Τοπικά

Ερώτηση Κ. Στεργίου για τα προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Βόλου

5ο-γυμνάσιο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης σχετικά με τα προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Βόλου. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, μεταξύ των προβλημάτων η ανάγκη ανέγερσης του 5ου Γυμνασίου Βόλου, ενώ την ίδια στιγμή 11 νηπιαγωγεία στο κέντρο της πόλης στεγάζονται σε ακατάλληλα νοικιασμένα κτίρια.
Η ερώτηση των βουλευτών:

«Άλυτο συνεχίζει να είναι το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Βόλου, παρά τις χρόνιες παρεμβάσεις και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο ζήτημα αυτό, αντιμετωπίζει την ανέγερση νέων διδακτηρίων, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών καθώς και τον αντισεισμικό έλεγχό τους ως «δημοσιονομικό κόστος», με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται διαρκώς οι χώροι εκπαίδευσης, να δημιουργούνται συσσωρευμένα προβλήματα και πολλές φορές επικίνδυνες για την παραμονή μαθητών –εκπαιδευτικών συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα:
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός και να δοθεί οριστική λύση με την ανέγερση του 5ου Γυμνασίου Βόλου, αφού στο «Καρτάλειο Διδακτήριο» όπου συστεγάζεται σήμερα με άλλα δυο σχολεία (1ο ΕΠΑΛ Βόλου, 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου) υπάρχει στη κυριολεξία αδιαχώρητο. Για το σκοπό αυτό έχει βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο και η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά άμεσα να προχωρήσει η χρηματοδότηση για την ανέγερσή του. Ακόμη υπάρχει ανάγκη ανέγερσης ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και γυμναστηρίου για τις ανάγκες του 10ου Γυμνασίου Βόλου. Χρόνιο αίτημα επίσης αποτελεί η δημιουργία πτέρυγας αιθουσών, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Παγκύπριο Διδακτήριο (1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Βόλου) και η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός υπάρχουσας αίθουσας εκδηλώσεων στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, και το 1ο Ε.Κ. Βόλου.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 11 Νηπιαγωγεία, στο κέντρο της πόλης, στεγάζονται σε ακατάλληλα νοικιασμένα κτίρια, κυρίως σε παλιές μονοκατοικίες, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, τις αναγκαίες αίθουσες και αύλιους χώρους. Σε άθλιες και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες συνθήκες στοιβάζονται δεκάδες νήπια και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των νηπιαγωγών να διαμορφώσουν το απαραίτητο παιδαγωγικό κλίμα, απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνικοποίηση και την ομαλή ψυχοπαιδαγω-γική ανάπτυξη των νηπίων, οι ίδιες οι υποδομές είναι «εχθρικές» και αποτελούν τροχοπέδη στην παιδαγωγική διαδικασία. Επιπλέον άλυτο παραμένει το διδακτηριακό πρόβλημα στο Δ.Σ. Αλυκών Βόλου, στο 9ο Δ. Σ. Ν. Ιωνίας και στο 19ο Δ.Σ. Βόλου, σχολεία για τα οποία η ανέγερση διδακτηρίων θα συνέβαλε στην αποσυμφόρηση όμορων σχολικών μονάδων. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες γονιών και εκπαιδευτικών, παρά τις διαρκείς υποσχέσεις χρόνων ότι θα προχωρήσει η ανέγερση των διδακτηρίων στις παραπάνω περιοχές, σήμερα δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, διαιωνίζοντας το πρόβλημα με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές να «στριμώχνονται» επικίνδυνα ή να αναγκάζονται να μετακινούνται σε γειτονικά σχολεία, αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Τις ελλείψεις στη σχολική στέγη στο Δήμο Βόλου συμπληρώνουν κάθε χρόνο οι σοβαρές ελλείψεις στις συντηρήσεις των σχολείων (ελαιοχρωματισμοί, μονώσεις ταρατσών, υδραυλικές εγκαταστάσεις – τουαλέτες, κ.ά.). Τα χρήματα που διατίθενται κάθε χρόνο είναι ψίχουλα μπροστά τις πραγματικές ανάγκες δεκάδων σχολικών μονάδων του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου καθώς και των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων. Ταυτόχρονα σε πολλές σχολικές μονάδες υπάρχει παντελής απουσία υποδομών για ΑμΕΑ, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος αρκετών σχολικών μονάδων, που έχουν κατασκευαστεί στις αρχές και στα μέσα του προηγούμενο αιώνα, άλλων λιθόκτιστων και άλλων με μπετόν. Σ’ αυτές παρατηρούνται πολλές διαβρώσεις του οικοδομικού σκελετού και ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στατικότητας.
Από τις παραπάνω ανάγκες σε σχολική στέγη και από την τραγική κατάσταση στις σχολικές υποδομές αναδεικνύεται η αντιεκπαιδευτική και ταξική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, αφού τις συνέπειες τις γεύονται καθημερινά τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που στερούνται το δικαίωμα στη ολόπλευρη μόρφωση, την παιδαγωγική και διδακτική διαδικασία σε συνθήκες ανθρώπινες και ασφαλείς. Όπως είναι γνωστό, η κατάσταση στις υποδομές και στο σχολικό εξοπλισμό χειροτέρεψε ύστερα από την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και την πολιτική ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης των σχολικών αναγκών στη στέγη και στις προμήθειες. Επίσης η αποκέντρωση στους δήμους της ευθύνης των σχολικών υποδομών επιδείνωσε τα προβλήματα, ενώ μειώθηκε η αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ακόμη η δυνατότητα που προβλέπει η ρύθμιση να μπορούν να κατασκευάζονται σχολικά διδακτήρια με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αναδεικνύει την πρόθεση των αστικών κυβερνήσεων να αξιοποιούνται οι σχολικές υποδομές για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να κατασκευαστούν οι αναγκαίες σχολικές μονάδες στο Δήμο Βόλο, να αναβαθμιστούν οι υποδομές, να ελεγχθεί η αντισεισμικότητα των παλαιών σχολικών διδακτηρίων και να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις με επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το