Κόσμος

Ερντογάν προς Τούρκους πολίτες: Ήρθε ο καιρός να μείνετε σπίτι σας

Πακέτο κοινωνικών και οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από πολύωρη ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
Ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών χωρών, η Τουρκία συνιστά στους πολίτες της να μείνουν στο σπίτι τους και να μην βγαίνουν παρά μόνο για την εργασία τους και σε έκτακτη ανάγκη.

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατευθείτε από το COVID-19 είναι να λάβει ο καθένας μέτρα προσωπικά. Όλα τα ληφθέντα ή προτεινόμενα μέτρα είναι για να παραμείνουμε κι υγιείς και να μην προσβάλλουμε και τους άλλους με τον ιό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της κοινωνίας από εγωισμό ή αμέλεια. Ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη να προβεί σε αυτοθυσίες για χάρη της υγείας και της ευημερίας ολόκληρης της κοινωνίας. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν προσωρινά στην Τουρκία, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, έως ότου τελειώσει ο κίνδυνος της πανδημίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στο διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι «Ήρθε η ώρα να κάνουμε από το σπίτι μας ό,τι θα κάναμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τα εξής:
Κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να αφήσει το σπίτι του και να έρθει σε επαφή με άλλους, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, μέχρι να εξαλειφθεί η απειλή. Οι συμπολίτες μας που εργάζονται σε γραφεία, πρέπει να επιστρέφουν κατευθείαν στα σπίτια τους μετά τη δουλειά και να πλένουν τα χέρια τους και το πρόσωπό τους με σαπούνι αμέσως μόλις μπουν στα σπίτια τους.

Θα μοιράσουμε μάσκες και κολόνιες σε όλους άνω των 65 ετών, σε πρώτη φάση στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
Αυξάνεται η κατώτατη σύνταξη στις 1.500 λίρες (200 ευρώ)
Οι κρατικές τράπεζες θα στέλνουν τις συντάξεις όσων είναι πάνω από 76 ετών στα σπίτια τους.
Στους άνω των 80 ετών που ζουν μόνοι τους θα παρασχεθεί κοινωνική και οικιακή βοήθεια.
Όσοι διαπιστώνουν συμπτώματα του ιού, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 184, χωρίς να πανικοβάλλονται.
Ανάλογα με τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται μετάθεση των εξετάσεων στα λύκεια και πανεπιστήμια.
Αν τηρηθούν με ακρίβεια όλα τα προληπτικά μέτρα, μπορούμε να περιορίσουμε τη διάρκεια της παραμονής στα σπίτια μας για 3 εβδομάδες.
Όσον αφορά στα οικονομικά μέτρα, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε μεγάλη στήριξη και παροχές επιχειρήσεις και κρατικούς οργανισμούς.

Με το πακέτο που ονομάζουμε «Ασπίδα Οικονομικής Σταθερότητας», θέτουμε στη διάθεση των αρμόδιων φορέων το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων λιρών (1.5 δις ευρώ) για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Διαθέτουμε επιπλέον 2 δισεκατομμύρια λίρες (300 εκατ. ευρώ) για παροχή βοήθειας σε μετρητά σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Αναμένουμε βήματα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επεκταθούν οι όροι πίστωσης για τη διατήρηση της απασχόλησης και τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Καταργείται ο φόρος στα ξενοδοχεία μέχρι το Νοέμβριο 2020.
Αναβάλλεται η κράτηση του ΦΠΑ για 6 μήνες.
Θα στηρίξουμε τις Τουρκικές Αερογραμμές μας, που έχει επηρεαστεί περισσότερο από αυτή την κρίση.
Μειώνεται για 3 μήνες ο φόρος στις πτήσεις εσωτερικού από 18% σε 1%.
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε και στις επικρίσεις που δέχτηκε η χώρα του όλον τον αυτόν τον καιρό επειδή δεν ανακοίνωνε κρούσματα.

«Κάποιοι απογοητεύτηκαν από την καθυστερημένη εξάπλωση του ιού στην Τουρκία. Άλλοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν χάος και να αποθαρρύνουν το λαό μας με ψεύτικες ειδήσεις. Ωστόσο, εμείς, μαζί με τον λαό μας, αντισταθήκαμε σθεναρά και αποφασιστικά σε αυτή την πρόκληση, όπως κάνουμε πάντα ενάντια στις επιθέσεις κατά της χώρας μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του έθνους μας, θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί από αυτή τη δύσκολη περίοδο και ότι δεν θα σκοντάψουμε ούτε θα πέσουμε», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους επόμενους δύο μήνες ο λαός θα αντισταθεί στον κορωνοϊό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ εξήγγειλε τη συνέχεια των προσπαθειών για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων κατά της ασθένειας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το