοχή του Βελεστίνου.
Μετά από τις δηλώσεις του υφυπουργού ανατρέπεται στην ουσία ο υφιστάμενος σχεδιασμό, όπως αυτός προβλέπεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Θεσσαλίας για τη δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας και εμπορευματικών κόμβων στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Και μάλιστα ανατρέπεται χωρίς να δίδονται επαρκείς έστω εξηγήσεις.

Η επιλογή της περιοχής του Βελεστίνου Μαγνησίας με την ιδανική γεωγραφική της θέση ( πάνω στον άξονα του Βόλου – Λάρισας, σε επαφή με το κεντρικό εθνικό και διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, με τη σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου-Λάρισας, σε πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Βόλου, το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου αλλά και τις δύο βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ), κάνουν τη Μαγνησία μια εξαιρετική επιλογή.

Παρόλο που το εμπορευματικό κέντρο αφορά μια τοποθεσία εκτός των χωρικών του ορίων, ο Δήμος Βόλου επ’ ουδενί δεν μπορεί να μείνει άπραγος και αμέτοχος στις εξελίξεις. Η ανάπτυξη στη Μαγνησία πρέπει να τον αφορά διότι επηρεάζεται και η πόλη και αυτό είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς. Οι θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη ο Βόλος και η γύρω περιοχή δεν δημιουργούνται ως δια μαγείας αλλά δια μέσου τέτοιων επενδύσεων όπως ένα εμπορευματικό κέντρο.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
1. Είναι σε γνώση της όλη αυτή η ανατροπή του έως τώρα σχεδιασμού;
2. Γνωρίζει η Δημοτική Αρχή αν τελικά δεν ισχύει πλέον το εγκεκριμένο Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας;
3. Θα ζητήσει να ενημερωθεί από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε μετά να ενημερωθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο αν τελικά και με ποια κριτήρια θα επιλεγεί άλλη περιοχή για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου Θεσσαλίας, ενώ όλες οι συζητήσεις στο παρελθόν προέκριναν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του Βελεστίνου Μαγνησίας;

Οι ερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι:

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΙΑΣΩΝ
ΑΚΡΙΒΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΓΑΝΤΖΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΣΙΤΟΥΜΗ ΔΙΑΛΕΧΤΗ»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το