Τοπικά

Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την καύση απορριμμάτων

Ερώτηση για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου και μέλος της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης ΞΕΚΙΝΗΜΑ, Νίκος Κανελλής, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει το Σώμα για τις προθέσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και για τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της καύσης σκουπιδιών, ποιοι θα είναι οι προσκεκλημένοι εισηγητές και ποια θα είναι η δυνατότητα των πολιτών να τοποθετηθούν.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στο Βόλο υπερβαίνουν συχνά και κατά πολύ τα επιτρεπόμενα επίπεδα. Για αυτό η Περιφέρεια έχει αναγκαστεί να εκδώσει επανειλημμένα συστάσεις για την προστασία των πολιτών.

Φαινόμενα όπως η αιθαλομίχλη και η έντονη μυρωδιά καμένου πλαστικού είναι γνωστά σε όλους τους πολίτες του Βόλου και οι βλαπτικές επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σοβαρές.

Η καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών-RDF ετησίως από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ (συμφερόντων της Holcim-Lafarge) θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη σημερινή τραγική κατάσταση καθώς οι εκλυόμενοι ρύποι από την καύση σκουπιδιών είναι άκρως τοξικοί και επικίνδυνοι. Δικαιολογημένα λοιπόν οι πολίτες ανησυχούν. Το θέμα έχει τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου όχι μόνο από δημοτικούς συμβούλους αλλά και από πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στην «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Νοεμβρίου 2017 ο κ. Θεοδώρου δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική συζήτηση όπου θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επιστήμονες, φορείς, πολίτες και κινήσεις πολιτών όπως η «Επιτροπή Αγώνα» τόσο για την καύση σκουπιδιών όσο και για τους διάφορους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Θεοδώρου:

– Τι προτίθεται να πράξει η Δημοτική Αρχή για να δοθεί λύση στο άκρως επικίνδυνο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

– Πότε θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για το θέμα της καύσης σκουπιδιών, ποιοι θα είναι οι προσκεκλημένοι εισηγητές και ποια θα είναι η δυνατότητα των πολιτών να τοποθετηθούν;

– Θα συζητηθούν αυτά τα θέματα αυτά (ατμοσφαιρική ρύπανση, καύση σκουπιδιών, άλλες μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων) σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων κι αν ναι πότε θα γίνει αυτό;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το