Τοπικά

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τα προβλήματα επιβίωσης και ασφαλούς λειτουργίας των εμπόρων της Μαγνησίας

Να ενισχύσει έμπρακτα τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας, παρέχοντας τα κατάλληλα εχέγγυα για τη βιώσιμη δανειοδότησή τους και άλλα οικονομικά εργαλεία, ώστε να διευκολυνθούν στην εξυπηρέτηση των ανελαστικών υποχρεώσεων που «τρέχουν» ζήτησε με Ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Στην παρέμβασή του, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε, ακόμα, να δοθεί αναλυτικός οδηγός για τον τρόπο και με τον οποίο πρέπει να γίνονται η επίδειξη, δοκιμή και πώληση προϊόντων με τα οποία αναγκαστικά έρχονται σε επαφή ο πελάτης και ο πωλητής. Την Ερώτηση συνυπέγραψε ο αρμόδιος Τομεάρχης της Κ.Ο. Οικονομίας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, ο εμπορικός κόσμος έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά εδώ και δύο περίπου μήνες, ενώ μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα ανεπαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης προς τον εμπορικό κλάδο, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση για τον οδικό χάρτη επαναφοράς σε ασφαλείς, βιώσιμους ρυθμούς λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου (ΕΣΒ), ήδη από τις 4 Μαΐου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και μεγάλα πολυκαταστήματα που εντάσσονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ, ενώ οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν πίσω, δημιουργώντας σοβαρές υπόνοιες μεροληψίας, καθώς ευνοήθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις πολλών τετραγωνικών μέτρων που άνοιξαν πρώτες. «Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της Μαγνησίας, είναι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λίγων τ.μ.. Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής νιώθει δικαιολογημένα αδικημένος από την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιβάλει περιορισμό τετραγωνικών ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων», επεσήμανε ο Βουλευτής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι οι έμποροι της Μαγνησίας αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, καθώς με την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε τους 2 και πλέον μήνες, με πλήρη διακοπή της λειτουργίας τους και μηδενικό τζίρο, έμειναν με εμπορεύματα στα καταστήματά τους που δεν μπορούν να πωλήσουν πλέον λόγω εποχικότητας, ενώ παράλληλα χρειάζονται νέες προμήθειες, για τις οποίες δεν υπάρχει ρευστότητα. Το ποσό των 800 ευρώ, για όσους το πήραν, σίγουρα δε μπορεί να θεωρείται ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, καθώς είναι αδύνατο να θεωρηθεί ότι 800€ μπορούν να καλύψουν έξοδα που συσσωρεύονται για 45 ημέρες λόγω αναστολής λειτουργίας.

Παράλληλα εξακολουθεί να υφίσταται η αδικία για μικρές επιχειρήσεις με νομική υπόσταση ΟΕ, ΕΕ με συμμετοχή 2-3 εταίρων που έλαβαν 800€ συνολικά. «Με Ερώτηση μου από τις 30/04/2020 η οποία δεν έχει ακόμα απαντηθεί είχα επισημάνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές, πολλές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία είναι στο σύνολό τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες σε όλο το διάστημα διακοπής λειτουργίας είχαν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα» σημείωσε ο Βουλευτής, ενώ ανέφερε πως το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής φάνηκε πως αφορούσε στην πραγματικότητα ελάχιστους επαγγελματίες, καθώς οι απαιτήσεις για την ένταξη στη ρύθμιση κρίνονται μάλλον εξωπραγματικές για τα δεδομένα των καιρών. Επιπρόσθετα, και κατά την εφαρμογή του προγράμματος ΤΕΠΙΧ διαπιστώθηκε από τους επαγγελματίες ότι οι τράπεζες ζητούσαν από τους επιχειρηματίες- εμπόρους εμπράγματη εξασφάλιση (προσημείωση ακινήτων).

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι σημαντικό πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τη διαδικασία της σταδιακής έναρξης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς σύμφωνα και με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου η ενημέρωση εκ μέρους του Υπ. Υγείας και του ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής ως προς τα απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν άμεσα επιλύοντας τα προβλήματα και στηρίζοντας έμπρακτα τον εμπορικό κόσμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το