Κατηγορίες: Κόσμος

Ερντογάν: Θα υποστηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τέλους στη σύγκρουση με την Αρμενία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν “μέχρι τέλους” στη σύγκρουσή του με την Αρμενία γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τις μάχες που τις δύο τελευταίες ημέρες προκάλεσαν τον θάνατο 30 και πλέον νεκρών.

“Προσευχόμαστε για να θριαμβεύουν οι αζέροι αδελφοί μας στις μάχες αυτές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα υποστηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τέλους”, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Χθες αργά το απόγευμα, ενώ η κατάσταση έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τις απώλειές τους στις σφοδρές συγκρούσεις που άρχισαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο: 18 αρμένιοι στρατιώτες και 12 Αζέροι νεκροί. Κάθε πλευρά ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αμάχου της. Το Αζερμπαϊτζάν παραδέχτηκε ότι ένα από τα ελικόπτερά του κατερρίφθη.
Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι σφοδρότερες μετά την εκεχειρία του 1994, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο, χωρίς όμως να υπάρξει επίλυση του προβλήματος, δηλαδή πού ανήκει αυτή η περιοχή, η οποία βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ομάδα του Μινσκ, η οποία επιδιώκει μάταια για χρόνια, υπό την συμπροεδρία της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ να βρει μια λύση στη σύγκρουση. “Αν η Ομάδα του Μινσκ είχε λάβει δίκαια και αποφασιστικά μέτρα, δεν θα συνέβαιναν αυτά τα πράγματα”, δήλωσε.
Η Τουρκία, η οποία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν είναι βασικός σύμμαχος του Μπακού. Αντίθετα δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, λόγω της διαφοράς τους που αφορά τις μαζικές σφαγές Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, τις οποίες το Γερεβάν χαρακτηρίζει γενοκτονία, κάτι που η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Την πίτα του κόβει ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου

O Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στις 25 Φεβρουαρίου και…

6 Φεβρουαρίου 2024

Κοσμοσυρροή

  Κοντά στα 600 άτομα έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση κοπής πίτας της Ν.Δ. την…

6 Φεβρουαρίου 2024

Koπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στις Σταγιάτες

Ο πολιτιστικός σύλλογος Σταγιατών "η Κρύα Βρύση", καλεί τα μέλη του και τους κατοίκους του…

6 Φεβρουαρίου 2024

Το Σάββατο το τελευταίο αντίο στη μαχήτρια Ραφαέλα – Η επιθυμία της οικογένειάς της

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου η Κρήτη θα πει το τελευταίο αντίο στην Ραφαέλα Πιτσικάλη, το…

6 Φεβρουαρίου 2024

Προγραμματισμένη διακοπή νερού στα Άνω Λεχώνια

H ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει ότι αύριο Τετάρτη 7/2/2024 λόγω προγραμματισμένων εργασιών που αφορούν στο δίκτυο ύδρευσης…

6 Φεβρουαρίου 2024

Βαγγέλης Ρωχάμης: Πέθανε ο Έλληνας «Πεταλούδας»

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 73 ετών ο Βαγγέλης Ρωχάμης, εμβληματική μορφή της…

6 Φεβρουαρίου 2024