Τοπικά

Ερώτηση Πάρι Μουτσινά για τις παρακρατήσεις της εφορίας

moutsinas

Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς σχετικά με τις εξωφρενικές, όπως τις χαρακτηρίζει, παρακρατήσεις και συμψηφισμούς της εφορίας, ακόμη και από εμπρόθεσμους οφειλέτες.

Ο βουλευτής ρωτά τον Υπουργό  εάν θα σταματήσουν οι παράνομες και ανάλγητες παρακρατήσεις, όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει και οι συμψηφισμοί από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς δημοσίου και από τις τράπεζες, σε βάρος των λογαριασμών των πολιτών στους οποίους πρέπει να αποδίδονται στο ακέραιο τα ποσά που δικαιούνται από τις ως άνω πηγές σύμφωνα με τον νόμο, αλλά και τι μέτρα πρόκειται να λάβει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή είναι η εξής:

«Χωρίς κανένα πλέον όριο και πρόσχημα συνεχίζεται η φοροαφαίμαξη των πολιτών με κάθε μέσο αφού, σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών οι εφορίες παρακρατούν από κάθε πηγή εισροών του φορολογούμενου, με όποιο τρόπο μπορούν, οφειλές για υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ.

Κραυγαλέα περίπτωση αποτελεί η παρακράτηση από φορολογούμενο όλου του ΕΝΦΙΑ από ποσό που κέρδισε από επιδίκαση υπόθεσης κατόπιν δικαστικής διαμάχης.

Μάλιστα, αν και ο εν λόγω φορολογούμενος είχε πληρώσει έγκαιρα τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος, εν τούτοις του παρακρατήθηκε το σύνολο του υπόλοιπου ποσού.

Αυτή η απαράδεκτη πρακτική των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους επεκτείνεται σε όλο σχεδόν το φάσμα των λογαριασμών των πολιτών. Πρόσφατα μάλιστα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η πρόταση τροπολογίας για μη παρακράτηση κοινοτικών άμεσων ενισχύσεων και επιδοτήσεων των αγροτών για τυχόν οφειλές προς ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κλπ.

Η αναλγησία και η αυθαιρεσία αυτή έχει επεκταθεί ακόμα και στους ανέργους και σε επιδόματα που αυτοί δικαιούνται.

Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει φροντίσει για τη διασταύρωση των στοιχείων και την ενημέρωση των εφοριών και των τραπεζών για τις κινήσεις κάθε είδους πληρωμών επιδοτήσεων, αποζημιώσεων, επιχορηγήσεων, δανειοδοτήσεων κλπ με την συνεργασία της ΗΔΙΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα «κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, μπορούν να αποστέλλουν οι ίδιοι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων και τα ποσά προς πίστωση των λογαριασμών των Ασφαλιστικών Οργανισμών κατόπιν της ανωτέρω διασταύρωσης και αποστολής των αναγκαίων στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ στους ανωτέρω φορείς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το