Τοπικά

Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη των προσφύγων που φθάνουν στο Βόλο

lathrometanastes 2

Ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η δημοτική αρχή Βόλου για τους πρόσφυγες που κατά καιρούς καταφθάνουν στην πόλη, κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, ενόψει της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Ο κ. Κανελλής υποστηρίζει ότι ο Δήμος Βόλου έχει τις υποδομές και την οικονομική δυνατότητα για να πάρει μέτρα ανακούφισης των προσφυγών που φτάνουν διερχόμενοι στην πόλη και συγκεκριμένα προτείνει την παραχώρηση δημοτικού χώρου για τη φιλοξενία των προσφύγων μέσα στην πόλη, σε αντίθεση με το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή.
Επίσης, προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει ειδική δαπάνη από τον προϋπολογισμό του Δήμου, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών σε νερό, τροφή, είδη υγιεινής των προσφύγων που καταφθάνουν την πόλη.

Αναλυτικά ο κ. Κανελλής αναφέρει στην ερώτησή του:

Είναι σε όλους γνωστή η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ταξιδεύουν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και μέσω της Ελλάδας.
Εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και προσπαθούν να σωθούν από τη βία, την πείνα, την ακραία φτώχεια, την καταπίεση και τα αυταρχικά – δικτατορικά καθεστώτα. Καθημερινά άνθρωποι πνίγονται στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.
Απέναντι στο δράμα των προσφύγων ο ελληνικός λαός δεν έχει μείνει ασυγκίνητος. Αντίθετα, ένα μεγάλο και αυθόρμητο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύσσεται από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι και την Ειδομένη καθώς χιλιάδες απλοί άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από τα φτωχά, εργατικά και λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν τους πρόσφυγες. Εκατοντάδες είναι οι πρωτοβουλίες συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων που λαμβάνονται πανελλαδικά.
Η περιοχή μας δεν αποτελεί μια από τις κύριες «πύλες» εισόδου των προσφύγων και μεταναστών. Όμως τους τελευταίους μήνες όλο και συχνότερα έρχονται «καραβιές» προσφύγων που εγκαταλείπονται σε ακατοίκητα μικρά νησιά των Β. Σποράδων και από εκεί, αφού εντοπιστούν, μεταφέρονται από τις αρμόδιες αρχές στον Βόλο. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στο Βόλο μέχρι να ταυτοποιηθούν διαμένουν, συνήθως για λίγες μέρες ή και ώρες, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους, σε έναν χώρο στη βιομηχανική περιοχή της πόλης.
Στο χώρο αυτό οι πρόσφυγες διαμένουν σε ένα μεταλλικό container με πολλά προβλήματα: περιορισμένη χωρητικότητα, ενδεικτικά τον προηγούμενο μήνα 115 άτομα έμειναν στο χώρο που διαθέτει 45 κρεβάτια. Δυσμενείς συνθήκες θερμοκρασίας, ειδικά τον χειμώνα, αφού τα κλιματιστικά άλλοτε λειτουργούν και άλλοτε όχι. Ανεπάρκεια και περιορισμένος αριθμός απαραίτητων ειδών, όπως κουβέρτες. Έλλειψη από τουαλέτες, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει μια μόνιμη τουαλέτα και κατά καιρούς μεταφέρονται και 2 χημικές. Μη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αφού το νερό στο χώρο δεν είναι πόσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ατομική καθαριότητα, διαδικασία η οποία γίνεται αντίξοη σε χειμερινή περίοδο, αφού δεν παρέχεται ζεστό νερό. Τέλος, σημαντικότατο πρόβλημα συνιστά και η διατροφή αυτών των ανθρώπων, αφού τόσο η περιφέρεια, όσο και η Αστυνομία, δεν δρομολογούν διαδικασίες για τη διατροφή τους, με αποτέλεσμα το θέμα της διατροφής, καθώς και του πόσιμου νερού, να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου αλληλέγγυοι.
Ο Δήμος Βόλου έχει τις υποδομές και την οικονομική δυνατότητα για να πάρει μέτρα ανακούφισης των προσφυγών που φτάνουν διερχόμενοι στην πόλη μας.
Για παράδειγμα θα μπορούσε να παραχωρηθεί κάποιος δημοτικός χώρος για τη φιλοξενία των προσφύγων. Ένας χώρος που να βρίσκεται μέσα στην πόλη, να είναι πιο εύκολα προσβάσιμος από τους αλληλέγγυους κατοίκους και τις συλλογικότητες υποστήριξης των προσφύγων/μεταναστών της πόλης, να είναι εύκολη η μεταφορά προσφύγων στο νοσοκομείο, πράγμα που πολύ συχνά χρειάζεται, και κυρίως να έχει καλύτερες υποδομές για την ανθρώπινη διαμονή των ταλαιπωρημένων ανθρώπων (τουαλέτες, ντουζιέρες, ζεστό νερό κλπ).
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορούσε να εγκρίνει μια ειδική δαπάνη – κωδικό του προϋπολογισμού από την οποία να καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες σε νερό, τροφή, είδη υγιεινής των προσφύγων που καταφθάνουν την πόλη μας.
Ερωτάται λοιπόν ο κ. Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας αν και τι είδους πρωτοβουλίες θα πάρει η δημοτική αρχή για το παραπάνω ζήτημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το