Κόσμος

Ερντογάν: O Εμανουέλ Μακρόν είναι «εγκεφαλικά νεκρός»

Άνευ προηγούμενη λεκτική επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε σήμερα (29/11) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας στη σύσταση του Γάλλου προέδρου προς την Τουρκία «να μην περιμένει καμία αλληλεγγύη από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ όσο επιχειρεί στη Συρία».

Ο Τούρκος πρόεδρος του είπε χαρακτηριστικά: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο άρρωστος είναι στο μυαλό. Τί είπε; Ότι το ΝΑΤΟ έχει πεθάνει εγκεφαλικά. Αγαπητέ Μακρόν, κοίτα εδώ από την Τουρκία σου απευθύνομαι αλλά θα το πω και στο ΝΑΤΟ: πήγαινε πρώτα να τσεκάρεις τον δικό σου εγκέφαλο που είναι νεκρός. Γιατί αυτές οι δηλώσεις μόνο σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει εγκεφαλικά, όπως εσύ, ταιριάζουν».

Ερντογάν: Γίναμε εταίροι με τη Λιβύη
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από το βήμα του πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε στη συνέχεια το Γάλλο πρόεδρο, ρωτώντας τον αν θα σχολιάσει τώρα και το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη στην ανατ. Μεσόγειο. «Τώρα εμείς με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης ρίξαμε τις υπογραφές μας. Και αυτή τη στιγμή η Τουρκία και η Λιβύη είναι πλέον εταίροι στη Μεσόγειο. Με αυτή τη συμφωνία φτάσαμε πλέον στο σημείο της συνεργασίας. Τί θα πεις για αυτό; Κανείς δεν σε υπολογίζει. Είσαι ακόμη αρχάριος, διόρθωσέ το. Αν δεν το κάνεις, οι δουλειές δεν προχωράνε. Εξήγησα δεκάδες φορές στο Γάλλο πρόεδρο τί απειλές δέχεται η χώρα μας από τη Συρία και πώς απαντάμε, αλλά δεν καταλαβαίνει. Πραγματικά είναι πολύ άπειρος. Δεν ξέρει τί θα πει αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Γι’ αυτό και τα κίτρινα γιλέκα κατέλαβαν τη Γαλλία. Γιατί δεν το λύνεις; Γιατί δεν μπορείς», ειρωνεύτηκε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια ρώτησε το Μακρόν για το λόγο ύπαρξης της Γαλλίας στη Συρία.

«Η Γαλλία είναι που θέλει να παραμείνει στη Συρία χωρίς να έχει κανένα έννομο συμφέρον εκεί και αγνοώντας παντελώς τη δική μας δίκαιη ευαισθησία. Είχαμε το δικαίωμα να μπούμε στη Συρία λόγω του αγώνα μας για την τρομοκρατία. Εσύ Μακρόν, με ποιο δικαίωμα και με ποια διεθνή συνθήκη μπήκες στη Συρία; Τί δουλειά έχεις στη Συρία; Τί κάνεις εσύ εκεί; Δεν είχες κανένα δικαίωμα. Ούτε το καθεστώς σε κάλεσε. Χοροπηδήστε όσο θέλετε. Μουρμουρίστε όσο θέλετε. Αργά ή γρήγορα θα σεβαστείτε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, και τις ανάγκες της για ασφάλεια, και τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Άλλη επιλογή δεν έχετε», τόνισε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι αν δεν ήταν η Τουρκία, η Ευρώπη θα είχε κατακλυστεί από τρομοκράτες και από τις 4 γωνιές του πλανήτη. «Όταν η Τουρκία είναι ασφαλής, αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλής και η Ευρώπη», είπε.

500 σπίτια στην Αλβανία θα κατασκευάσει η Τουρκία
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη βοήθεια που προσέφερε η Τουρκία στην Αλβανία μετά το σεισμό και τα σχέδια για συνεργασία στον κατασκευαστικό τομέα. «Στην Αλβανία έγινε σεισμός. Ο υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Αλβανίας μας ρώτησε αν μπορούμε να κατασκευάσουμε 500 σπίτια εκεί. ‘Θα το κάνουμε’ του είπαμε. Επομένως, ως αδέλφια, εμείς θα χτίσουμε εκεί μαζί με την Αλβανία, μόλις βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, 500 σπίτια», δήλωσε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το