Τοπικά

Ερώτηση Χ.Μπουκώρου για τα προβλήματα στη συνδεδεμένη ενίσχυση των αγροτών Ριζόμυλου- Στεφανοβικείου

03282015-02a

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν .Δ. Χρήστος Μπουκώρος, επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν με τη μέθοδο τηλεπισκόπισης, η οποία αποτελεί κριτήριο για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στου βαμβακοπαραγωγούς του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικείου.
Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Το πρόγραμμα τηλεπισκόπισης, σύμφωνα με το οποίο ο δορυφόρος φωτογραφίζει τα κομμάτια καλλιεργήσιμης γης με βαμβάκι και τα απεικονίζει με πράσινο χρώμα ενώ όσα παραμένουν ακαλλιέργητα με λευκό, αποτελεί το κριτήριο για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 70€ ανά στρέμμα, με την προϋπόθεση η απεικόνιση του ακαλλιέργητου εδάφους να μην υπερβαίνει το 3% της καλλιέργειας. Διαφορετικά, όχι μόνο ο αγρότης δεν λαμβάνει την συνδεδεμένη επιδότηση, αλλά αντίθετα τιμωρείται και με πρόστιμο. Επίσης, για να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση ο παραγωγός πρέπει να παραδώσει τουλάχιστον 140 κιλά ανά στρέμμα βάμβακος.
Εντούτοις, πολύ βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής Ριζόμυλου και Στεφανοβικείου του Νομού Μαγνησίας διαμαρτύρονται ότι ο δορυφόρος πιθανώς να διαβάζει λάθος τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρονται στο γεγονός ότι παρόλο που έσπειραν όλο το χωράφι ομοιόμορφα με βαμβάκι, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, σε κάποια σημεία των χωραφιών το βαμβάκι δεν φύτρωσε αρκετά, με αποτέλεσμα η τηλεπισκόπιση να μην απεικονίζει την πραγματικότητα. Εξάλλου, ένας παραγωγός δεν μπορεί να σπέρνει όλο το χωράφι και το κεντρικό να το αφήνει άσπαρτο. Επίσης οι παραγωγοί αναφέρουν πως όταν ένας χώρος σκιάζεται, πχ από τα πρανή του δρόμου και πάλι αυτό απεικονίζεται ως λευκό (ενώ είναι σπαρμένο) ή σε άλλες περιπτώσεις στις προσκεφαλιές (άκρες του χωραφιού) το βαμβάκι δεν αναπτύσσεται κανονικά, όπως στο υπόλοιπο χωράφι με αποτέλεσμα να μένει κοντό.
Ως εκ τούτου, η τηλεπισκόπιση καταγράφει ως ακαλλιέργητα τα σημεία αυτά του χωραφιού, τα οποία αθροιστικά ενδέχεται να υπερβαίνουν το 3% ακαλλιέργητου εδάφους με αποτέλεσμα, όχι μόνο οι παραγωγοί να μην λαμβάνουν την συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται, ενώ έχουν παραδώσει τα προβλεπόμενα κιλά βάμβακος ανά στρέμμα, αλλά αντιθέτως να καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμο.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο Υπουργός:
1) Πόσο αξιόπιστη είναι η μέθοδος της τηλεπισκόπισης, δεδομένου της ιδιομορφίας που διακρίνει το ανάγλυφο του εδάφους αλλά και των καιρικών φαινομένων, (έντονη βροχόπτωση, σκίαση εδάφους από πρανή, προσκεφαλές χωραφιού κλπ) προκειμένου να αποτελεί το κριτήριο για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς;
2) Ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε προκειμένου οι παραγωγοί που έχουν παραδώσει την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 140 κιλών ανά στρέμμα βάμβακος να λαμβάνουν την συνδεδεμένη ενίσχυση που τους αναλογεί χωρία να εξαρτώνται από το σύστημα της τηλεπισκόπισης;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το