Τοπικά

Ερώτηση Μ. Χρυσοβελώνη για τα προβλήματα της Κάρλας

λίμνη κάρλα

Ερώτηση σχετικά με το έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλας κατέθεσε προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, η επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Θεσσαλία, η γη μας», περιφερειακή σύμβουλος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνει η κ. Χρυσοβελώνη, το έργο βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο. Η μέχρι πρόσφατα, διασπορά των αρμοδιοτήτων, στη διαχείριση του έργου, μεταξύ Αθήνας, ΕΥΔΕ Κάρλας και του Φορέα Διαχείρισης, σε συνδυασμό με τη σοβαρή βλάβη στα αντλιοστάσια της «πέτρας» στην Κάρλα, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το μέλλον της λίμνης, αφού δεν υπάρχουν εισροές νέων ποσοτήτων νερού στον ταμιευτήρα εδώ και σχεδόν 3 χρόνια με αποτέλεσμα αφενός μεν να έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο πλημμυρισμού της λίμνης αφετέρου δε να υποβαθμίζεται διαρκώς, η ποιότητα το νερού της λίμνης, από την δραματική μείωση του όγκου και την έλλειψη ανανέωσης του.
Η μεταβατική περίοδος μεταφοράς του συνόλου των αρμοδιοτήτων, της υπηρεσίας που επέβλεπε το έργο (ΕΥΔΕ Κάρλας) και του φορέα διαχείρισης του οικοσυστήματος, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δημιούργησε ένα κενό συντονισμού που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για μέλλον του ταμιευτήρα. Απόρροια αυτού του κενού ήταν και οι σοβαρές ζημιές και κλοπές που προκλήθηκαν στα αντλιοστάσια «πέτρας» στην Κάρλα και οι δαπανηρές εργασίες αποκατάστασης που είναι αυτή την περίοδο σε εξέλιξη.
Κρίνεται επομένως επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσει, άμεσα, η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό και να παραμερισθούν όλα τα εμπόδια, ώστε να ξεκινήσει, άμεσα, η μεταφορά νερού στη λίμνη.
Η κ. Χρυσοβελώνη ερωτά τον Περιφερειάρχη α) πότε θα πραγματοποιηθεί η διοικητική παραλαβή του τμήματος του έργου επισκευής αντλιοστασίων στη θέση «πέτρα» της Κάρλας, ώστε να σφραγιστεί άμεσα το θυρόφραγμα της σήραγγας προς τον Παγασητικό; β) Πότε θα συγκροτηθεί η προβλεπόμενη με το άρθρο 43 του Ν 3669/08, Συμβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης του σημαντικού έργου, με εκπροσώπους φορέων και στελεχών που έχουν γνώση και εμπειρία, από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, ώστε να παρακολουθούν διακριτικά και να εισηγούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία είναι πλέον η μοναδική υπεύθυνη για την πορεία ολοκλήρωσης και λειτουργίας του έργου;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το