Τοπικά

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τις ελλείψεις γιατρών στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του “Αχιλλοπούλειου”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου. με θέμα για μία ακόμα φορά τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και πιο συγκεκριμένα το Αναισθησιολογικό Τμήμα. Την ερώτηση συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, αυτή τη στιγμή στο Αναισθησιολογικό Τμήμα υπηρετούν μόνο πέντε (5) αναισθησιολόγοι από τους αρχικά εννέα (9), οι οποίοι εξυπηρετούν καθημερινά ένα τεράστιο όγκο περιστατικών. Η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν ή να μην πραγματοποιούνται πολλά τακτικά και έκτακτα χειρουργεία.
Στην ερώτηση θίγεται επίσης για μία ακόμη φορά και το πρόβλημα της λήξης των συμβάσεων αρκετών επικουρικών ιατρών μέσα στις επόμενες μέρες, που αναμένεται να διαταράξει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς αυτόματα πολλά Τμήματα του Νοσοκομείου θα αντιμετωπίσουν λειτουργικό πρόβλημα.

Αναλυτικά η Ερώτηση:
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Σοβαρές ελλείψεις στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου και ανανέωση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού του Νοσοκομείου
Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο πέντε (5) αναισθησιολόγοι από τους αρχικά εννέα (9), λόγω μακροχρόνιων αναρρωτικών αδειών, παραιτήσεων και αποχωρήσεων των υπολοίπων τεσσάρων (4) αναισθησιολόγων που υπηρετούσαν στο Τμήμα.
Μέχρι το τέλος του έτους επίκειται και μία ακόμα αποχώρηση αναισθησιολόγου, λόγω συνταξιοδότησης.
Όλα αυτά, τη στιγμή που το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου καλείται να καλύψει υπεύθυνα καθημερινά ένα τεράστιο όγκο περιστατικών, καθώς το Αχιλλοπούλειο είναι το μόνο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο στη Μαγνησία, που καλύπτει μόνιμο πληθυσμό 200.000 κατοίκων.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ορθή λειτουργία των τακτικών και έκτακτων χειρουργείων, καθώς πολλά χειρουργεία εξαιτίας της υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού Τμήματος καθυστερούν ή δεν πραγματοποιούνται.
Σημαντικό πρόβλημα έχει επίσης δημιουργηθεί και με το επικουρικό ιατρικό προσωπικό του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν 20 επικουρικοί ιατροί και 18 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό.
Η λήξη των συμβάσεων αρκετών επικουρικών ιατρών μέσα στις επόμενες μέρες, θα διαταράξει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς αυτόματα πολλά Τμήματα του Νοσοκομείου θα αντιμετωπίσουν λειτουργικό πρόβλημα.
Η πρόσφατη αιφνίδια απόφαση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να αναθεωρήσει για άγνωστους λόγους τον προϋπολογισμό της για τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τρία εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της, τα οποία είχαν προϋπολογισθεί για τα Νοσοκομεία, να μετακινηθούν στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς δεν προκύπτει πως θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες του Αχιλλοπούλειου σε ιατρικό προσωπικό.

Επειδή, στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο πέντε (5) αναισθησιολόγοι από τους αρχικά εννέα (9).
Επειδή, μέχρι το τέλος του έτους επίκειται μία ακόμα αποχώρηση αναισθησιολόγου.
Επειδή, η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ορθή λειτουργία των τακτικών και έκτακτων χειρουργείων.
Επειδή, η λήξη των συμβάσεων αρκετών επικουρικών ιατρών μέσα στις επόμενες μέρες, θα διαταράξει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
Επειδή, η πρόσφατη αιφνίδια απόφαση της 5ης Υ.ΠΕ. να αναθεωρήσει για λόγους άγνωστους τον προϋπολογισμό της διασαλεύει την ορθή λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου;
2. Προτίθεται να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού που απασχολείται αυτή τη στιγμή στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο;
3. Προτίθεται να παρέμβει ώστε να κινηθεί ο προϋπολογισμός του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου στη βάση του 2018 και της αρχικής συμφωνίας για το 2019, ήτοι να μην μειωθεί σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της 5ης ΥΠΕ, διασαλεύοντας συνολικά την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Μάρκου Κώστας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Κατερίνα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το