Τοπικά

Ερωτήματα για την ασφάλεια της πιστοποιημένης παιδικής χαράς στη Χιλιαδού

paidiki xara

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με την πιστοποίηση της παιδικής χαράς στην περιοχή της Χιλιαδούς που πρόσφατα παραδόθηκε προς χρήση, διατυπώνει ο δημοτικός σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» Ι. Αποστολάκης, ο οποίος προτίθεται να διατυπώσει εκ μέρους της παράταξής του συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας στις παιδικές χαρές.

Σημειώνεται ότι η πρώτη πιστοποιημένη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, παιδική χαρά στον Δήμο Βόλου βρίσκεται στη συνοικία της Χιλιαδούς, μεταξύ των οδών Κουντουριώτου και Γιάννη Δήμου.

«Η εξέλιξη αυτή», όπως τονίζει ο κ. Αποστολάκης, «μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί αφού πρόκειται για διπλή υποχρέωση του Δήμου, αφενός την εναρμόνιση και συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας, αφετέρου το έμπρακτο ενδιαφέρον μια πόλης για τους γονείς και τα παιδιά.
Εκτιμούμε ότι οι κούνιες και τα υπόλοιπα παιχνίδια, εφόσον συνοδεύονται από πιστοποιητικά καταλληλότητας και εφαρμογής των κανονισμών και Ευρωπαϊκών προτύπων, είναι επαρκή όσον αφορά την ασφάλεια. Σε ότι αφορά την περίφραξη όμως, παρατηρείται ότι το κάγκελο είναι μεταλλικό αποτελούμενο από τετράγωνα κάθετα στοιχεία. Η απόσταση αυτών των κάθετων στοιχείων είναι επαρκής, ώστε να μην εγκλωβίζεται κεφάλι παιδιού; Αυτό ποιος το βεβαιώνει; Η ίδια πιστοποιημένη εταιρία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΝ 1176: 2008 που τοποθέτησε και τα όργανα στην παιδική χαρά; Το περιμετρικό τσιμεντάκι για τη στήριξη του κάγκελου είναι υλικό ασφαλές; Διότι με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως ενέχει κινδύνους για περίπτωση τραυματισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, δεδομένου ότι και άλλες παιδικές χαρές πρόκειται να αλλάξουν όψη εκ βάθρων, ώστε να είναι λειτουργικές και σύγχρονες, ο Δήμος Βόλου θα πρέπει ίσως να εξετάσει την εφαρμογή του μοντέλου άλλων Δήμων, όπου οι αναφορές έχουν να κάνουν με ξύλινο κάγκελο, ξύλινη περιμετρική προστασία για το καλάθι σκουπιδιών, ξύλινο παγκάκι κ.λ.π. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτού του μοντέλου αποτελούν οι παιδικές χαρές του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος βρίσκεται σε φάση πιστοποίησης 32 παιδικών χαρών (φωτό).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το