Τοπικά

Ερώτηση ΚΚΕ για προβλήματα σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία έχουν ανάγκη ειδικών θεραπειών

 

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, που έχουν τέκνα ΑμεΑ ή πάσχοντα από βαριά νοσήματα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.

Όπως αναφέρουν σε ερώτηση βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οοποίων και ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μαγνησίας Βασ. Μεταξάς:
Πιο συγκεκριμένα με την Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β 2808/2016) καθορίστηκε η διάθεση επιπλέον άδειας λόγω νοσημάτων τέκνων και οικείων σε στελέχη, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 21. Με το Φ.400/45/496868/Σ.474/30 Δεκ 19/ΓΕΣ/Β1 το ΓΕΣ εξέδωσε οδηγίες για τον τρόπο έγκρισης και χορήγησης της εν λόγω άδειας. Ωστόσο, από το συγκεκριμένο ΦΕΚ και την αντίστοιχη Διαταγή του ΓΕΣ δημιουργούνται τα εξής ζητήματα:
Τα βαριά νοσήματα, τα οποία αναγράφονται στο ΦΕΚ, συνοδεύονται από γνωμάτευση ανώτατης υγειονομικής επιτροπής (ΚΕΠΑ-ΑΣΥΕ) και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι γνωματεύσεις έχουν ισχύ από 3-5-10 χρόνια έως και εφόρου ζωής του πάσχοντα. Το ΦΕΚ αναφέρει τις δικαιούμενες ημέρες άδειας ανά έτος, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει λεπτομέρειες. Το ΓΕΣ επίσης έχει ορίσει ότι η αίτηση της εν λόγω άδειας γίνεται κάθε έτος, ασχέτως αν η γνωμάτευση είναι πολυετής. Επιπροσθέτως η αίτηση προωθείται ιεραρχικά στο ΓΕΣ, με τα ενδιάμεσα κλιμάκια, σε μερικές περιπτώσεις να είναι ακόμη και έξι (Λόχος – Μονάδα – Ταξιαρχία – Μεραρχία- ΣΣ-Στρατιά – ΓΕΣ).
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να υποβάλλονται κάθε έτος σωρεία δικαιολογητικών, πέραν της γνωμάτευσης πιστοποίησης του ποσοστού της αναπηρίας του πάσχοντα, οδηγώντας τα στελέχη σε μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά και τον ίδιο τον ασθενή, για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, την υποβολή τους, αλλά και για την ιεραρχική προώθησή τους.
Επίσης, το νέο ΠΔ 62/2023 δεν ανταποκρίνεται στις σοβαρές ανάγκες για ειδικές θεραπείες (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.ο.κ.) των ίδιων ή των τέκνων τους. Σε αρκετές περιπτώσεις η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έχει μειώσει το ύψος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ενώ η καθυστέρηση ή και διακοπή στην εξασφάλιση προκαταβολής από το ΚΤΣ, οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση μια μερίδα στρατιωτικών που έχουν ειδικά προβλήματα ή περιθάλπουν τέκνα που χρειάζονται ειδικές θεραπείες.
Στη βάση των παραπάνω απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα, ώστε να κατοχυρώνεται η επιπλέον ειδική άδεια σε στελέχη με τέκνα και συγγενείς ΑμεΑ, για όλο το χρονικό διάστημα που καλύπτει η γνωμάτευση της ανώτατης υγειονομικής επιτροπής, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Καθώς επίσης, είναι αναγκαία η πλήρης κάλυψη και έγκαιρη προκαταβολή των απαραίτητων δαπανών για ειδικές θεραπείες των στελεχών και των τέκνων τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τα παραπάνω.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ημερίδα με θέμα: «Μέτρα ασφάλειας και υγείας κατά την εκτέλεση εργασιών σε οικοδομές και τεχνικά έργα»

Το ΤΕΕ Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Μεταλλουργών Μαγνησίας συνδιοργανώνουν εσπερίδα την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024,…

19 Μαρτίου 2024

«Τρόμαξα τόσο πολύ, νιώθω ότι έχω κατάρα» γράφουν για ταινία τρόμου του Netflix

Μια ταινία τρόμου του Netflix έχει αφήσει τους συνδρομητές τόσο ανήσυχους που νιώθουν σαν να…

19 Μαρτίου 2024

Ποιο είναι το πρόσωπο σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για το χάσκι

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στην υπόθεση του Όλιβερ, του χάσκι που κακοποιήθηκε και θανατώθηκε στην Αράχωβα,…

19 Μαρτίου 2024

Πώς αντιδρούν τα ζώα κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου;

Όταν μια ολική έκλειψη ηλίου μετατρέψει τη μέρα σε νύχτα, θα αρχίσουν οι χελώνες να...…

19 Μαρτίου 2024

37χρονη έκοβε τα αντικλεπτικά και έκλεβε ρούχα από πολυκατάστημα

Ένας παρατηρητικός υπάλληλος εταιρείας security χάλασε τα σχέδια μιας 37χρονης γυναίκας, η οποία προσπάθησε να…

19 Μαρτίου 2024

Τουρισμός για Όλους 2024: Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» και…

19 Μαρτίου 2024