Ελλάδα

Ερώτηση στη Βουλή για την ανάθεση του τελικού Eurovision στο MAD

metropolis3

Ενημέρωση για την απευθείας ανάθεση του διαγωνισμού του ελληνικού τελικού της Eurovision στο MAD TV, συμφερόντων Ανδρέα Κουρή, και για τις οφειλές προς τους απολυμένους των Metropolis από τον Ανδρέα Κουρή, ζητάει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης.

Με ερώτηση του προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ζητάει επίσης να κοινοποιηθεί η σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ και του Ανδρεά Κουρή και να γνωστοποιηθεί σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις απόλυσης στους εργαζομένους των καταστημάτων Metropolis.

Πρόκειται για τη δεύτερη ερώτηση που κατατίθεται στη Βουλή και προς τον αρμόδιο υπουργό που στηρίζεται στις καταγγελίες μας για το σκάνδαλο της ανάθεσης της Eurovision στον Ανδρέα Κουρή. Η πρώτη είχε κατατεθεί δυο χρόνια νωρίτερα από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Καραγιαννίδης.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, ο υπουργός ερωτάται:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει για να ελέγξει τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του διαγωνισμού στο κανάλι MAD συμφερόντων κ. Α. Κουρή;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις απολύσεως στους εργαζομένους;

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

«Στις 20 Ιανουαρίου, μόλις πέντε μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ ανέθεσε τη διοργάνωση της τηλεοπτικής εκπομπής του ελληνικού Τελικού της Eurovision στο MAD TV, ιδιοκτησίας του κ. Ανδρέα Κουρή. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας χαρίζει με απευθείας ανάθεση και υπό αδιαφανείς διαδικασίες μια κερδοφόρα διοργάνωση στον ίδιο επιχειρηματία με τεράστιες οφειλές, εκτός των άλλων και προς το Δημόσιο, λόγος για τον οποίο είναι υπόδικος.

Ελάχιστες, λοιπόν ημέρες πριν την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας, η διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αποφάσισε εκ νέου τη συνδιοργάνωση του ελληνικού τελικού για τη Eurovision μαζί με το MAD TV στο όνομα της αποφυγής του υψηλού κόστους που απαιτεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό. Στην πράξη, πρόκειται για ένα έωλο και αναπόδεικτο  επιχείρημα, αφού αυτή η συνδιοργάνωση δεν βάρυνε το ίδιο και τις δύο πλευρές, καθώς η ΝΕΡΙΤ επωμίστηκε το υψηλό κόστος που απαιτεί η συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού που αντιστοιχεί σε 120.000 ευρώ, παραχώρησε ένα OB VAN πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο για την κάλυψη της διοργάνωσης, έναν Διευθυντή Παραγωγής, αλλά και όποια άλλα επιπλέον «μικροέξοδα» προέκυψουν, τα οποία την περσινή χρονιά ξεπέρασαν τα 30.000 ευρώ».

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Κουρής ανέλαβε τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό, την οργάνωση και την παραγωγή του ελληνικού Τελικού, την οργάνωση και την παραγωγή της εκπομπής των συνοδευτικών εκπομπών που απαιτούνται για την προώθηση του τραγουδιού που εκπροσώπησε την Ελλάδα, τις αμοιβές και τα έξοδα όλων των συντελεστών μέχρι τη Βιέννη στον 60ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Τα κέρδη του κ. Ανδρέα Κουρή από τη φετινή διοργάνωση εκτοξεύθηκαν, αν λάβουμε υπ’ όψιν  όχι μόνο τα  άμεσα κέρδη από σπόνσορες, διαφημίσεις και εισιτήρια, αλλά και τα έμμεσα, που προκύπτουν από  τη μετονομασία της τηλεοπτικής εκπομπής σε «EUROVISION A MAD SHOW», ένα νεοαποκτηθέν «brand name» που προβάλλεται  εντός και εκτός Ελλάδας και, ουσιαστικά, πριμοδοτεί με κρατικό χρήμα τη διαφήμιση του MAD TV πανευρωπαϊκά.

Όπως καταγγέλλουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι,-ες στα «Metropolis», το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ προσέφερε στον κ. Ανδρέα Κουρή ακόμη περισσότερα κέρδη αφού, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και έπειτα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, προβλέφθηκε για τον ίδιο και αμοιβή. Συγκεκριμένα «διαφημιστικό χρόνο που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ ΑΕ για το οικονομικό έτος 2015», επί του παρόντος αγνώστου διάρκειας σε ότι αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο που τελικά θα του παραχωρηθεί. Με άλλα λόγια, ο κ. Ανδρέας Κουρής θα μπορεί να προβάλει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των εταιρειών που διαθέτει στη διαφημιστική ζώνη όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που κατέχει η ΝΕΡΙΤ ή ακόμα και να τον πουλήσει σε τρίτους.

Επιπλέον, η ανάθεση του φετινού διαγωνισμού στον κ. Κουρή δεν έγινε απευθείας στο «MAD TV», καθώς ως εταιρεία πλέον δεν υφίσταται. Η ανάθεση δεν έγινε ούτε σε κάποια από τις δύο εταιρείες που το έχουν απορροφήσει πρόσφατα – την «ΤΕΜΠΟ ΑΕ» και την «SOLAR MEDIA ΑΕ» που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα η πρώτη και τις ραδιοτηλεοπτικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες η δεύτερη. Για κάποιο παράδοξο λόγο η ανάθεση του ελληνικού τελικού της «Eurovision» έγινε σε μια εταιρεία του κ. Κουρή, την «ΑΚΟΗ ΑΕ», η οποία εμφανίζεται ως εταιρεία διαχείρισης ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τις προηγούμενες δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ των διοικήσεών του και του κ. Ανδρέα Κουρή για την ανάληψη του διαγωνισμού” τονίζει η ερώτηση προς τον Ν. Παππά.

Πηγή:efsyn.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το